SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAOKRUŽENA FINANSIJSKA KONSTRUKCIJA ZA IZGRADNJU POGONA „NAŠ MED“ dooDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.759

Kako je i najavljeno na poslednjoj Skupštini SPOS-a, SPOS mora da uzme kredit za gradnju Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, kako bi kompletirao finansijsku konstrukciju za izgradnju Pogona, jer je nerealno očekivati ovoliku podršku opštine Rača, a nemati učešće SPOS-a i donacija pčelara SPOS-a u finansijskoj konstrukciji. Opština Rača do sada je obezbedila 80 miliona dinara gotovine plus 15 miliona (15.041.300) kroz plac od jednog hektara i potrebne komunalne priključke, SPOS je do sada uplatio 5 miliona dinara, a pčelari su do sada donirali 6,65 miliona dinara (6.653.892,51). SPOS je u međuvremenu kontaktirao 17 banaka radi dobijanja kredita. Nenadmašivo najbolje uslove je ponudila Banka Poštanska štedionica, te je nakon jednoglasne odluke IO SPOS-a, predsednik SPOS-a danas potpisao Ugovor o dugoročnom kreditu u iznosu od 35.525.370 dinara (što je 300.000 evra po današnjem srednjem kursu NBS).

Uslovi dobijenog kredita su sledeći: 

Grejs period je godinu dana, početak otplate kredita je od 1. novembra 2019. godine. 

Rok vraćanja kredita je 10 godina nakon isteka grejs perioda. 

Otplata kredita vrši se u mesečnim ratama. 

Kredit može da se vrati u svakom trenutku, bez ikakve naknade banci. 

Novac će biti prebačen SPOS-u nakon što „Naš med“ doo utroši sopstvenih 50 miliona dinara plaćanjem izvođača radova na gradnji Pogona. 

Kamatna stopa je 2,65% plus šestomesečni EURIBOR, koji je inače trenutno negativan (-0,27%), te na dan potpisivanja kredita nominalna kamatna stopa iznosi samo 2,38% godišnje. 

Ukupna kamata koju će SPOS da isplati banci tokom narednih 11 godina iznosi 44.412,94 evra. 

Ukupni troškovi kredita van kamate iznose 6.486,17 evra. 

To znači da će SPOS na ime uzetih 300.000 evra, na kraju imati ukupni trošak kredita i kamate u visini od 50.899,11 evra, što je samo 4.627 evra po godini. Toliko je, da podsetimo, SPOS plaćao zakup poslovnog prostora, dok nije kupio sopstveni poslovni prostor, i uzeo kredit na 5 godina, u kome je godišnje vraćao upravo onoliko novca banci, koliko je ranije plaćao zakup. Taj kredit je vraćen pre 3 godine, i sada uzimamo novi kredit koji će nam obezbediti naše učešće u gradnji Pogona sa godišnjom kamatom koja iznosi koliko i nekadašnji zakup poslovnog prostora SPOS. Pogon „Naš med“ doo će nakon početka rada i pune konsolidacije, ovaj novac (350.899,11 evra) morati da vrati SPOS-u na pogodan način. 

Banka Poštanska štedionica je prihvatila hipoteku nad poslovnim prostorom SPOS-a, kao i hipoteku nad placem na kome se gradi Pogon kao i nad Pogonom u izgradnji, jer da nije prihvatila pogon u izgradnji, ne bismo imali mogućnosti da nađemo dovoljno sredstava obezbeđenja za uzimanje kredita, i to je glavna povoljnost, pored izuzetne kamatne stope, koju je Banka Poštanska štedionica obezbedila SPOS-u, na čemu joj se zahvaljujemo, jer je Izvršni odbor banke odlično prepoznao šta, kako i na koji način radimo. 

Znači, do sada je za gradnju Pogona obezbeđeno u novcu, kao i u materijalnim dobrima (plac i komunalni priključci) ukupno 142.220.562,51 dinara, što je dovoljno za gradnju Pogona i procenjujemo za veći deo opreme koja je neophodna da bi Pogon proradio.

ALI, treba nabaviti kamion, finansirati uvođenje HACCP, sertifikaciju, dobijanje potrebnih dozvola za rad, obuku radnika, probni rad… procenjuje se da će Pogon početi sa radom krajem 2019. godine, te je dotle potrebno finansirati i troškove održavanja (koje stručni konsultanti procenjuju na oko 60.000 evra godišnje), plate zaposlenih… Fiksne troškove smo svakako sveli na minimum, jer je projektom predviđeno da se recimo grejanje Pogona obavlja toplotnom pumpom, što je najjeftinije moguće grejanje. Dok se svi uslovi ne steknu i ne dobiju potrebni sertifikati i dozvole za rad, Pogon treba finansirati dok obrt meda ne bude pokrio troškove održavanja. Zato je neophodno da pčelari koji nameravaju da preko našeg zajedničkog Pogona plasiraju med, a još uvek nisu novčano pomogli gradnju Pogona, nastave da pomažu Pogon svojim donacijama na već opisani način (kako to možete učiniti – pročitajte OVDE). 

Zahvaljujemo se opštini Rača i Vladi Republike Srbije, posebno predsedniku opštine Rača Nenadu Savkoviću i članu opštinskog veća Aleksandru Seniću, a naročitu zahvalnost dugujemo predsednici Vlade Ani Brnabić i ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, koji su sve vreme podržavali ovaj projekat SPOS-a, imajući poverenje u nas na osnovu naših dosadašnjih rezultata kao i dobrih namera koje stoje iza pčelara Srbije. 

Idemo dalje! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien