SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POČETNI USPEH SPOS-a U BORBI PROTIV NEONIKOTINOIDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.535

Danas je na adresu SPOS-a pristigao poziv za sastanak u Ministarstvu poljoprivrede povodom zvaničnog zahteva SPOS-a da se imidakloprid i tiametoksam zabrane za upotrebu u Srbiji.

Na početku moramo da se u ime SPOS-a zahvalimo Ministarstvu poljoprivrede, naročito ministru Slobodanu Milosavljeviću i direktoru Uprave za zaštitu bilja Stevanu Mašireviću, što su izašli u susret našim upornim i skoro svakodnevnim, možda malo i dosadnim – na čemu se izvinjavamo, nastojanjima da se konačno, posle više od 10 godina upotrebe imidakloprida u Srbiji (od toga 3-4 godine na suncokretu i nešto manje na kukuruzu), pokrene rasprava o zabrani ovih preparata. I ne samo njih, jer izveštaji iz sveta su neumoljivi: pored imidakloprida i tiametoksama, još neki neonikotinoidi su ovih dana okrivljeni za uginjavanje pčela u Evropskoj Uniji.

Sastanak će se održati 2. jula u 10 sati u prostorijama Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije.

Kao što se iz poziva može videti, tom sastanku će prisustvovati predstavnici Bayer-a i semenskih kuća (Institut za kukuruz iz Zemun Polja, Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, AD Seme iz Sombora i Agroseme Panonija iz Subotice). Kao što vidite, ja ću, nadam se zajedno sa predstavnicima Ministarstva, biti verovatno jedini koji će zahtevati zabranu ovih preparata, jer su sve druge strane zainteresovane po prirodi posla da se to ne dogodi. Danas sam, nakon dobijanja poziva iz Ministarstva, uputio molbu gospodinu Mašireviću, da mi dozvoli da na sastanak povedem i "pomoć", tj. gospodina Nikolu Aleksića, predsednika Eko-pokreta Grada Novog Sada, naše najjače ekološke organizacije sa međunarodnim respektom.

Sastanak će verovatno biti težak, ali argumenti su na našoj strani i dobro smo se naoružali znanjem. Zato verujemo u pobedu razuma i logike, a na kraju i pobedu života. Pre svega života naših pčela, ali i života nas samih gledano globalno i na duže staze.

Veoma je lepo što se datum slanja ovog poziva SPOS-u poklapa sa danom kada je EU u Briselu donela Uredbu o strogim kriterijumima prodaje preparata za zaštitu bilja na celoj teritoriji EU, po pitanju zabrane onih koji su izuzetno toksični i kancerogeni. Ovo je izvanredna vest i zahtevaćemo od Ministarstva poljoprivrede da se isti strogi propisi momentalno uvedu i u Srbiji, pošto je već opredeljenje cele naše države ulazak u EU i prihvatanje njenih standarda. O ovoj Uredbi EU sutra ćemo vam na sajtu ponuditi detaljnu informaciju!

Ovde vam prenosimo pozivno pismo Uprave za zaštitu bilja u celosti:

PISMO Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije

I naravno, još jednom se zahvaljujemo profesoru doktoru Stevanu Mašireviću, što je održao dato obećanje i zakazao sastanak. Još jednom prenosimo to njegovo obećanje koje je dao zvaničnicima SPOS-a na sastanku, ali i javno, u radio emisiji Radija Novi Sad:

MAŠIREVIĆ izjava

 Tekst: Dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE