SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

TRENUTNO STANJE NA SRPSKOM TRŽIŠTU MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.962

Kao što smo vas već obavestili, došlo je do turbulencija na srpskom tržištu meda, koje je SPOS već ocenio kao, u najmanju ruku, nekorektne (OVDE, OVDE i OVDE).

Naime, neki otkupljivači meda su, po oceni SPOS-a, pokušali da neopravdano snize otkupne cene meda u Srbiji, nudeći cenu za recimo bagremov med čak i daleko ispod 4 evra, što je apsolutno neprihvatljivo za pčelare SPOS-a, s obzirom na stanje na inostranom tržištu. Neki od njih čak sada nude med ispod cene inostranim kupcima, tako direktno dovodeći kupce u situaciju u kojoj se pitaju zašto da plate više, kada se iz Srbije nudi jeftiniji med. Ovo je dugoročno veoma loše za srpsko pčelarstvo, i SPOS se zbog toga dodatno obraća javnosti ovim povodom.

Neki korektni otkupljivači su zaustavili otkup meda u Srbiji, znajući da je ovo stanje neodrživo, posebno u trenutku kada recimo otkupna cena bagremovog meda u Hrvatskoj lagano počinje da raste, a neki su to učinili na predlog svojih kupaca iz inostranstva. Ovom prilikom ih pohvaljujemo.

SPOS razume da su pčelari bez novca nakon iscrpljujuće prošle sezone, te se sada odjednom za prodaju nudi ogromna količina meda, dok za mesec dana neće više biti meda da se ponudi, jer meda zapravo na terenu nema onoliko koliko se misli. Bagremova paša bila je prosečna ili čak nešto ispodprosečna, mnogi pčelari izašli su iz zime sa slabim pčelama te nisu ni vrcali med, tako da meda nema previše. I generalno je to problem Srbije, da praktično sav med nudimo u kratkom vremenskom periodu, što tržišno gledano, uopšte nije mudro. SPOS sprema strategiju da se to od iduće godine više ne ponavlja, i to će doneti dodatne prihode pčelarima.

Iz svih gore navedenih razloga, SPOS dobronamerno preporučuje pčelarima da svoj med ne prodaju ispod realne cene, te da sačekaju sa prodajom, ako su u mogućnosti. Oni kojima finansijska situacija to ne dozvoljava, savetujemo da prodaju samo onu količinu meda koja će im doneti minimalno neophodan prihod, a da ostatak sačuvaju za kasnije, kad se tržište smiri. Imamo nezvanične informacije da se med jeftino otkupljuje od strane pojedinih otkupljivača, ali da se ne izvozi već se prave zalihe, što jasno govori o čemu bi ovde moglo da se radi.

Otkupljivače pozivamo na saradnju, jer ovakvo ponašanje neće doneti ničega dobrog srpskom pčelarstvu niti nekorektnim otkupljivačima, dugoročno gledano.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien