SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SKUPŠTINA UDRUŽENJA PČELARA VLADIMIRCIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.688

U nedelju 16. decembra vladimirački pčelari održali su redovnu godišnju Skupštinu Udruženja.

Pored više od 50 članova Udruženja pčelara  Vladimirci skupštini su prisustvovali Pred. Opštine Vladimirci Vladica Marković, Dir.  Direkcije za poljoprivredu Slobodan Sarić i predstavnici pčelarskih Društava i Udruženja iz Rume, Koceljeve, Osečine, Šapca, Udruženja pčelara „Nuleleus“ iz Valjeva, i predstavnici Društva pčelara Beograd. Skupštini su prisustvovali i član Izvršnog Odbora Saveza pčelarskih organizacije Srbije Milorad Evtić, Dir. Zadruge dobrih domaćina „SRB MED“ Dr.Nenad Ilić, majstor pčerlarstva Mileta Marković i pred. Asocijacije pčelara Mačvanskog i Kolubarskog Okruga i urednik Pčelara Rajko Pejanović.                                                               

U pozdravnom govoru Pred. Udruženja pčelara Vladimirci  Dragan Stekić zahvalio se članovima Udruženja i gostima što su se odazvali pozivu. Prisutne pčelare i goste podsetio je na činjenicu da je pre samo pet godina Udruženje brojalo jedva 10-ak članova izražavajući zahvalnost svim članovima Udruženja jer da nije njih ni ovakvih rezultata i skupova nebi bilo.  Podnoseći izveštaj o radu Udruženja u  2012 godini posebno je pohvalio saradnju sa lokalnom samoupravom i Direkcijom za poljoprivredu Opštine Vladimirci. Opština Vladimirci je jedna od retkih Opština u Srbiji koja je prepoznala značaj pčelarstva i ovakvog načina udruživanja i shodno tome već godinama opredeljuje sredstva iz opštinskog budžeta za rad Udruženja. Direkcija za poljoprivredu opštine Vladimirci u 2012 godini subvencionisala je pčelare sa teritorije Opštine sa 270 dinara po pčelinjem društvu što je jedinstven primer u Srbiji. Od aktivnosti u 2012 izdvojeno je još : organizovane posete sajmovima pčelastva, posete Udruženjima i Društvima pčelara u okolini, nabavka šećera, tegli i lekova za pčele, posete i organizacija pčelarskih predavanja, rad na edukaciji voćara o štetnosti prskanja voća u punom cvetu, inicijativa za osnivanje pčelarske zadruge … Važno je napomenuti i da članovi UP Vladimirci daruju svake godine po 60 kg meda  za decu u predškolskim ustanavama kao i više nego izraženu solidarnost među članovima Udruženja u smislu pomoći članovima koji su imali veća zimska gubitke pčelinjih društava. Posebno raduje prisustvo velikog broja mladih ljudi, pčelara početnika koji prepoznaju aktivnosti UP Vladimirci kao dobar način da zakorače u svet pčelarstva potpomognuti prekaljenim majstorima pčelarstva okupljenim u Udruženju pčelara Vladimirci.

Predsednik Opštine Vladimirci Vladica Marković pohvalio je rad i aktivnosti koje sprovodi UP Vladimirci ističući da organizovast, drugarstvo i kolegijalnost koje vidi u našem Udruženju treba da budu model i obrazac kako treba raditi. Najavi Predsednik da Udruženje može i u 2013 godini očekivati sredstva namenjena za rad Udruženja.

Zaslužnim pčelarima Udruženja pčelara Vladimirci uručena su priznanja SPOS-a.

Direktor direkcije za poljoprivredu Opštine Vladimirci Slobodan Sarić primajući POVELJU SPOS-a obradovao je Vladimiračke pčelare najavom da će subvencije po pčelinjem društvu u 2013 godini biti povećane za oko 30%.

Dr. Nenad Ilić, direktor ZADRUGE DOBRIH DOMAĆINA “SRB MED“ održao je prezentaciju dosadašnjih aktivnosti zadruge, predočavajući prisutnim pčelarima i gostima kakva se šansa pruža za razvoj pčelarstva ne samo na teritoriji Opštine Vladimirci već na nacionalnom nivou. Članovi  Udruženja pčelara Vladimirci ne kriju zadovoljstvo što je baš u Vladimircima i našem Udruženju rodila ideja o osnivanju zadruge uz nadu da će se saradnja proširivati u godinama koje su pred nama.

Kao šlag na tortu došlo je predavanje Milete Marković iz Jabučja kod Lajkovca, MAJSTORA PČELARSTVA i najvećeg proizvođača matica u Srbiji … Jednostavnim, svima razumljivim jezikom u apsulutnoj tišini u slici i reči pokazao je prisutnim pčelarima kako je “lako“ u 60 i nekoj godini proizvesti 5-6000 matica, isto toliko matičnjaka, 5 kilograma matičnog mleča i 10-ak tona meda … Dugo se orio aplauz u prepunoj sali restorana Grozd nakon što je Mileta izgovorio “hvala na pažnji“ …

 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien