SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

VAŽAN SASTANAK SA MINISTROM POLJOPRIVREDEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.700

Danas je predsednik SPOS-a imao još jedan sastanak sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, na kome su finalizovani raniji dogovori za podršku pčelarstvu u narednom periodu, i razjašnjene i poslednje nedoumice.

Utvrđeni su i poslednji detalji oko subvencija za opremu, spiska opreme koja će se subvencionirati sa najmanje 40% naredne godine, razmatrano je ukidanje minimalnog limita za nabavku pčelarske opreme ili njegovo smanjenje na minimum, mogućnost stavljanja selekcionisanih matica na spisak za subvencioniranje, operativna podrška mladim pčelarima u okviru akcije pomoći mladim poljoprivrednicima sa po 10.000 evra što ministarstvo planira u 2017. godini… 

Razmatran je i problem PIO osiguranja (OVDE) koji će možda biti konačno rešen već naredne nedelje, i svakako će biti povoljan za pčelare, tj. daleko povoljniji od trenutnog zakonskog rešenja, jer će biti povezan sa realnim prihodima. 

Predsednik SPOS-a preneo je svoje impresije oko problema u radu pojedinih veterinarskih inspektora u okviru akcije borbe protiv falsifikata koju sprovodi Operativni štab Vlade Srbije za suzbijanje falsifikata (OVDE) i zatražio je povećanje odgovornosti i kontrolu rada veterinarskih inspektora. Zatraženo je da se konačno i zvanično operacionalizuje dogovor sa Upravom za veterinu iz perioda izrade Dobre pčelarske prakse, kada je dogovoreno kako trebaju da izgledaju prostorije u domaćinstvu pčelara, a do danas Uprava za veterinu ništa nije preduzela da taj dogovor i ispoštuje. Postignuta je saglasnost i oko izmene Pravilnika o kvalitetu meda kako neke njegove odredbe ne bi mogle da se nakaradno tumače. 

Bilo je razgovora i oko drugih tema, ali one za sada nisu spremne za javnost, biće objavljeno sve detaljno u narednom periodu. 

Svi pozakonski akti koji će regulisati podršku pčelarstvu i celoj poljoprivredi biće doneti u januaru mesecu, kako bi već od prvog februara bili u primeni. 

Zahvaljujemo se ministru poljoprivrede na svemu, jer je još jednom pokazao privrženost opredeljenju da se problemi moraju brzo i efikasno rešavati, i izlaziti u susret potrebama proizvođača. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien