SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

TEŽAK POČETAK PČELARSKE SEZONE 2017. U RUSIJIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.850

Pčelari iz različitih regiona Rusije izveštavaju o ekstremnim uslovima u kojima je počela i u kojima se nastavlja ovogodišnja pčelarska sezona.

 

Konstatovano je nekoliko negativnih faktora:

 

Prvo, u jesen prošle godine došlo je do neobično visokog slabljenja pčelinjih zajednica, a razlozi još uvek nisu objašnjeni.

 

Drugo, poslednje zime, mnogo više nego prethodnih godina, uginuo je veliki broj pčelinjih zajednica. O konkretnim rezultatima ove pojave možda će se više znati na osnovu rezultata praćenja smrtnosti pčelinjih zajednica, koje ovih dana vodi istraživački tim Laboratorije za biohemiju prilagodljivosti insekata, Instituta za biohemiju i genetiku, Ufimskog naučnog centra, Ruske Akademije nauka. Ali već sada postoji dovoljno dokaza da se kaže da su rezultati zimovanja 2016/2017. mnogo dramatičniji nego prethodnih godina.

 

Majski mrazevi, sneg i kiše su otežali razvoj izimljenih pčelinjih zajednica, lišenih normalnih razvojnih mogućnosti, u najznačajnijoj fazi pčelarske sezone.

 

Ovakve klimatske anomalije ne utiču samo na Rusiju. Mraz, hladnoća, sneg i ledene kiše takođe su zahvatile i Belorusiju, Ukrajinu, Moldaviju i druge susedne zemlje sa blažom klimom, u kojima su mnogi pčelari počeli da razmišljaju o opravdanosti formiranja rojeva u sadašnjim nepovoljnim uslovima. Ranije iz ovih zemalja, do sredine maja, stizalo je na hiljade paketnih rojeva, sada ovu temu niko ne spominje iz očiglednih razloga, iako su termini za ugovaranja i isporuke premašeni.

 

Početak bagremove paše u Krasnodarskom regionu se poklopio sa jakim kišama.

 

Praćenje situacije se nastavlja.

 

Redakcija  „Мир пчеловодства“

Priredio:

Vlastimir Spasić,

Glavni i odgovorni urednik

 „Srpskog pčelara“

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien