SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZABRANA OPASNIH PESTICIDA U EUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.090

Pod predsedavanjem Slovenije i njenog ministra poljoprivrede, Iztoka Jarca, ministri EU su se juče velikom većinom i uz podršku Evropske komisije dogovorili da donesu zabranu pesticida koji izazivaju rak ili sa sobom nose nepotrebni rizik po zdravlje ljudi i životinja.

Sve se to dogodilo nakon dve godine pregovora. Kada i Evropski parlament bude potvrdio ovaj ugovor, proizvođači hemikalija moraće da zamene sporna sredstva manje opasnim, a one hemikalije koje se trenutno ne mogu zameniti manje otrovnim, moraće da se povuku iz prometa najkasnije za 5 godina.

Dokazano kancerogene i mutagene aktivne materije pesticida i materije koje utiču na reprodukciju ili hormonski status, biće potpuno isključene iz upotrebe.

I korisnici pesticida i njihovi proizvođači će morati po ovoj odluci da ubuduće vode evidenciju o upotrebi pesticida, što do sada u EU nije bilo jedinstveno uređeno! A to je možda i najvažnija vest za sve nas, da zahtevamo da se momentalno i u našoj zemlji uvede zakonska obaveza vođenja takve evidencije od strane poljoprivrednika, koja sada "de facto" ne postoji.

Zabraniće se i korišćenje pesticida u nacionalnim parkovima i rezervatima.

Svemu ovome prethodila je saglasnost da veliki broj pesticida proizvodi dugoročne posledice po zdravlje ljudi, životinja, ali i biljaka.

Na žalost, još nismo uspeli da dođemo do spiska pesticida koji su obuhvaćeni ovim zabranama, ali ćemo vam ih prezentovati čim nam budu dostupni.

Uspeli smo da pronađemo spisak pesticida koji su opravdano osumnjičeni da izazivaju rak u detinjstvu:

http://www.mindfully.org/Pesticide/Pesticides-Childhood-Cancer.htm

Iznenadićete se koji se sve pesticidi nalaze na tom spisku (tražite ih u tabelama, ako ne znate engleski).

Biće teško za poljoprivredu ako će se svi oni zabraniti u EU. Ali, ovakav dogovor će sigurno podstaći istraživanja alternativnih metoda borbe protiv bolesti i štetočina biljaka. To će možda biti skuplje, ali život nema alternativu! Najmanje pažnje posvećujemo svom zdravlju, svakodnevno smo izloženi pesticidima koji se nalaze na plodovima voća i povrća u nedozvoljenim količinama, jer su tamo dospeli usled neznanja ili nesavesnog rada poljoprivrednika. Ovakvi propisi bi umnogome smanjili mogućnost pre svega hroničnog trovanja, a ne bi se više "oslanjali" na savest nekih poljoprivrednika koji su je očigledno negde zaturili:-(  

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE