SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

„TREĆE PROLAZNO VREME“ VLADE SRBIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.757

U utorak, 9. decembra, u hotelu Hyatt održan je tradicionalni skup „Treće prolazno vreme: Uključi se za promene“, koji je organizovala Američka privredna komora (AmCham) u saradnji sa FIC-om, Poslovnim klubom Privrednik i NALED-om, uz podršku USAID-a, Raiffeisen banke i Philip Morris-a. U radu skupa učestvovao je premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar finansija Dušan Vujović, i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički. SPOS je na skupu predstavljao predsednik SPOS-a.

Cilj ovog tradicionalnog skupa bio je da privrednici iz prve ruke saznaju koje reformske korake u 2015. najavljuje Vlada u cilju poboljšanja privrednog ambijenta i otvaranja novih radnih mesta i kako otkloniti prepreke sa kojima se susreću strane kompanije na tržištu Srbije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio je o tome šta nas čeka u narednom period, akcentujući obavezu da moramo promeniti način razmišljanja, i tražiti posao, a ne radno mesto, tj. “uhlebljenje” u državnim institucijama. Država će u tom pravcu preduzimati potrebne korake.

Ministar Dušan Vujović rekao je da Srbija u 2015. godini neće menjati poreze, te da će po tom pitanju poslovanje biti stabilnije, ali da će učiniti sve da poveća zahvat postojećih poreza, kontrolišući one koji poreze izbegavaju. Naveo je primer svog prijatelja koji ima vinariju, i kome je inspekcija maltene neprestano u pogonu, dok njegov bliski sused ima sličnu vinariju, ali koja je nelegalna, i njega nikada ne kontroliše inspekcija. Naveo je da će se to promeniti od 1. januara, te da će stvari biti sasvim drugačije postavljene, što će omogućiti pouzdanost i isplativost legalnog rada u svim oblastima. Istom temom pozabavila se i ministarka Kori Udovički, navevši da će slični problemi biti rešeni zakonom koji će se do kraja decembra u Skupštini Srbije usvojiti, a to je novi Zakon o vršenju inspekcijskog nadzora, koji će inspekcijama dati šira ovlašćenja, te će moći da kontrolišu i one koje do sada nisu mogli..

Pošto je premijer Aleksandar Vučić morao ranije da napusti skup, predsednik SPOS-a mu je prišao pri odlasku i pozdravio u kraćem razgovoru, uručivši mu pripremljena pitanja u pisanom obliku.

Detaljnije je razgovarao sa ministarkom Kori Udovički, kojoj je rekao da se seća samo jednog njenog obećanja sa početka mandata, a to je da će ukinuti “ćutanje administracije” do kraja 2014. godine, podsetivši je da decembar ističe za dvadesetak dana. Jer, administracija uništava Srbiju svojim ćutanjem, pošto se mesecima ne mogu dobiti odgovori na najjednostavnija pitanja, što koči privredni i svaki drugi razvoj, sa čime se SPOS više puta susreo. Odgovorila je da ni ona sama nije znala koliko je to teško rešivo, ali da je ozbiljno radila na tome, i da će rezultati biti vidljivi usvajanjem novog Zakona o upravnom postupku, koji će biti donet sredinom 2015. godine.

Kratke video isečke sa konferencije možete pogledati ovde: http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=148055&videoID=852547

 

 ALEKSANDAR VUCICALEKSANDAR VUCIC ALEKSANDAR VUCIC  Trece-prolazno-vreme-AmChamMAJA PISCEVIC ALEKSANDAR VUCIC

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien