SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ВАЖНЕ ОДЛУКЕ ИЗВРШНОГ ОДБОРА ЕБАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.142

У Вишњој Гори у Словенији, у Кући крањске пчеле, одржана су, након већег броја електронских састанака, и два узастопна састанка уживо Извршног одбора ЕБА (Европски пчеларски савез) 17. и 19. маја, на којима су усвојене бројне важне одлуке.

 

Састанку су присуствовали сви чланови Извршног одбора.

 

Најпре, донета је одлука да се ЕБА одмах након формалне регистрације која ће уследити наредних дана, учлани у Светску пчеларску федерацију Апимондиа, као пуноправни члан.

 

Донета је одлука да се ЕПБА (Европски савез професионалних пчелара) упути предлог Меморандума о сарадњи ради заједничког рада на решавању три приоритета из Статута ЕБА: борба против фалсификата меда, борба за увођење субвенција по кошници по основу опрашивања гајеног и негајеног биља, као и борба против тровања пчела.

 

Донета је одлука да сви чланови Извршног одбора ЕБА добију ново задужење ради промоције ЕБА и унапређење међународне сарадње, као потпредседници ЕБА за промоцију и међународну сарадњу. Генерална секретарка ЕБА ће контактирати све националне савезе који се још нису учланили у ЕБА, и заказати видео састанке којима ће присуствовати и један од потпредседника ЕБА за промоцију и међународну сарадњу.

 

Донета је одлука о тексту саопштења за јавност ЕБА поводом Светског дана пчела, које је заједно са промотивним видеом послато медијима широм Европе 19. маја 2024. године. Позивају се чланице ЕБА које су промотивни филм титловали на свом језику, исти пошаљу ЕБА у пуном квалитету, како бисмо га поставили на сајт ЕБА ради преузимања од стране медија. У изради промотивног видеа учествовали су (по редоследу обима ангажовања): Родољуб Живадиновић (председник СПОС-а, предлог текста, генерисање видео материјала уз помоћ вештачке интелигенције – АИ, монтажа видеа, звук природе са сопственог пчелињака, титловање на српски), Ellman Torsten (председник Немачког пчеларског савеза – ДИБ, предлог текста), Jorge Spiteri (председник Пчеларског савеза Малте, предлог текста), Зорана Ристић (монтажа звука и глас спикерке) и Неја Бозовичар (дечји глас, Словенија). Видео је направљен без ауторских права и потпуно бесплатно. 

 

Донета је одлука да ЕБА у наредном периоду једном месечно објављује Информативни часопис Европског пчеларског савеза, по потреби и чешће. Часопис ће се објављивати недељом. Часопис ће садржати активности ЕБА, али и активности националних и других савеза који су чланови ЕБА. Сви савези пчелара који су чланови ЕБА се позивају да најкасније до 20. сваког месеца, пошаљу своје активности које сматрају најважнијима, на највише половини странице А4 формата, како би биле придодате часопису. Такви текстови чланица ЕБА морају бити потписани од стране аутора текста, како би се знало ко је одговоран за тачност достављених података.

 

Донета је одлука да се позову медији и друге организације које желе да редовно примају ова саопштења за јавност, да пошаљу свој мејл ЕБА.

 

Донета је одлука да се за сада не оснивају нови научни одбори. Сва пажња биће посвећена активностима постојећег научног одбора (https://ebaeurope.eu/appointment-of-the-head-of-the-eba-scientific-committee-dr-urska-ratajc-2/). Извршни одбор још једном позива своје чланице да предлоге кандидата за овај научни одбор пошаљу до 31. маја 2024. године.

 

Донета је одлука да ЕБА организује научну конференцију по могућству у Бриселу, односно у Европском парламенту. Конференција ће не само дефинисати проблеме, већ и понудити њихова решења. Пошто се ове године одржавају избори у ЕУ, вероватно ће најранији могући термин ове конференције бити у јануару. Извршни одбор ЕБА овластио је Научни одбор ЕБА да најкасније до 15. октобра сачини предлог програма конференције са правим темама и предлогом решења.

 

Донета је одлука да креатор логоа ЕБА (из Словеније, сарадник Пчеларског савеза Словеније) сачини транспарентну верзију логоа, након чега ће све врсте логоа бити прослеђене чланицама ЕБА. Циљ је да се лого ЕБА што више користи и на тај начин промовише.

 

Удружење органских пчелара из Грчке предложило је добру анкету која би донела нове податке о проблематици пчеларства ЕБА. Донета је одлука да се анкета упути Научном одбору ЕБА, који ће је допунити. Након допуне, анкета ће бити послата свим чланицама ЕБА. 

 

ЕБА подржава развој нових лекова против варое, посебно органских лекова, и тражимо састанак са Стефаном Бергом како би нам представио свој пројекат и дао предлог за сарадњу. Потпредседник ЕБА Стефан Шпигл ће бити координатор за ту комуникацију.

 

Сва научна питања чланова ИО или чланица ЕБА прослеђиваће се научном одбору ЕБА на давање мишљења.

 

Потпредседник ЕБА Татјана Василкивска добила је задужење да припреми кратку презентацију како пренети научна знања у пчеларску праксу, у оквиру система Б-КИСС.

 

Донета је одлука да се израде предлози пословника о раду Скупштине, ИО и НО. За то су задужени генерални секретар ЕБА Биљана Томић и потпредседник ЕБА Јорге Спитери са Малте.

 

Потпредседници ЕБА Родољуб Живадиновић и Јорге Спитери, као и председница Научног одбора ЕБА Уршка Ратајц добили су задужење да спреме текст за лифлет на 4 А5 страница за промоцију ЕБА до 20. јуна 2024. године, а председник ЕБА ће пронаћи дизајнера за израду.

 

Израдити финансијски план након прикупљања чланарине и донација.

 

Направити допис за тражење спонзора. За то су задужене потпредседница ЕБА Татјана Василкивска и генерални секретар ЕБА Биљана Томић. Позвати све чланове ЕБА да пронађу спонзоре за ЕБА међу својим познаницима. 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE