SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

USKORO KREĆE UVOZ MEDA U SRBIJU?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.214

Kako nezvanično saznajemo, jedna od velikih srpskih firmi za izvoz meda, proteklih dana donela je odluku da uskoro krene sa uvozom meda sumnjivog kvaliteta i porekla, pošto joj je radom državnih organa značajno sužen prostor za laku i nekorektnu zaradu, da ne upotrebim neku težu reč, jer svi pčelari znaju kakav med se i po kojim nemoguće niskim cenama plasirao u trgovinama proteklih meseci i godina.

Ovo je nešto što je realno i očekivano u trenutku kada borba protiv falsifikata meda uzme maha (o tome smo pisali u časopisu „Pčelar“ krajem prošle decenije ovog veka), ali zato smo i pravili brend meda „NAŠ MED“ kako bismo bili spremni da se borimo na tržištu legalnim sredstvima, kada nam konkurencija postane med koji prolazi analize, bez obzira kakav je njegov stvarni kvalitet, jer poznato je da sa takvim medom problem ima cela Evropa (detalji OVDE). I hrvatski pčelari se već godinama žale da je njihovo tržište preplavljeno kineskim medom. 

Inače, trenutni uvoz meda u Srbiju je godinama unazad simboličan (OVDE), obično daleko ispod 100 tona, i radi se skoro isključivo o egzotičnim vrstama meda. 

Da se javnost ne bi setila, ta firma je ovih dana počela sa otkupom većih količina meda koji će izvoziti na probirljiva tržišta, dok će u narednim mesecima pokrenuti uvoz meda sumnjivog porekla i kvaliteta, koji prolazi minimum potrebnih analiza za plasman na srpsko tržište. To će toj firmi omogućiti dalji visoki profit na koji je navikla plasirajući med sumnjivog kvaliteta na naše tržište, jer je cena uvoznog meda sumnjivog porekla i kvaliteta jako niska, ponekad i oko 1,5 evra za kilogram. Još jednom pozivamo i tu firmu kao i druge firme nekorektne prema pčelarima od kojih žive, da se opamete, i da počnu sa sarađuju sa pčelarima. Najviše bismo voleli da promene odluku i ne krenu sa uvozom meda sumnjivog porekla i kvaliteta, ali ako to ipak urade, momentalno ćemo obavestiti srpsku pčelarsku i drugu javnost koja firma im je lažni prijatelj! Njihova poslovna odluka da uvoze sumnjivi med je zakonski legitimna, to stoji, ali je više nego nekorektna. 

Naravno, ovo neće i ne sme da nas obeshrabri! Inspekcije su očigledno postigle značajan efekat u borbi protiv falsifikata i tek će narednih dana (OVDE), čim se ova firma odlučila na takav korak. Međutim, SPOS će i dalje insistirati na oštroj i beskompromisnoj borbi protiv falsifikata, i neće odustati bez obzira na lobije koji pokušavaju da se odbrane. Moraju da shvate i shvatiće da ne mogu biti jači od države kao ni od nas, jer dok su pčelari Srbije jedinstveni kao sada, niko im ne može ništa, iako se kuju raznorazni smešni planovi da nas zaustave. 

Kada brend „Naš med“ u potpunosti zaživi nakon početka rada Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, potrošači meda u Srbiji imaće gde da nabave pravi med sa svim garancijama maksimalnog kvaliteta, bez bilo kakvih kompromisa, a pčelari gde da plasiraju svoje viškove meda. Zato SPOS maksimalno podržava i stimuliše sve pčelare da najpre samostalno plasiraju med kroz standard kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“ i jedinstvenu teglu sa brendom „Naš med“ na svom kućnom pragu, a da viškove sutra plasiraju preko našeg zajedničkog Pogona „Naš med“. To je jedini put srpskih pčelara – da se tržištu Srbije ponudi pravi med maksimalnog tj. izvornog kvaliteta, bez ikakvih kompromisa, transparentno, javno i direktno bez posrednika, kako bi se sa potrošačima razvilo poverenje, koje nam je svima toliko potrebno! Oni koji misle da ovo nije pravi put, biraće neki svoj naravno, ali bolje bi bilo da prouče najpre kako stvari funkcionišu u svetu, i koliko je tržište danas nemislosrdno i surovo, i kao nikad ranije traži ona čuvena tri K: Kvalitet, Količine i Kontinuitet! To ne može da obezbedi nijedan pojedinac, to možemo da obezbedimo samo kad smo udruženi! Samo tad možemo pobediti sve one koji nam rade o glavi. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien