SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ЗАВРШЕН САЈАМ У ВРАЊУDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.402

Данас је у Врању одржан VI Пчеларски сајам југоисточног Балкана. По речима пчелара и излагача – више него успешно.

Сајам је био изузетно посећен и владала је изузетна потражња за пчеларском опремом. Према речима председника Савеза пчеларских удружења Македоније, данас је 90% свих мљакедонских пчелара дошло на сајам у Врање. На улазу у Србију су чекали и до два и по сата, а у једном тренутку је на граници на улазу у Србију могло да се види и преко 20 аутобуса. 

Сајму су присуствовали председници Савеза пчеларских удружења Македоније Менде Трајковски и Националне федерације пчелара Албаније Виктор Малутај. Жао нам је што им у свој оној гужви нисмо посветили више дужне пажње, али биће прилике и то веома скоро. 

На сајму је било 57 излагача из Србије, Грчке и Босне и Херцеговине. 

Продаја опреме је била боља него прошле године за 10-20%, а било је и излагача који су сву донету робу продали пре завршетка сајма! Највећи утисак на организатора оставио је један од излагача који продаје веома широки дијапазон пчеларске опреме, а продао је више робе него на последњем Државном пчеларском сајму у Београду! То још једном потврђује наше прогнозе да ће временом сајам у Врању потпуно превазићи Државни пчеларски сајам у Београду у сваком погледу, управо захваљујући фантастичном географском положају Града Врања. На жалост, како незванично сазнајемо од пчелара Косова и Метохије и Албаније, ове године је са тог подручја дошло нешто мање пчелара него иначе, јер им царина практично забрањује увоз робе из Србије. Не знамо колико је информација поуздана, али тако су нам рекле колеге пчелари. 

Сајам је отворила министарка пољопривреде Јелена Танасковић, која је најавила подизање субвенције по кошници са 800 на 1000 динара за 2024. годину. Детаљније о свему што је рекла на отварању прочитајте ОВДЕ

Представница ГИЗ-а Драгана Тар најавила је почетак пријаве за учешће на пројекту ”Пчеларење за будућност”, а образац за електронску пријаву биће ускоро објављен на сајту СПОС. 

Директор Погона ”Наш мед” Ненад Портић представио је све изазове са којима се суочавамо у пласману меда због поремећаја на светском тржишту меда. 

Предавач из Велике Британије Роџер Патерсон био је на висини задатка и појаснио своје две теме до детаља. 

Велику захвалност упућујемо руководству Града Врања, пре свега градоначелнику, градском већнику за пољопривреду и директору Спортске хале, који су нам као и увек значајно помогли у организацији. 

Велику захвалност упућујемо и председнику Друштва пчелара ”Матица” из Врања Чедомиру Младеновићу, који је прегалачки и ударнички радио данима уназад на организацији Сајма, док ноћас уопште није ни спавао, како ништа не би било препуштено случају. 

Видимо се наредне године на VII Пчеларском сајму југоисточног Балкана у Врању! 

 

У наредном периоду објавићемо фотографије са сајма и снимак отварања Сајма. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE