SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ŠTA ĆE BITI SA ZATROVANIM SUNCOKRETOM?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.039

Prošlog avgusta i ovog marta, pozvali smo vas da nam prijavite sumnju na tretman semena suncokreta nekim neonikotinoidom, koji je inače zabranjen kao što je opšte poznato, i do sada nam je stigla SAMO JEDNA sumnja od jednog od naših pčelara. Pokazalo se da je sumnja bila opravdana, u izraslim biljkama suncokreta na 83 hektara nadjen je jedan od, u pčelarstvu, najozloglašenijih neonikotinoida IMIDAKLOPRID.

Detaljnije o tome pročitajte OVDE

Prethodnih dana održano je više sastanaka u kojima su učestvovali pravnici SPOS-a, advokatska kancelarija SPOS-a, predsednik Odobra za zaštitu pčela SPOS-a Miloš Bogdanović, šef fitosanitarne inspekcije Srbije Nenad Milojević i drugi. Razmatrani su pravni aspekti uništenja pronađenog polja suncokreta. 

Konačni stav fitosanitarne inspekcije Srbije je sledeći. ZZ „Beška“ će odgovarati za privredni prestup koji je načinila, jer je primena neonikotinoida zabranjena na otvorenom. Ali, što se tiče uništenja, stvari su mnogo komplikovanije. Ne postoji propis po kome se suncokret može uništiti samim tim što se u njemu nalazi neonikotinoid. Potrebno je da hrana koju će jesti životinje (pčele) bude sa prisutnim neonikotinoidom u dozi otrovnoj za pčele, jer se neispravna hrana za životinje može uništiti. Zato će se na samom početku cvetanja suncokreta ponovo uzeti uzorci biljaka, ovog puta nektara i polena, i uraditi analiza. Analiza stiže za 24-48 sati. Ako analiza bude pozitivna, suncokret će biti uništen. 

Pošto je ovo prvi put da se ukazala potreba za uništenjem suncokreta, nakon prijave SPOS-a, došlo se do zaključka da će morati da se donese poseban propis (Pravilnik) koji bi regulisao uništenje takvog suncokreta pre cvetanja. Dobro je to što Pravilnik donosi ministar te ne mora da ide u Skupštinu Srbije. SPOS-u sada ostaje da pokrene inicijativu kod ministra da donese takav Pravilnik još ove godine i da od iduće godine više nemamo ovakvih problema. 

Na kraju treba napomenuti da se ZZ „Beška“ za sada nije oglasila na javni poziv SPOS-a da se ponaša društveno odgovorno te da sama uništi suncokret. Ovih dana će advokatska kancelarija SPOS-a da im pošalje i zvaničan dopis sa takvim predlogom, da ne mogu da kažu da nisu pročitali tu informaciju na našem sajtu, jer ako jesu onda je bio red da nam se jave i izjasne se. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien