SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAVRŠENI ČASOPISI ZA APRIL I MAJ, KAO I PRIRUČNIK „IZBORIMO SE SA TROVANJEM PČELA“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.057

Sa velikim zakašnjenjem, juče su završeni časopisi za april i maj, kao i priručnik protiv trovanja pčela „Izborimo se sa trovanjem pčela“ koji predstavlja dodatak časopisa „Srpski pčelar“ za april.

 

Štampanje je počelo danas, biće završeno do srede, a isporuka će biti kompletno obavljena u četvrtak, tako da će biti kod vaših poštara u petak, te ako ažurno nose poštu, trebalo bi istog dana da isporuče.

Časopis za april sa pratećim priručnikom, kao i časopis za maj, biće uvijeni u zajedničku foliju i tako isporučeni. Narednih dana biće završen i časopis za jun, te se više ne očekuje bilo kakvo kašnjenje časopisa.

Sadržaj časopisa za april pogledajte OVDE.

Sadržaj časopisa za maj pogledajte OVDE.

Obrazloženje za kašnjenje i izvinjenje dao je predsednik SPOS-a u „Reči predsednika“ u časopisu, što ovde prenosimo u celosti:

 

REČ PREDSEDNIKA

Hvala vam najlepše na strpljenju,

Posramljen, moram ovom prilikom da se svim pčelarima izvinim na kašnjenju aprilskog i majskog broja časopisa. Iako nema reči opravdanja, razloga ima. Već nekoliko meseci unazad SPOS je nesrazmerno realnim mogućnostima, bez novog zapošljavanja, enormno povećao svoje aktivnosti. Okolnosti nas na to opravdano teraju, ali je činjenica da ljudski faktor ima svoje granice.

Najpre želim da kažem da je urednik časopisa oba broja, kao i uvek, spremio strogo na vreme, te ne snosi ni najmanji deo krivice. Jedini krivac sam ja, iako iz najbolje namere.

Naime, IO SPOS-a doneo je odluku da se uz aprilski broj odštampa knjiga o suzbijanju trovanja pčela, što je definisano kao veliki i dugogodišnji problem. Njenu izradu preuzeli smo predsednik Odbora za zaštitu pčela i ja, potpuno volonterski, on je svoj deo posla završio na vreme, ali ja nisam zbog neverovatnog obima hitnih aktivnosti u protekla dva meseca pre svega, ali i zbog gotovo šestomesečnog kašnjenja neophodnog akta iz Ministarstva poljoprivrede. Kulminirala je i borba protiv neispravnog meda na tržištu, borba za plasman meda i veliki broj kontakata sa potencijalnim kupcima, kao i zainteresovanim pravnim subjektima koji mogu i žele da nam pomognu u tom poslu, započinjanje aktivnosti na gradnji SPOS-ovog pogona za plasman meda, kao i brojne druge aktivnosti, o kojima ćete detaljno moći da pročitate na velikom broju strana u ovom, a naročito narednom broju časopisa. Svako naše kašnjenje u rešavanju te AKTUELNE problematike, može samo da nas dovede u situaciju da i mi, kao i EU, dobijemo koliko sutra kineski bagremov med sumnjivog kvaliteta, ali koji prolazi analize, sa isporukom na adresu po ceni od 1,6 evra po kilogramu (OVDE). Podsećam da smo svi u SPOS-u ovih dana intenzivno radili i na uvođenju Dobre pčelarske prakse što nam je takođe apsolutni prioritet, jer kad stigne kineski med, ma kad to bilo, ako nemamo čime da se razlikujemo na tržištu, ostaćemo totalno bez domaćeg tržišta i nećemo imati gde da prodajemo naš med, bez obzira na kvalitet. Dok ovo čitate, tegle su već izrađene, i uskoro objavljujemo javni poziv za primenu standarda Dobre pčelarske prakse na čitavoj teritoriji Srbije.

Sve to naravno nije opravdanje, časopis je mogao da izađe i bez knjige, a da se knjiga štampa kad se pripremi, ali u najboljoj nameri, ne računajući na to da će svakog dana iskrsnuti nova gomila obaveza, došli smo dokle smo došli.

Ja ću uvek otvoreno izaći pred članove SPOS-a i argumentovano tvrditi da su svi navedeni prioriteti naš dugoročni cilj, bez koga neće biti pčelarstva u Srbiji. Jer, ako ne suzbijemo falsifikate i ne otvorimo nova tržišta, pčelari neće imati gde da plasiraju med.

Od pčelara se nadam razumevanju, jer ovolike aktivnosti neko je morao da odradi. Ako razumevanja nema, naravno da je lako pokrenuti inicijativu i za smenu predsednika. Zašto da ne. I to je rešenje.

 

Žao mi je što na početku nisam poželeo mednu godinu, koja je ovako loše počela, ali sada to neću propustiti. Medno nam bilo!

 

Dr med. Rodoljub Živadinović

Predsednik SPOS-a

 CIR-April-Naslovna

MAJPRIRUCNIK-TROVANJE-PCELA

U nastavku teksta, već sada možete preuzeti knjigu „Izborimo se sa trovanjem pčela“ u PDF formatu, ali to mogu učiniti samo pčelari SPOS-a, ulogovani na sajt šifrom i kontrolnim kodom sa ID kartice.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI DEO VESTI NAMENJEN SAMO ČLANOVIMA SPOS-a, SA DETALJNIJIM INFORMACIJAMA

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE