• 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ОБАВЕЗАН РС БРОЈ ЗА ПРЕДАЈУ МЕДА „НА ВЕЛИКО“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.215

Још 4. септембра 2019. године, објавили смо на сајту СПОС-а (ОВДЕ), а касније у и часопису „Српски пчелар“, информацију о једном од највећих успеха СПОС-а у преговорима са државом, односно поједностављивању регистрације просторија у домаћинству пчелара, као и законској обавези да сваки пчелар сада мора имати РС број да би могао да преда мед „на велико“, односно пакерима меда, као и на мало ван кућног прага.

Како сазнајемо, неки пакери меда грубо крше овај пропис и не захтевају од пчелара РС број, чиме не само да обављају противзакониту радњу, већ и себе стављају у повлашћени положај у односу на оне који поштују овај пропис. СПОС је већ пријавио ветеринарској инспекцији оне пакере који су такво противзаконито понашање практиковали и тиме себи давали противправну предност на тржишту. 

Такође, РС број мора да стоји на етикети сваке тегле коју пласирате у јавном промету. 

Да подсетимо, сада је максимално поједностављена процедура регистрације просторија (детаљи ОВДЕ). Довољно је само да пошаљете захтев, за око 20 дана стићи ће вам решење о регистрацији и добићете свој РС број, који ОДМАХ можете користити. Ветеринарски инспектор ће вас посетити тек након не мање од 3 месеца, да би се уверио да имате све што је потребно, а то што је потребно је крајње једноставно и можете прочитати ОВДЕ (укратко, довољно је да имате само једну просторију са лавабоом, са макар бетонираним подом и макад малтерисаним зидовима, али све детаље прочитајте на линку).

Процедуру подношења захтева погледајте ОВДЕ, с тим што је у међувремену такса појефтинила, о чему детаље прочитајте ОВДЕ. У позиву на број за уплату таксе упишите број ваше општине који можете наћи рецимо ОВДЕ

Саветујемо све пчеларе да, ако већ нису, ХИТНО поднесу захтев по горе описаним процедурама у тексту црвене боје, те да тако обезбеде свој РС број, како би могли да пласирају свој мед „на велико“, преко Погона СПОС-а „Наш мед“ или неког другог погона. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien