SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAVRŠNA KONFERENCIJA „JAČANjE KAPACITETA ZADRUGA I UDRUŽENjA POLjOPRIVREDNIKA U REPUBLICI SRBIJI“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 975

U petak, 8. juna 2018. godine, održana je završna konferencija trening programa „Jačanje kapaciteta zadruga i udruženja poljoprivrednika u Republici Srbiji“ u Poljoprivrednom klubu u Beogradu.
Konferenciji su u ime SPOS-a, kao polaznici ranije već održanog dvodnevnog treninga (ovde: http://spos.info/dvodnevna-obuka-jacanje-kapaciteta-zadruga-i-udruzenja-poljoprivrednika-u-srbiji/), prisustvovali predstavnici Stručne službe SPOS-a, Radivoje Ranković, Milena Stevanović i Nenad Portić. 
Najpre, o samom projektu i održanim treninzima, ispred organizacija koje su realizovale 19 trening programa „Jačanje kapaciteta zadruga i udruženja poljoprivrednika” širom Srbije u prethodnih nekoliko meseci, govorila je Ivana Dulić Marković. Nakon uvodnog dela, održane su dve panel diskusije.
Na prvoj panel diskusiji, „Udruženi i uspešni“, kao jedan od tri uspešna primera dobre prakse udruživanja predstavio se i SPOS, kao ubedljivo najveća, i organizacija sa najdužom tradicijom, a koja je u poslednjih 10 godina pokrenula i uspešno realizovala brojne projekte i incijative od izuzetnog značaja za pečlarstvo u Srbiji. Na pomenutoj panel diskusiji u ime SPOS-a govorio je koordinator stručne službe Radivoje Ranković. Druga dva učesnika panel diskusije predstavili su rad Asocijacije stočara Srema i Mačve i AGRO IRIS DOO. Zaključeno je da se udruženi i dobro organizovani u udruženja (ili zadruge) poljoprivrednika, proizvođači mogu smanjiti troškove proizvodnje i nastupati sa jedinstvenim zahtevima prema državnim organima i stranim kupcima. Moderator panela bila je Tamara Živadinović.
Na drugoj panel diskusiji govoreno je na temu „Fokus na kvalitet i finansiranje“, na kojem su učestvovali prestavnici udruženja odnosno zadruga koji su govorili o njihovim iskustvima sa proizvodima zaštićenog geografskog porekla. Na ovoj panel diskusiji učestvovao je i predstavnik resornog ministarstva, pomoćnik ministra, Zoran Janjatović, koji je između ostalog, a na temu ruralnog razvoja, najavio da se radi na prilagođavanju mera iz IPARD programa, a koje će biti usmerene na prerađivačke kapacitete, odnosno na proizvođače kako bi povećali dodatu vrednost poljoprivrednih proizvoda, a da se izbegnu trgovci. Moderator ovog panela je bio Goran Živkov.
Nakon održanih panela dodeljeni su sertifikati uspešnim polaznicima trening programa.
Na Završnoj konferenciji prisustvovalo je nešto manje od 100 polaznika održanih trening programa iz cele Srbije. Završna konferencija je započela u 10.00 časova, a završena u 14.30 časova.

Završna konferencija i održani trening programi su deo aktivnosti u okviru projekta „Pomoć za trgovinu – podrška razvoju proizvodnih kapaciteta agroindustrijskog sektora u Srbiji“ koji finansira Vlada Ruske Federacije, a koji implementira Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

 

 

 

Završna konferencija

Projekat „Jačanje kapaciteta zadruga i udruženja poljoprivrednika u Republici Srbiji“

Poljoprivredni Klub, Bulevar Kralja Aleksandra 84, Beograd

 

 

Sesija

Vreme

Teme

Učesnici

 

Registracija učesnika

Kafa dobrodošlice

09:30-10:00

 

 

O Projektu

10:00– 10:15

Iskustva i preporuke Projekta

Ivana Dulić Marković

Panel diskusija 1

10:15-11:30

Udruženi i uspešni

Moderator Tamara Živadinović

 

Predstavnici zadruga, udruženja i socijalnog preduzeća

Kafe pauza

11:30-12:00

 

 

 

Panel diskusija 2

 

12:00-13:00

Fokus na kvalitet i finansiranje

 

Moderator Goran Živkov

Predstavnici  ministarstva, banke, sertifikacione kuće i udruženja

 

Dodela sertifikata

 

13:00-13:30

 

 

Ručak

13:30 – 14:30

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien