SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZVANIČNI SUSRET MALINARA I PČELARADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.410

U Kragujevcu je 24. maja 2016. godine došlo do prvog iz niza dogovorenih ovogodišnjih susreta predstavnika organizacija malinara i pčelara.

Malina je najzastupljenija u delu jugozapadne Srbije, njeni zasadi zauzimaju ogromnu površinu u hiljadama hektara, dok je broj proizvođača preko 15000. Unazad, godinama pčelari sa tog područja trpe ogromnu štetu nesavesnih malinara, i iz tog razloga praktično je postalo nemoguće baviti se pčelarstvom na mnogim područjima. Koliko je nepoštovanje malinara prema pčeli pokazuje i činjenica da su ove godine na području opštine Arilje pčelari sami organizovali straže upozorenja, dok su se loši međuljudski odnosi dve strane vremenom još više produbljivali. Područje pod malinama je u bukvalnom smislu visoko rizično za bavljenje pčelarstvom.

Odbor za zaštitu pčela SPOS-a je reagovao na poziv pčelara iz Arilja još u nastalim pojedinačnim problemima na voćnoj paši tamošnjih pčelara. A na danima meda 24. aprila 2016. godine predsednik DP Savo Popović, gospodin Mićo Pećinar je izneo kompletne činjenice trovanja pčela na malini i bojazan pred nastupajuću sezonu maline. Ove godine su vremenske prilike nepovoljne za malinare, pa su po njihovoj priči od snega koji je padao u maju mesecu ostali bez 70% roda. Vremenske prilike takođe negativno utiču i na pčelarstvo i pčela nije u mogućnosti da opšti sa prirodom. Tako nepovoljne vremenske prilike daju rezultat da ove godine možda i nećemo imati trovanja pčelinjih zajednica na malini. Ali to nikako nije razlog da se višegodišnji problem zaborav. Odbor za zaštitu pčela SPOS-a je stupio u kontakt sa predstavnicima Saveza „Srpska malina“ koji sačinjavaju udruženja iz: Nove Varoši, Prijepolja, Užica, Bajine Bašte, Kosjerića, Požege, Čačka, Milanovca, Ivanjice, Arilja, Krupnja i Leskovca. „Srpska malina“ je mlad savez po postojanju i zastupa oko 7000 članova, proizvođača maline. Na jučerašnjem sastanku u Kragujevcu ispred malinara bio je predsednik saveza Milutin Živković iz Nove Varoši i zamenik predsednika Rade Šunjevarić iz Zlakusa kod Užica, a ispred Saveza pčelarskih organizacija Srbije zamenik predsednika Saveza Milutin Petrović iz Kragujevca i predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a Dejan Marković iz Jagodine. Razgovor je bio optimističan uz obostrano razumevanje i sa čvrstim stavom da se već tradicionalni problem nesavesne upotrebe sredstava za zaštitu bilja malinara mora rešiti. Dogovoreno je u kom pravcu saradnja mora da se odvija i idejno je dogovorena zajednička tribina malinara i pčelara uz aktivno učešće predstavnika Ministarstva poljoprivede Uprave za zaštitu bilja i Uprave za veterinu. Složili smo se da se na tribini potpiše i sporazum o saradnji između organizacija, to jest Odbora za zaštitu pčela SPOS-a i Saveza malinara „Srpska malina“. Dogovoreno je da se prva takva tribina organizuje u Prijepolju do sredine juna meseca 2016. godine gde se očekuje velika poseta malinara. Određene su i osobe za organizaciju na terenu ispred udruženja malinara iz Prijepolja Mirsad Obućina i ispred Udruženja pčelara iz Prijepolja Mirsad Hodžić. Podsetio bih članove da je Udruženje pčelara iz Prijepolja imalo izvanrednu akciju na lokalnom nivou u martu mesecu ove godine gde je i samo udruženje oformilo svoj lokalni Odbor za zaštitu pčela: www.spos.info/odrzan-odbor-za-zastitu-pcela-opstine-prijepolje

Najavljena tribina je kontinuitet dosadašnjeg zalaganja i borbe protiv trovanja pčela rukovodstva Udruženja pčelara iz Prijepolja. To je još jedan dobar primer i pokazatelj kako trebamo delovati zajedno na ugroženim i potencijalno ugroženim područjima.

Dejan Marković, predsednik Odbora za zaštitu pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije

 

malinari i mi

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien