SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

TRUTOVI SU PODLOŽNIJI NOZEMOZI OD RADILICADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.311

Istraživački tim iz Berna u Švajcarskoj otkrio je da su trutovi mnogo osetljiviji od pčela radilica, na gljivični crevni parazit Nosema ceranae. Poreklom iz Azije, Nosema ceranae se brzo proširia po celom svetu u poslednjih nekoliko godina i može doprineti velikom broju uginuća pčelinjih zajednica, koje se sada primećuje u mnogim regijama na severnoj hemisferi. Ovi nalazi pokazuju delikatnu prirodu muškog dela pčelinje zajednice po pitanju nozemoze, jer su trutovi važni za reprodukciju zajednice.

Medonosne pčele su kompleksni društveni organizmi koji pokazuju haplodiploidiju (sistem zа utvrđivаnje polа, u kojem se mužjaci rаzvijаju iz neoplođenih jаjа i oni su su hаploidni a ženke se rаzvijаju iz oplođenih jаjа i one su diploidne – napomena priređivača). Dve ženske kaste, radilice i matica, su diploidni poput ljudi. Sadrže dve kopije svakog hromozoma. S druge strane, muška kasta – trutovi su haploidni i sadrže samo jedan set hromozoma. Hipoteza haploidne osetljivosti predviđa da su haploidni mužjaci skloni bolesti u odnosu na njihove diploidne srodnike ženskog pola, jer dominantni geni na jednoj kopiji hromozoma imaju mogućnost maskiranja mutiranih gena na drugoj kopiji u diploidnim organizmima.

Istraživački tim sa Fakulteta veterinarske medecine Univerziteta u Bernu (Vetsuisse Faculty of the University of Bern) je nedavno pokazao u članku otvorenog pristupa u časopisu PLOS ONE da su trutovi znatno osetljiviji (ranije umiru i imaju lošije telesno stanje) na egzotičnom gljivičnom crevnom parazitu pod nazivom Nosema ceranae u poređenju sa ženskom populacijom pčela. Parazit, izvorno iz Azije, nedavno se proširio i zaposeo je gotovo globalnu distribuciju tokom perioda velikih gubitaka u mnogim globalnim regionima. Zbog otkrivanja na pčelama izvan Azije, istraživači se bore za bolje poznavanje parazita.

 

Trutovi su lenčuge, ali veoma važni

Zapažanje o tome da mužjaci pčela umiru mnogo ranije i imaju slabiju telesnu kondiciju u poređenju sa pčelama radilicama, kada su zaraženi parazitom Nosema ceranae je posebno zabrinjavajuća, rekla je doktorka Džina Taner (Gina Tanner):

– Iako trutovi ne obavljaju važne funkcije u održavanju zajednica kao što su čišćenje i hranjenje, oni su odgovorni za parenje sa maticama. Bez jakih, sposobnih trutova, mogućnost za uspešno sparivanje sa maticama mogla bi biti ozbiljno ugrožena.

Nedavne studije, uglavnom iz SAD-a, ukazuju da je „neuspeh“ matice glavni uzrok smrti zajednica. Rana smrt matice mogla bi biti rezultat kod matica koje ne dobijaju dovoljnu količinu i kvalitetnu spermu, od trutova tokom sparivanja.

Pčele i oprašivanje
Medonosne pčele, kao i svi insekti oprašivači, od ključnog su značaja za ekosisteme i ekonomske usluge koje su relevantne za bezbednost hrane za nas. Na godišnjem nivou u Evropi više od 24 miliona pčelinjih zajednica doprinosi proizvodnji 130.000 tona meda i oprašivanju niza poljoprivrednih kultura – od šargarepe i badema do uljane repice – vredne 4 milijarde evra.

Izvor: ScienceDaily, january 2014.

Opširnije na: www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140118122503.htm

Priredio: Vlastimir Spasić

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE