SPOS logo
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

СПРЕЧИМО ТРОВАЊЕ ПЧЕЛА: ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ И СПОС-а

Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.120

Данас је на сајту Министарства пољопривреде објављено заједничко саопштење Министарства и СПОС-а по питању спречавања тровања пчела током наредних дана док цветају воћне и ратарске културе.

Саопштење погледајте ОВДЕ, а преносимо га у целости и овде:

Пољопривредни произвођачи, корисници средстава за заштиту биља и пчелари,

Почиње период цветања воћа, али и повећаног ризика од тровања пчела!

Неправилна употреба средстава за заштиту биља, поред опасности да доведе до тровања пчела, утиче и на опрашивање, па услед лошег опрашивања не само да опада принос, већ се и смањује квалитет плодова (мање учешће плодова прве класе у роду).

Закон потпуно забрањује примену пестицида отровних за пчеле у току цветања, у било ком делу дана, тако да се пестициди који су отровни за пчеле не смеју примењивати ни увече ни рано ујутру.

ВАЖНО је напоменути да се срeдства за заштиту биља примењују у складу са регистрацијом – декларацијом и упутством, а такође је битно да се поштује предвиђена концентрација и каренца, а све у складу са добром пољопривредном праксом.

Апелујемо на пољопривредне произвођаче, да чак и када примењују средства за заштиту биља која су отровна за пчеле код културе која није у цвету, прво сузбију корове у воћњацима, јер управо корови који су у фази цветања могу да буду посећени од стране пчела и да поред тога што биљке које третирају нису у фази цветања, до тровања дође зато што пчеле иду на коровске биљке испод стабала које су у цвету.

Такође, потребно је скренути посебно пажњу пољопривредним произвођачима да је приликом третирања уљане репице и соје инсектицидима, забрањено примењивати инсектициде који су отровни за пчеле у току цветања.

Такође апелујемо да се приликом третирања уљане репице пре цветања користе средства за заштиту биља која имају краћи период деловања.

Захваљујући одличној сарадњи Савезa пчеларских организација Србије (СПОС) са Управом за заштиту биља, која је из године у годину све боља и боља, и прошле сезоне смо успели превентивно да зауставимо пар најављених третирања уљане репице у цвету.

Третирање комараца из ваздуха такође представља проблем, јер се често поклапа са цветањем липе, а и других медоносних биљака, коју пчеле интензивно посећују. Апелујемо да се третирање комараца не спроводи из ваздуха, већ да се комарци и крпељи третирају са земље, препаратима који нису токсични за пчеле, у касним вечерњим сатима, када нема активности пчела.

Свако пчелиње друштво подигне принос ратарских, повртарских и воћарских култура. Сачувајмо пчеле од тровања!

СПОС се овом приликом захваљује председници Владе Републике Србије Ани Брнабић, министарки пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелени Танасковић, Управи за заштиту биља и Министарству пољопривреде на свему што чине за пчеларство Србије.

Управа за заштиту биља

Савез пчеларских организација Србије (СПОС)

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE