SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

VELIKA POZITIVNA NOVOST U PROGRAMU MERA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE PČELA ZA 2018. GODINUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.594

Objavljen je Program mera zdravstvene zaštite pčela za 2018. godinu.
 
Novi Program mera sadrzi jednu potpunu novost za pčelare, tj. zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i Upravi za veterinu, drzava će od ove godine finansirati nešto što do sada nikada nije finansirala. 
 

Izvanredna novina novog Programa mera je u tome što će od ove godine drzava finansirati klinički pregled svih pčelinjih zajednica kao i dijagnostička ispitivanja u teritorijalno nadleznim veterinarskim institutima, na svim pčelinjacima u kojima je zabelezena američka kuga u 2017. godini, kao i na svim pčelinjacima u krugu prečnika 3 km od zarazenog pčelinjaka! 

Ovo je do sada bio veliki problem, jer je sve to morao da plati pčelar! Hvala veliko Ministarstvu poljoprivrede i Upravi za veterinu na još jednoj značajnoj pomoći u razvoju pčelarstva, jer američke kuge ima sve više, a mnogi se uzdrzavaju da je prijave, jer se plaše troškova. Takođe, ostaje naknada štete u realnoj vrednosti za spaljena tj. uništena pčelinja društva zarazena američkom kugom. 

Evo izvoda iz Programa mera koji se odnosi direktno na pčelarstvo, a ceo Program mera mozete preuzeti OVDE

љ) Болести пчела

Ради откривања, праћења и сузбијања болести пчела и заштите здравља пчелињих заједница евидентирају се сва газдинства на којима се узгајају пчеле, у складу са посебним прописом и спроводе превентивне и дијагностичке мере за америчку кугу пчелињег легла, вароозу, тропилелозу и етиниозу.

Узгој матица пчела намењених за промет врши се само ако потиче са пчелињака који је под сталним ветеринарско-санитарним надзором.

Пчелар води и чува евиденцију о регистрацији пчелињака и свим спроведеним превентивним и дијагностичким испитивањима из става 1. овог пододељка, као и све спроведене третмане са датумом и називом коришћеног средства.

У промет се стављају само здраве пчелиње матице и заједнице, односно оне које потичу са регистрованих газдинстава и код којих су спроведене предвиђене превентивне и дијагностичке мере из става 1. овог пододељка.

(а) Америчка куга пчелињег легла

На газдинствима у којима је у 2017. години утврђена америчка куга пчелињег легла, извршиће се активни надзор у току априла 2018. године, који укључује клинички преглед свих пчелињих заједница, као и оних које се налазе у кругу пречника 3 km од зараженог пчелињака. У случају сумње на болест, извршиће се узорковање и дијагностичко испитивање у надлежном институту. Клинички преглед и узорковање врши овлашћена ветеринарска станица.

На газдинствима за узгој и продају матица, овлашћена ветеринарска станица врши клинички преглед свих пчелињих заједница у пролеће и јесен. Ако се утврди постојање сумње на болест, узима се службени узорак из пчелињих заједница и доставља у надлежну лабораторију ради прегледа на америчку кугу пчелињег легла. Свака сумња се потврђује лабораторијским анализама са проценом старости процеса.

На преглед се доставља службени узорак посебно узет из сваке појединачне сумњиве пчелиње заједнице, и то комад саћа са поклопљеним леглом, величине 10 cm x 10 cm на коме су знаци болести добро видљиви, спакован у одговарајућу амбалажу.

Средства за клинички преглед и дијагностичка испитивања из става 1. овог пододељка, средства за накнаду штете која је настала уништавањем кошница после утврђивања америчке куге пчелињег легла ако патолошки процес није старији од два месеца, дезинфекцију зараженог пчелињака и уништавање зараженог роја пчела обезбеђена су у буџету Републике Србије.

(б) Варооза

Сталну контролу присуства и превентивно третирање пчелињих заједница против вароозе пчелар спроводи у току зиме и у сезони на свим пчелињацима. У пчелињацима који имају мање од 50 пчелињих заједница третирање се спроводи на пет заједница, док у пчелињацима који имају више од 50 заједница третирање треба да се врши на 10% пчелињих заједница.

(в) Тропилелоза

Ако се у току превентивног третирања против вароозе посумња на тропилелозу, извршиће се клинички преглед и узорковање од стране надлежног ветеринара под надзором ветеринарског инспектора на узрочника тропилелозе (Tropilaela spp.)

(г) Етиноза

Ако се у току превентивног третирања против вароозе посумња на етинозу извршиће се клинички преглед и узорковање од стране надлежног ветеринара под надзором ветеринарског инспектора на етинозу (Aethina tumida).

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien