SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

V САЈАМ У ВРАЊУ У ЗНАКУ РЕШАВАЊА ПРОБЛЕМА КОЈЕ ДОНОСЕ КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.480

Pred nama je V Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana u Vranju 17. septembra, koji će proteći u pokušaju da odgovorimo na izazove koje sa sobom nose klimatske promene, a predavač na tu temu biće prof. dr Goran Mirjanić iz Banja Luke.

 

 

 

Na šetalištu Javne ustanove „Sportski objekti“ (pored Sportske hale Grada Vranja) 17. septembra 2022. godine održaće se na otvorenom Peti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana (Makedonija, Albanija, Bugarska, Grčka, Republika Srpska, Turska, Crna Gora) u organizaciji SPOS-a, uz podršku Grada Vranja i TO Vranja, a u saradnji sa Društvom pčelara „Matica“ iz Vranja. Ulaz za sve zainteresovane pčelare, kao i za građane – potrošače pčelinjih proizvoda je besplatan. Pored njega, istovremeno i na istom prostoru biće održan i Treći međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda, koji donosi besplatno izlaganje pčelinjih proizvoda za sve članove SPOS-a. Istovremeno, po prvi put, biće održan i Sajam ženskog inovacionog preduzetništva.

 

PETI PČELARSKI SAJAM 

JUGOISTOČNOG BALKANA

SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

(Makedonija, Albanija, Bugarska, Grčka, Republika Srpska, Turska, Crna Gora)

Šetalište pored Sportske hale Grada Vranja

Datum: 17. septembar 2022. godine

Radno vreme: 7-19 sati 

 

 

BESPLATAN ULAZ ZA SVE

BESPLATAN PARKING ZA IZLAGAČE I POSETIOCE U DVORIŠTU SPORTSKE HALE

POTPUNO BESPLATNI ŠTANDOVI ZA IZLAGAČE

DO 30% PROMOTIVNOG POPUSTA NA KOTIZACIJU ZA IZLAGAČE 

(NEMA plaćanja 19,2 evra po kvadratu za štandove kao na Državnom pčelarskom sajmu u Beogradu)

 

 

PROGRAM SAJMA: 

 

9.00 Početak prodajne izložbe

10.30-11.00 SVEČANO OTVARANJE SAJMA

              – Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković

              – Nebojša Stanojević, predsednik Udruženja za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov“, Sokobanja 

              – Predsednik SPOS-a dr med. Rodoljub Živadinović

              – Predstavnik Ministarstva poljoprivrede 

11.00-11.15 KULTURNO-UMETNIČKI PROGRAM

11.15-11.45 DVE GODINE RADA POGONA ZA PRIKUPLJANJE I PLASMAN MEDA PČELARA SPOS-a „NAŠ MED“ doo, USLOVI PLASMANA MEDA, ISKUSTVA I PLANOVI 

              – Nenad Portić, direktor Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „NAŠ MED“ doo 

11.45-13.15 STRUČNO PREDAVANJE IZ PČELARSTVA: 

„ODGOVOR PČELARA NA NEPOVOLJNE KLIMATSKE PRILIKE“ 

Predavač: prof. dr Goran Mirjanić, vanr. profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci 

19.00 Svečano zatvaranje sajma i prodajne izložbe

              – Predstavnik Grada Vranja dodeliće zahvalnice svim učesnicima, kao i diplome za najlepši štand i najudaljenijeg izlagača

 

 

OSNOVNE INFORMACIJE O SAJMU  

U organizaciji SPOS-a, u subotu, 17. septembra 2022. godine održaće se u Vranju Peti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana sa međunarodnim učešćem, sa kompleksnim prodajnim, izložbenim, obrazovnim, promotivnim, privrednim i turističkim sadržajem. 
SPOS je u saradnji sa Gradom Vranjem obezbedio da ulaz na sajam i ove godine bude besplatan za sve zainteresovane pčelare i građane. 
Očekujemo veliku posećenost sajma od strane pčelara iz Srbije, Makedonije, Albanije, Grčke, Bugarske, Turske i Crne Gore, jer ovaj deo Balkana jednostavno nema sličnu manifestaciju ovako velikog obima, a naša pčelarska oprema je izuzetnog kvaliteta i korektnih cena. Dosadašnja neverovatno velika poseta Sajmu je to i pokazala. 
Svaki izlagač opreme za pčelarstvo biće dužan da organizatoru neposredno pre početka sajma uruči povlašćeni sajamski cenovnik svih proizvoda, kao i da ga istakne na vidljivom mestu na štandu te da ga strogo poštuje. Podizanje cena tokom održavanja sajma nije dozvoljeno, a ako se dogodi, izlagač neće moći da izlaže na sajmu naredne dve godine, i biće udaljen sa sajma odmah po utvrđivanju prekršaja. Uplatom kotizacije smatra se da ste prihvatili sve uslove objavljene u ovoj informaciji. 
 

 

USLOVI UČEŠĆA NA SAJMU

SPOS je svojim značajnim učešćem u organizaciji sajma, obezbedio znatno povoljnije cene izložbenog prostora od redovnih zbirnih cena važećih na Državnom pčelarskom sajmu u Beogradu, pošto se pokazalo da su sajmovi izuzetna prilika za plasman većih količina meda naših pčelara, plasman opreme po povoljnim cenama za pčelare i posebno za ugovaranje budućih poslova – što je sve učestalija pojava koja izlagačima donosi najveći profit, usled posete velikog broja stranih kupaca pčelarske opreme na veliko. 
Zabranjeno je korišćenje jednog štanda za više izlagača, u suprotnom se nosiocu štanda utvrđuje obaveza da na prvom narednom SPOS-ovom državnom sajmu na kome učestvuje, plati duplo veću kotizaciju SPOS-u, plus što se odmah po utvrđivanju prekršaja udaljava sa sajma. Prodaja van zakupljenog izlagačkog prostora je najstrožije zabranjena, te onaj za koga se utvrdi da se time bavi, takođe je dužan da na prvom narednom SPOS-ovom sajmu na kome učestvuje (bez obzira da li je to sajam u Vranju ili Beogradu), plati duplo veću kotizaciju, plus što se odmah po utvrđivanju prekršaja udaljava sa sajma. Prodaja repromaterijala (satne osnove…) i pčelarske opreme, na štandovima namenjenim prodaji pčelinjih proizvoda i preparata na bazi pčelinjih proizvoda, najstrožije je zabranjena, i oni koji to budu radili odmah će biti udaljeni sa sajma, a takođe su dužni da na prvom narednom SPOS-ovom sajmu na kome učestvuju, plate duplo veću kotizaciju. Kotizacija za izlaganje literature je povlašćena na poseban način. 

I ove godine se Sajam održava na otvorenom prostoru, na šetalištu pored Sportske hale, pa štandovi neće biti istog oblika, u nastavku teksta objasnićemo razliku u odnosu na prethodne godine.

Svaki štand imaće natpis sa imenom firme ili vlasnika, koji je uključen u cenu. 

 

CENOVNIK IZLAGANJA NA SAJMU

(molimo da se prijavite najkasnije do 15. avgusta 2022. i tako obezbedite do 30% popusta na kotizaciju)

CENE KOTIZACIJE u dinarima (bez PDV)

(ovo je UKUPNA cena, nema posebnog plaćanja štandova kao u Beogradu)

Redovna cena

– 30%

PROMOTIVNOG POPUSTA ZA PETI SAJAM, za uplate do 15. avgusta 2022.

+ 40%

za uplate od 16. avgusta 2022. do početka Sajma / u tom periodu nema garancije da ćete imati obezbeđen štand od organizatora 

Oprema i ostalo (za tezge i štandove do 9 kvadratnih metara)*

23.000

samo

16.100

32.200

Oprema i ostalo (za štandove od 10 do 18 kvadratnih metara)*

28.750

samo

20.125

40.250 

Oprema i ostalo (za štandove od 19 do 27 kvadratnih metara)*

51.750 

samo

36.225

72.450 

Pčelinji proizvodi (za firme i nečlanove SPOS-a)*

21.840

samo

15.288 

30.576

Pčelinji proizvodi (za članove SPOS-a)*

0

0

0

Literatura (u pisanom i elektronskom obliku)*

1.300

samo

910

1.820 

*- cena se uvećava za 10% u slučaju da izlagač na tezgi ili štandu namenjenom prodaji opreme želi da prodaje i pčelinje proizvode (med, polen, propolis, sirovi vosak, perga, matični mleč… ili preparate na bazi pčelinjih proizvoda). Na petom sajmu u Vranju neće biti moguće birati lokaciju štanda. 

Zakup više štandova od strane jednog izlagača jeste dozvoljen, ali štandovi ne mogu biti spojeni jedan sa drugim, već moraju biti razdvojeni. 

Štandovi za pčelinje proizvode ne mogu biti veći od 9 kvadratnih metara.

Ove godine, organizator će obezbediti svakom izlagaču samo 1 štand od 9 kvadratnih metara, koji podrazumeva prostor od 3×3 metra, pokriven krovom, sa jednim stolom dužine 1-2 m. Ako je izlagaču potrebno više, moraće sam da obezbedi. Ako izlagač zakupi više od 9 kvadratnih metara, sav prostor koji prevazilazi 9 kvadratnih metara, uređuje sam. Štandovi će biti postavljeni na samoj ivici šetališta, na travnatom prostoru. 

 
Nije dozvoljeno zauzimanje prostora van okvira izlagačkog štanda. U slučaju da neko od izlagača to čini, biće odmah udaljen sa sajma. 
Nije dozvoljena prodaja bilo kakvih drugih proizvoda osim pčelinjih (u koje su uključene mešavine i proizvodi na bazi pčelinjih proizvoda), na štandovima za koje je plaćena (odnosno nije naplaćena) povlašćena kotizacija za članove SPOS-a za izlaganje pčelinjih proizvoda i proizvoda na njihovoj bazi. U slučaju da se to dogodi, izlagač će trenutno biti udaljen sa štanda, a takođe je dužan da na prvom narednom SPOS-ovom sajmu na kome učestvuje (bez obzira da li je to sajam u Vranju ili Beogradu), plati duplo veću kotizaciju. Pčelari izlagači – članovi SPOS-a, koji ove godine ne plaćaju ni povlašćenu kotizaciju, moraju biti članovi SPOS-a i u 2021. i u 2022. godini da bi izlagali pod povlašćenim uslovima. 
Svi izlagači su dužni da svoju robu plasiraju na sajmu u skladu sa zakonskim propisima, a u suprotnom sami snose kompletnu zakonsku odgovornost. 

 

PRIJAVA ZA UČEŠĆE

Prijava za učešće na sajmu obavlja se sledećom procedurom. Uplatu izvršite na račun SPOS-a u Poštanskoj štedionici: 200-2361360102033-24, a uplatnicu sa podacima ispisanim na propisanom obrascu (ime i prezime, puna adresa, telefoni, mejl, spisak svega što izlažete, naziv društva pčelara preko koga ste član SPOS-a…) šaljete na adresu SPOS-a sa naznakom “Za sajam u Vranju”. 
Izlagači iz inostranstva plaćaju potpuno istu kotizaciju (u evrima), ali se za uputstva o uplati moraju javiti knjigovođi SPOS-a Jagodi Milenković na telefone (011) 61-28-071, (060) 444-01-24, radnim danom od 9 do 13 sati, ili na mejlove: [email protected] i [email protected] 

 

OSTALO 

Obezbeđeno je: besplatan parking za izlagače i posetioce koji se nalazi odmah pored hale.

Za potrebe smeštaja i dolaska do Vranja kontaktirati predsednika Društva pčelara „Matica“ iz Vranja Čedomira Mladenovića na telefon 063/8542-898 

 

DOBIJANJE MARKETINŠKOG PROSTORA VAN ŠTANDA 

Dobijanje marketinškog prostora, van štanda izlagača, doplaćuje se SPOS-u uz kotizaciju, 2.400 dinara (+PDV), po metru duže strane reklame, ili 2.000 dinara (+PDV) za reklame čija je duža strana kraća od jednog metra. Izlagač sam izrađuje reklamu, bira mesto za nju i sam je postavlja (u skladu sa bezbednosnim zakonskim propisima). 

 

OBRAZAC PRIJAVE ZA UČEŠĆE NA SAJMU 
 

PRIJAVA ZA UČEŠĆE NA 
PETOM PČELARSKOM SAJMU JUGOISTOČNOG BALKANA

Ime firme

sa imenom i prezimenom vlasnika:

 

Ime i prezime (za one koji nemaju firmu):

 

Puna adresa:

 

Fiksni telefoni:

 

Mobilni telefoni:

 

Mejl:

 

Naziv društva preko koga ste platili članarinu SPOS-u (za izlagače pčelinjih proizvoda koji nemaju firmu):

 

Visina uplaćene kotizacije SPOS-u:

 

Datum uplate kotizacije SPOS-u:

 

Kvadratura štanda koji zakupljujete:

 

Tekst koji želite da se ispiše na tabli na štandu (to je uglavnom ime vaše firme ili ime i prezime vlasnika) (čitko popunite!)

 

Potpis izlagača:

 

Spisak svega što izlažete:

 

БЕСПЛАТАН ПАРКИНГ ЗА ПОСЕТИОЦЕ И ИЗЛАГАЧЕ 

За посетиоце сајма је обезбеђен бесплатан паркинг у дворишту средње техничке школе, одмах преко пута Сајма. На следећој слици означен је и улаз на тај паркинг. Такође, посетиоци се могу паркирати и у слободном делу паркинга Спортске хале, као и ранијих година. 

За излагаче је обезбеђен посебан бесплатан паркинг, у непосредној близини штандова. На следећој слици означен је и улаз на тај паркинг.

 

 

TREĆI SAJAM LEKOVITOG BILJA I MEDA 

 

Grad Vranje i Savez pčelarskih organizacija Srbije 17. i 18. septembra 2022. godine organizuju Treći sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda, na kome svi pčelari SPOS-a mogu učestvovati potpuno besplatno. Sajam će se organizovati u isto vreme i na istom mestu kao i Peti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana. 

 

 

ГРАД ВРАЊЕ

САВЕЗ ПЧЕЛАРСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА СРБИЈЕ

организују

 

ТРЕЋИ САЈАМ ЛЕКОВИТОГ, ЗАЧИНСКОГ, УКРАСНОГ БИЉА И ПЧЕЛИЊИХ ПРОИЗВОДА

 

СПОНЗОР САЈМА

Адонис доо, Сокобања

 

Врање, 17. и 18. септембар 2022. године

Шеталиште поред Спортске хале

 

10.30-11.00: Церемонија отварања (заједничка са Петим пчеларским сајмом југоисточног Балкана) 

11.00-11.15: Културно-уметнички програм

09.00-19.00: Изложбено-продајно-пословни део 

11.30-18.00: УГОВАРАЊЕ ПРОИЗВОДЊЕ И ПЛАСМАНА ЛЕКОВИТОГ, ЗАЧИНСКОГ И АРОМАТИЧНОГ БИЉА

              На штандовима фирми које уговарају производњу и откупљују лековито, зачинско и ароматично биље, моћи ћете да се упознате са условима које вам нуде како за производњу на вашем имању, тако и за сакупљање у природи. Добићете и податке о лековитом биљу које је истовремено и медоносно, те га можете садити на пчелињацима и остварити двоструку корист

13.30-15.00: ПРЕДАВАЊА СТРУЧЊАКА О ЛЕКОВИТОМ БИЉУ

 

ПРАВИЛА УЧЕШЋА:

 

Право учешћа имају излагачи лековитог, зачинског и украсног биља, као и излагачи пчелињих производа. Забрањено је излагање било чега другог сем наведеног асортимана.

Котизације за излагање нема, излагање је бесплатно, али су излагачи дужни да обезбеде сопствени штанд, дужине до 2 м.

За излагање пчелињих производа могу се пријавити искључиво пчелари СПОС-а, који су се учланили у СПОС за 2021. и 2022. годину.

Пријављивање је ОБАВЕЗНО, најкасније до 20. августа 2022. године. Пријављивање након наведеног датума није могуће. Пријаве се примају до попуне расположивог броја места.

Излагачи који поред излагања и уговарају производњу и пласман лековитог, зачинског и украсног биља, као и пчелињих производа, то морају НАГЛАСИТИ у својој пријави, јер ће такви излагачи добити одговарајућа посебна места на сајму, како би пољопривредни произвођачи могли лако да их нађу.

Пријављивање се обавља мејлом на [email protected]

За све додатне иформације обратите се на телефон 064/22-18-705 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE