SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ЗБИРКА ПЕСАМА „ЗУЗУЈКАЊЕ“ РАДЕТА ИЛИЋАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.123

Пчелар Раде Илић – Иља свој песнички опус о пчели приказао је у збирци песама, под називом „Зузујкање“, у издању Нишког културног центра (2015).

Ово није прво представљање Радета Илића-Иље као песника, пчеларима Србије. Познат им је из репортаже „Зоро ако ме неко тражи, ја сам у гаражи“ (Пчелар, 9/2012) и из неколико песама обајвљених у часопису Пчелар. Песме о пчелама казивао је на скуповима пчелара и у медијима, а песма Пчелиње село заузела је прво место на Смотри поезије о пчели у Нишу 2004. године.

У стиховима Редетових песама, лепота поетске речи, нашла је пун смисао, описујући пчелу, њен дом, заједницу и живот. Савршена хармонија речи, песме претвара у мелодије, компоноване звуцима из кошнице. Истовремено, оне су и пејзажи сликани стиховима, бојени бојама из природе:

„Дом до дома, дом до дома, бојени плаво, бело, па жуто. Под брдом оним гледај, читаво село расуто“.

Ономатопеја пчелињег света „зузујкање“ („Унутра: зуји, па зујка, зујка и бруји, па брујка, брујка“), песнички је израз, око којег се врти песниково емотивно доживљавање споја пчеле и природе. Акростих, као песничку форму, песник је одабрао као средство изражавања у многим песмама, описујући пчелињу заједницу (Оне и он“ и „Полети пчелице“), дарове из кошнице („Од створа малога има блага многа“) и пчелара  као оличења поштења и искрености („Па, то звање радо узми и тебе да краси, честит човек треба само да си“). За свечане и свечарске прилике, песник пчелу опевава у пчеларским здравицама („Пчеларска славска здравица“ и „Још једна пчеларска славска здравица“).

Збирка песама није само песмарица, она је и причанка о пчели. Поред 25 песама, збирка „Зузујкање“ од заборава спашава народне обичаје, песме и умотворине о пчели. Садржај књиге обогаћен је мислима истакнутих личности и пчелара, које је аутор забележио на завидном броју страна. На крају збирке, обима од 97 страна, формата 20×12,5 cm, дат је речник најчешћих појмова и израза у пчеларству, што је додатно чини поучном и корисном.     

Уверен сам да ће ова збирка песама имати своје место и у пчеларској литератури, јер песме у њој написане, нису само израз поетског надахнућа о пчели,  већ и штиво у стиховима, из којег се може много научити о пчели и пчеларству. Искрено је препоручујем свим љубитељима пчела и лепе писане песничке речи.

Контакт телефон аутора: 018 223 729

Властимир Спасић – Ниш

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien