SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

TRI NEONIKOTINOIDA TRAJNO ZABRANJENA U EU!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 10.307

Evropska komisija je danas većinom glasova donela odluku o potpunoj zabrani upotrebe tri ozloglašena neonikotinoida na otvorenom prostoru (klotianidin, inidakloprid i tiametoksam), insekticida koji prema Evropskoj agenciji za bezbednost hrane (EFSA) predstavljaju rizik za pčele. Za predlog zabrane upotrebe glasalo je 18 zemalja, među kojima su i najveće zemlje članice EU, dok su protiv bili predstavnici Mađarske, Rumunije, Danske i Češke. Neonikotoidi će se, međutim, i dalje smjeti upotrebljavati u staklenicima.

„Interesi poljoprivrednika i pčelara po ovom pitanju bi se trebali poklapati, jer čak 84 posto poljoprivredne proizvodnje u EU zavisi upravo od pčelara i divljih oprašivača. Međutim, uprkos tome, razni poljoprivredni lobiji, ali i mnoga udruženja poljoprivrednika i dalje pružaju jak otpor eventualnoj potpunoj zabrani neonikotinoida”, izjavio je juče poslanik u Evropskom parlamentu Davor Škrlec.

Evropska komisija je još 2013. godine ograničila upotrebu tri najčešće korišćena neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam) sa izuzetkom za useve za koje se smatralo da nisu atraktivni pčelama, kao i useve u staklenicima, a sve to isključivo zato da bi se zaštitile pčele. Očekivalo se kako će predlog za obnovu ove zabrane biti usvojen još u maju 2017. godine. Međutim, države članice zatražile su odlaganje glasanja kako bi mogle da razmotre zaključke Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) koja procenjuje rizik za navedene tri hemikalije. Nakon odlaganja, EFSA je završila procenu rizika i objavila zaključke 28. februara 2018. godine navodeći kako “većina primenjenih pesticida koji sadrže neonikotinoid predstavljaju rizik za divlje (solitarne) i medonosne pčele”. 

Nove mere treba da stupe na snagu za oko 8 meseci (dajući vremena poljoprivrednicima i preduzećima da se prilagode), a u međuvremenu će važiti postojeća zabrana. Nakon isteka 8 meseci, navedeni neonikotinoidi više neće smeti da se koriste na otvorenom prostoru. 

U EU su pored ova tri neonikotinoida, dozvoljena primena još dva neonikotinoida, a to su acetamiprid i tiakloprid. 

Za acetamiprid je EFSA ustanovila nizak rizik za pčele. Zato je nedavno obnovljena njegova registracija do 28. februara 2033. godine. 

Peti neonikotinoid, tiakloprid, je kandidat za zamenu nekim drugim insekticidom zbog endokrinih poremećaja. Kandidati koji ga mogu zameniti su insekticidi za koje nadlezni treba da izvrše procenu kako bi utvrdili da li postoje povoljnije alternative, uključujući i nehemijske metode. Tekuće odobrenje za upotrebu isteklo je 4. aprila 2018. godine. Postupak za obnovu registracije je u toku. 

U svakom slučaju, sve su ovo odlične vesti za pčelarstvo kako Evrope, tako i Srbije. Problem kod nas je u tome što brojni poljoprivrednici na crno nabavljaju neonikotinoide i nestručno tretiraju seme poljoprivrednih kultura ogromnim dozama neonikotinoida, što će ubiti pčele koje budu posećivale njihovu parcelu. A pčelari ne mogu znati koja je takva parcela pre nego što do trovanja dođe, jer se radi o tajnim akcijama. Ako čujete da se neko bavi takvom nelegalnom radnjom, molimo da ga prijavite fitosanitarnoj inspekciji ili SPOS-u, pa će SPOS anonimno preneti prijavu fitosanitarnoj inspekciji, a vaše se ime nigde neće pojavljivati. 

Očekujemo da i Srbija, shodno pravilima pristupanja EU, uskoro preuzme ovu zabranu upotrebe tri sporna neonikotinoida na otvorenom prostoru. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE