SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SARADNJA SA JAPANSKOM AGENCIJOM ZA MEĐUNARODNU SARADNJUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.940

Kao što ste već mogli da pročitate u Izveštaju o radu SPOS-a za 2012. godinu (OVDE), uz posredovanje SIEPA-e (Agencija Vlade Republike Srbije za strana ulaganja i promociju izvoza), Japanska agencija za međunarodni razvoj (JICA) finansira obuku predsednika SPOS-a i još četiri osobe iz drugih grana poljoprivrede Srbije, o tome kako promovisati, tj. prezentovati naše poljoprivredne proizvode japanskim trgovcima, kakve poslovne odnose neguju japanski privrednici i slično. Cilj je da to bude početak kompleksne saradnje sa Japanom po pitanju povećanja izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, pa i meda.

Osobe koje su ovih dana krenule put Japana na obuku koja će se delom sprovesti u ovoj zemlji su:

1) Igor Novaković, SIEPA (Agencija Vlade Republike Srbije za strana ulaganja i promociju izvoza);

2) Olivera Kovačević, VIP (Fond za podršku investicija u Vojvodini)

3) Danijel Kovačić, predstavnik poljoprivrednika Vojvodine

4) Ana Ristanović, predstavnik sektora hladnjačara Srbije

5) Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije

Ovo je veliki uspeh SPOS-a jer je svojim aktivnostima uspeo da se afirmiše kao ozbiljan partner državnim institucijama, i da afirmiše izvoz meda kao izvoz poljoprivrednog proizvoda koji ima sve preudslove za nesmetan i praktično neograničen rast. Rast izvoza zavisiće isključivo od dobre saradnje pčelara, države, i otkupljivača, ali i promocije srpskog meda u inostranstvu.

Kompletnu obuku na teritoriji Japana finansira JICA (Japanska agencija za međunarodni razvoj).

Program obuke je veoma kompleksan i sadržajan. Kompletna obuka obavlja se isključivo na engleskom jeziku, u okviru predavanja njihovih najboljih stručnjaka na ove teme.

Svako od polaznika obuke prezentovaće u posebnom izlaganju svoju zemlju i mogućnosti svog sektora, a na kraju obuke svaki polaznik napraviće akcioni plan i prezentovati ga stručnjacima Japanske agencije za međunarodni razvoj. Taj akcioni plan predstavljaće vodič za buduću saradnju sa JICA-om, Japanom i japanskim trgovcima.

Nadamo se da će ova obuka u budućnosti dovesti i do konkretne saradnje sa Japanom i izvoza meda u ovu zemlju.

Kao što je poznato, i 2012. godine je jedna količina meda u organizaciji SPOS-a otišla za Japan, ali preko posrednika iz Rumunije. Cilj je da ta saradnja bude produbljena i da postane direktna, bez posrednika, i u tom cilju biće angažovane i sve firme koje potpišu ugovor sa SPOS-om o saradnji, koji stupa na snagu 1. juna 2013. godine.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien