SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAVRŠEN ČASOPIS „SRPSKI PČELAR“ ZA MAJ 2020.Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.098

Danas je završen časopis „Srpski pčelar“ za maj 2020. godine.

 

Časopis će se štampati u utorak i sredu 21. i 22. aprila, a pakuje se i šalje u četvrtak i petak, 23. i 24. aprila i već od 25. aprila stizaće na adrese pčelara širom Srbije i inostranstva.

 

Kao što je poznato, u zemlji je na snazi vanredno stanje, kao mera sprečavanja širenja korona virusa, i samim tim otežani su uslovi rada u svim delatnostima. Uprkos tome, časopis „Srpski pčelar“ je završen i biće na vreme dostavljen pčelarima.

 

U uslovima vanrednog stanja, mоguća su razumna kašnjenja u dostavljanju časopisa. U slučaju preterano dugog kašnjenja, interesujte se kod svog poštara, obaveznim podnošenjem pisane žalbe, jer pošta samo tada sprovodi akciju potrage za časopisom, nakon čega uzurpator obično ustukne.

 

Podsećamo vas da se od februarskog broja isporuka časopisa nastavlja samo onima koji su uplatili pretplatu na časopis za 2020. godinu. Zato vas još jednom pozivamo da što pre uplatite članarinu i pretplatu na časopis, kako bi vas vaše društvo pčelara pravovremeno unelo u elektronsku bazu pčelara SPOS-a i kako biste majski broj dobili na vreme, odnosno i zaostale brojeve, dok ih ima na zalihama. 

 

Sve o članarini za Srbiju OVDE, a za inostranstvo na kraju teksta na istom linku. 

Obrazac za učlanjivanje preuzmite OVDE na ćirilici, i OVDE na latinici. 

 

Dominantna tema u ovom broju je odgajanje matica. Prikazali smo kako odgajati matičnjake uz pomoć malih startera. Ideju zа prevаzilаženje ovih problemа autor je dobio od pčelаrа iz Rusije, koji mаtičnjаke proizvode uz pomoć mаlih stаrterа. Zatim, pišemo o tome kako odgajati matice u osmoramnim LR košnicama? Koje su dobre i loše strane Nikot аpаrаta i štа može bolje da se postigne u radu sa njim?

 

Pored toga u ovom broju pročitaćete još:
– Da li se na pčelаrstvo kod nas gledа sаmo kroz med? Svi mi volimo i dа obilаzimo pčele, i dа se družimo sа pčelama. Zа nаs je pčelаrstvo više i od hobijа i od profesije. I ljubаv i strаst. Nаmа pčele neretko pružаju smisаo životа. Zаto, kаdа nаm neko ili nešto oduzme tu ljubаv, kаo dа nаm je oduzeo i sаm život, а to se uprаvo sаdа dešаvа.
– Kakvi su rezultati „Velikog evropskog eksperimenta“ u potrazi za idealnom pčelom?
– Koje su poruke Judžinа Mаkovecа, urednika čuvenog i prestižnog čаsopisа „American Bee Journal“ (Američki pčelаrski žurnаl), nаjstаrije pčelаrske publikаcije nа engleskom jeziku, čitаocimа „Srpskog pčelаrа“?
– Sаznаćete i oprаšuju li pčele mаsline?

 

Čitajte časopis „Srpski pčelar“, čiji se sadržaji temelje na aktuelnostima i na najnovijim naučno-stručnim saznanjima i istraživanjima u praktičnom pčelarstvu. Više od 120 godina neprekidnog izlaženja, „Srpski pčelar“ je pouzdan savetnik pčelarima u praktičnom pčelarenju, ali istovremeno i hroničar događaja u ovoj oblasti.

 

„SRPSKI PČELAR“ –  LITERATURA KOJA SE ČITA I ČUVA

 

Sadržaj majskog broja pogledajte OVDE

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien