SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

VAROA STIGLA I U AUSTRALIJUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.746

Naš kolega pčelar i član redakcije časopisa “Srpski pčelar” Milan Jovanović javio nam iz Australije, za tamošnje pčelare, uznemirujuću vest, da je varoa zahvatila i ovaj kontinent.

–  Taman kad sam pomislio da sam došao u zemlju gde ću osetiti pčelarstvo  bez varoe, kao naši dedovi i pradedovi, pre dva meseca javiše da su na jednom pčelinjaku  našli varou i da su preduzeli sve mere, pa sad čekam da vidim da li će uspeti da to područje u potpunosti izoluju ili će i Australija da „padne“, rezignirano kaže Milan, koji nam je obećao potpuniju informaciju za časopis “Srpski pčelar”.

Informacija o “osvajanju” Australijskog kontinenta grinjom varoa, našla se na stranicama mnogih web-sajtova.

  1. juni, 2016. u luci Tovnsville (Townsville) u jedno društvo „azijske“ pčele, identifikovanao je 5 krpelja Varroa jakobsoni. Područje luke stavljeno je tri meseca u karantin, zabranjena je svaka selidba pčelinjih kolonija u radijusu od 10 km, od mesta otkrivanja zaraženih pčela i pokrenuta akcija hvatanja „divljih“ pčelinjih društava, sa posebnim zamkama, praznim košnicama sa mamcima i na druge načine. U julu i početkom avgusta uhvaćena su još tri društva „azijske“ pčele, od kojih je jedno zaraženo varoom. Ovde nije bio kraj: u drugoj polovini avgusta, osoblje “Biološkog servisa poljoprivrede Kvinslend” u predgrađu Hobart, je nastavilo da prijavljuje hvatanje pčela izletnica Apis Cerana na cvetovima biljaka. Ostaje da pronađu njihova gnezda.

    Dana 10. jula, održana je konferencija Udruženja pčelara Tovnsville-Kvinslend, a dva dana kasnije – Konferencija Udruženja pčelarske industrije u Australiji (Australian Honey Bee Industry Council – AHBIC), posvećena merama za sprečavanje širenja grinje. Druga konferencija je održana pod rukovodstvom šefa odeljenja Federalnog ministarstva poljoprivrede, na kojoj je usvojen akcionim plan Ministarstva poljoprivrede Kvinslenda u borbi protiv ove pretnje. O stanju u ovoj oblasti AHBIC redovno izveštava u biltenu, koji se objavljuje jednom nedeljno.

    Prema rečima stručnjaka, svi uhvaćeni rojevi „azijskih“ pčela, u oblasti Hobart australijske države Tasmanije, su iz Papua Nove Gvineje, i na njima je nađena grinja Varroa jakobsoni, podvrsta koja će se naći samo na azijskoj pčeli Apis cerana i ne predstavljaju direktnu pretnju „evropskoj” pčeli Apis mellifera. Veruje se da će mnogo opasniji biti unos iz Papua Nove Gvineje, druge podvrste Varoe, smrtonosne po pčelu roda Apis mellifera.

Jedan od načina za sprečavanje širenja grinje varoe u Australiji – uništenje gnezda i rojeva „azijske“ pčele (Apis cerana), dospelih sa drvenom građom i drugih dobara iz susedne Papua Nova Gvineja i drugih zemljalja. Posebna pažnja je posvećena preventivnim merama u državi Kvinslend (Queensland), na  severoistoku Australijskog kontinenta. Ekonomija ove dinamične države obuhvata rudarstvo, turizam i poljoprivredu. U proizvodnji meda, ona je na četvrto mesto među šest australijskih država. Glavni prihod lokalnih pčelara su iznajmanjei pčela za oprašivanje voća, povrća i drugih useva.

Prema pisanju: http://www.apiworld.ru/ ,  za sajt SPOS-a priredio Vlastimir Spasić

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien