SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

СПРЕМАН НОВАЦ ЗА ОТКУП МЕДА!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.125

Данас је обезбеђена комплетна сума за откуп меда.

Први шлепер меда који ће Погон „Наш мед“ извести биће багремов мед. 

Постоји извесна могућност да објављена цена меда од 5,3 евра за килограм (укупно 5,81 евро колико ће пчелару бити исплаћено за килограм са ПДВ надокнадом, по процедури која је раније објављена), можда бити и нешто већа, што ћемо објавити наредних дана, ако до тога буде дошло. 

Данас је обезбеђена комплетна сума за исплату првог шлепера меда, и новац је спреман за моменталну исплату, чим се за то стекну услови, надамо се већ за неколико дана. 

Мед је послат на анализу у наше акредитоване лабораторије, али и у познату лабораторију у Немачкој, за око 5-7 дана очекујемо резултате, а онда остаје само да пчелари који тај посао још нису завршили, добију решење о РС броју без чега се мед не може откупити, и одмах крећемо са исплатом пчелара и преузимањем меда. 

Увелико је у току узорковање меда за наредне шлепере, те очекујемо да све иде по плану, наравно ако анализе меда буду добре. Ако не буду, онда ће требати неко време да се то регулише, а због обавештавања јавности објављујемо како се обављају софистициране анализе које купци меда захтевају. Најпре се мед узоркује код пчелара и процени се количина коју сваки пчелар нуди. Затим се направи збирни узорак који садржи пропорционалне количине од свих пчелара који чине један шлепер, и пошаље се на комплетну анализу која кошта око 1500 евра, зависно од тога шта купац тражи. Ако анализа буде добра, мед се откупљује, хомогенизује, и након хомогенизације поново се узима узорак меда који сада у потпуности осликава сваки килограм у 20.000 кг колико чини један шлепер, и поново се шаље на анализу која кошта још око 1500 евра. Када и она буде добра, шлепер меда је спреман за испоруку најпробирљивијим купцима. Међутим, ако прва анализа покаже да нешто са медом није у реду, онда наступа проблем који траје извесно време, јер треба открити чији мед је загадио мед осталих пчелара који чине тај шлепер меда, како би се његов мед уклонио. Слање меда сваког пчелара на комплетну анализу није могуће, јер би онда за сваког пчелара требало платити по 1500 евра, што је сулудо и немогуће. Мед је такође послат, сходно законима Србије, на анализу у три акредитоване домаће за анализе које су потребне, а на основу којих ће ветеринарска инспекција издати одговарајућу документацију за извоз. 

Пошто се мед мери приликом преузимања меда, не може се унапред прецизно знати колико га има, те ће се мерење и плаћање меда обављати на следећи, једини могући начин. На пример, ако је процена (у тренутку узорковања) да један пчелар има 1000 кг меда, дан или два пре него се дође по мед, пчелару се уплаћује 90% суме за процењену количину меда (рачунамо да грешка у процени не може бити већа од 10%). Током самог преузимања, пре утовара на камион, мед се мери заједно са амбалажом, непосредно испред пчелара. Након хомогенизације меда у Погону (до три дана од дана преузимања), мери се тежина амбалаже након њеног пражњења у Погону (ако је амбалажа пчеларева, биће му враћена), та тежина се одузима од укупно измерене количине меда у дворишту пчелара приликом његовог преузимања, и пчелару се одмах исплаћује остатак до реалне тежине меда. Ако је случајно грешка у процени количине меда била већа од 10% на штету Погона, пчелар је дужан да део преплаћеног новца врати Погону, у року од 5 дана од дана обавештења путем телефона. 

Захваљујемо се свим сарадницима СПОС-а који су нам омогућили да све наведено буде могуће, на начин како су пчелари сањали годинама. Значи, плаћање меда унапред, гарантована цена максимално могућа на тржишту у том тренутку… Посебну захвалност дугујемо Банци Поштанска штедионица, која нас прати цело време градње Погона, као и сада када је Погон прорадио. То је једина банка у Србији која је прихватила да подржи овај пројекат на изузетно коректан начин, под скоро најбољим могућим условима, те препоручујемо свим пчеларима СПОС-а да користе услуге ове банке, неће се покајати, јер нисмо ни ми после толико година сарадње. 

Идемо даље! 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien