SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

USКORO NA POКLONJENJE U RAČU!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.529

Časopis „Srpski pčelar“ objaviće u januarskom broju intervju sa predsednikom SPOS-a, kome su postavljena ključna pitanja koja ovih dana postavljaju pčelari širom Srbije. Ovde ekskluzivno objavljujemo intervju u celosti, neposredno pre izlaska januarskog broja iz štampe, koji će i ove godine, kao i ranijih, dobiti svi pčelari koji su u 2018. platili članarinu SPOS-u, iako se možda još uvek nisu učlanili za 2019. godinu.

Intervju je vodio glavni i odgovorni urednik časopisa „Srpski pčelar“ Vlastimir Spasić: 

 

 

USКORO NA POКLONJENJE U RAČU! 

 

Predsedniče, gradnja Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo napreduje bolje nego što smo se svi nadali, ali neke kolege su još uvek sumnjičave, iako ih još uvek nismo čuli kako to može bolje?

Nedavno smo proslavili 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, ali istovremeno nismo mogli da proslavimo i 100 godina slobode. Jer, biti slobodan znači nešto mnogo više – biti istinski nezavisan!

Mi srpski pčelari godinama nismo nezavisni po pitanju plasmana meda, jer nismo sposobni da ga samostalno i bez posrednika plasiramo na domaće i strano tržište. Gunđamo decenijama kako nam nije dobro, kako su cene meda male, kako ima puno falsifikata, ali nismo bili spremni da učinimo korak, izdvojimo sredstva i eliminišemo i taj problem.

Sada smo konačno našli način da to rešimo, da sagradimo svoj Pogon – svoju kuću, da rad Pogona učinimo potpuno javnim, i tako bez trunke sumnje samostalno kreiramo sopstvenu budućnost i ostvarimo naš san. Ako to nije dobro, onda ja ne umem da vam odgovorim šta bi drugo moglo biti bolje od toga. A voleo bih da čujem. Itekako!

Međutim, slabi smo sa idejama. Obično uvek znamo da nešto ne valja, ali kako bi valjalo – e to čuti nećemo. A još manje kako tu „ideju“ pretočiti u stvarnost. Ne tako davno smo imali jednog člana IO SPOS-a koji je na ideju da treba sagraditi Pogon, odgovorio diskusijom da treba sagraditi 14 Pogona, za svaki naš region po jedan! Pazite, ne na jednom mestu po 1,3 miliona evra, već na 14 mesta po 1,3 miliona evra. Ne na jednom mestu desetak radnika, već na 14 mesta desetak radnika. Naravno, o finansijskoj konstrukciji NI REČI, ali valjda mu moramo verovati, on je ipak „stručnjak“, jel da? Zaista mi je demagogije preko glave.

Mi radimo samo ono što je moguće ostvariti, a lepe demagoške ideje i floskule su nas i dovele dovde. 

 

Mnogo ređe nego ranije, ali ipak i dalje čujemo kritike zbog gradnje Pogona, da nam to nije potrebno, da je to „državno“, „privatno“ ili kojekakve slične nebulozne „izjave“… čuju se čak i javne beskrupulozne uvrede na račun SPOS-a, pa i vas lično, šta kažete na sve to?

Male reke bučno huče, a velike mirno putuju.

Vlasništvo nad Pogonom je javno. SPOS je vlasnik 76% Pogona, odnosno svi pčelari članovi SPOS-a, a opština Rača 24%.

Sva upravljačka prava su isključivo na SPOS-u, što omogućuje potpunu nezavisnost u poslovanju. Pogon će raditi bez profita za svoje osnivače, ostvarivaće se samo onoliki profit koliki je potreban za održavanje rada Pogona, održavanje i nabavku nove opreme i marketing meda.
A što se tiče uvreda, kreiranja laži i ogovaranja, moram reći da sam im se nadao, to su „normalne“ reakcije, uglavnom onih koji gube svoje pozicije, godinama stvarane na našoj naivnosti i neorganizovanosti. Sada su se okolnosti promenile, SPOS krupnim koracima gradi sigurnu budućnost za svoje članove jer će se plasman meda konačno urediti u okviru tržišnih principa, što će mnoge profitere ostaviti praznih džepova. Nervoza naravno raste, pogotovo kada su videli da smo nedavno obezbedili najveći deo novca za gradnju Pogona dodatnom podrškom opštine Rača i države Srbije, te da ćemo deo nedostajućeg novca za opremu sada lako obezbediti kroz donacije pčelara.
Na neke od uvreda sam i reagovao tužbom, pitam se da li je trebalo, ali su pojedinci zaista prevršili svaku meru. Nadam se da će sud biti na visini ovog odgovornog zadatka da zaštiti one koji rade od onih koji više ne znaju šta da rade. 

 

Pčelarsku javnost interesuje što više detalja oko načina plasmana meda pčelara SPOS-a kada Pogon bude proradio. Zamolio bih vas da za čitaoce Srpskog pčelara otkrijete još koji detalj.

Pogon će raditi na tržišnim principima, što znači da će svi modeli plasmana meda biti aktuelni, od plaćanja meda unapred, preko isplate na rate po boljoj ceni, pa do ugovora o čuvanju meda (do prodaje) kod kuće pčelara ili u prostoru Pogona (po izboru pčelara) što će doneti najbolje cene našim članovima. Pčelari koji se odluče na ovaj korak (čuvanje meda do prodaje) uživaće posebnu pogodnost, jer pored dobijanja redovne cene, dobijaće i deo profita ostvaren maloprodajom meda u Srbiji i inostranstvu. Sve otkupne i prodajne cene biće javne, što će biti regulisano ugovorom sa pčelarima, jer želimo da rad Pogona učinimo apsolutno javnim ne samo putem kamera koje će 24 časa dnevno snimati sve što se događa u Pogonu i u realnom vremenu prenositi širom sveta našim kupcima meda, već i putem otvorenih finansija, kako ne bi bilo nikakvih sumnji i nedoumica, jer i najmanje skrivanje bilo čega srušilo bi ovaj sistem rada. Zato sve mora biti apsolutno javno. 

 

I na kraju, kada očekujete da će Pogon početi da radi?

Кao što smo i objavili, obezbedili smo kompletna sredstva za građevinski deo Pogona, kao i za veći deo opreme. Uskoro ćemo tačno znati koliko nam novca nedostaje za opremu za procesuiranje meda, jer se još uvek nismo odlučili za dobavljača opreme, pošto biramo najbolje tehnološko rešenje.

Od visine nedostajuće sume za opremu najviše zavisi kada će Pogon proraditi, kao i od prijema objekta, dobijanja odgovarajućih sertifikata, uvođenja potrebnih standarda, prijema radnika, probnog rada, a možda najvažnije – obezbeđivanja sredstava za redovno održavanje Pogona dok ne počne da donosi prihode. Očekujemo da sve to bude završeno do kraja trećeg kvartala naredne godine.

Ali, Pogon svakako ne može početi sa radom dok pčelari ne pomognu svojim donacijama u dovoljnom broju, kako bismo obezbedili nedostajuća sredstva za deo opreme.

Zato još jednom pozivam pčelare da energično nastave sa uplatom donacija za svoj Pogon, jer tako nas malo deli od cilja! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien