SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

LEPA VEST IZ UDRUŽENJA PČELARA „AVRAM MAKSIMOVIĆ“ U SOMBORUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.943

Prof. dr Zoran Stanimirović i njegov kolega sa katedre, Predrag Simeunović, održali su besplatna predavanja u Somboru.

 

LEPA VEST IZ UDRUŽENJA PČELARA „AVRAM MAKSIMOVIĆ“ U SOMBORU

 

BESPLATNO PREDAVANJE PROFESORA STANIMIROVIĆA

 

BRILJANTNO PREDAVANJE O VIRUSNIM BOLESTIMA PČELINJIH ZAJEDNICA ODRŽAO I ASISTENT

DR PREDRAG SIMEUNOVIĆ

 

Višegodišnja saradnja Udruženja pčelara „Avram Maksimović“ u Somboru i šefa Katedre za biologiju Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu prof. dr Zorana Stanimirovića, nastavljena je i ove zime. U subotu, 15. decembra 2012. godine, profesor je održao besplatno predavanje na temu: “Uticaj prirodnih i sintetičkih akaricida na kvalitet pčelinjih proizvoda”.

Veliki poznavalac pčelinjeg sveta, vrhunskim izlaganjem još jednom je oduševio somborske pčelare. Duhovito je odgovarao i na brojna pitanja pčelara. Buran aplauz bio mu je najdraži honorar za pokazano ogromno znanje i trud u putovanju od Beograda do Sombora i natrag u nepovoljnim vremenskim uslovima.

Briljantnim predavanjem o virusnim bolestima pčelinjih zajednica, asistent dr Predrag Simeunović, gotovo da je bacio u zasenak svog profesora. Sugestivan, izvanredne dikcije i artikulacije, za samo 45 minuta otkrio je rezultate najnovijih istraživanja o virusnim bolestima pčela i sve to ilustrovao sjajnim snimcima, koji su dokazali istinitost čuvene izreke: “Dobra fotografija zamenjuje bar hiljadu reči”.

Razume se, i asistent profesora Stanimirovića održao je predavanje bez dinara honorara. Konačno, iako u najvećoj snazi, prof. Stanimirović dobio je pravog naslednika u znalačkom prenošenju naučnih saznanja pčelarima.

Mladog naučnika Simeunovića somborski pčelari nagradili su dugotrajnim aplauzom u znak zahvalnosti za dobročinstvo i pokazano znanje.

Saradnja prof. dr Zorana Stanimirovića dala je najvrednije rezultate u poslednje tri godine: 2010. godine besplatno je napisao recenziju za knjigu Avrama Maksimovića “Novi pčelar”, koja je prevedena na savremen srpski književni jezik i objavljena u čast 200-godišnjice štampanja na slavenosrpskom jeziku 1810. godine u Budimu.

Prof. Stanimirović je dve godine prisustvovao otvaranju Međunarodnog sajma pčelarstva u Somboru (jedan je i otvorio) i održao ukupno šest predavanja bez dinara honorara.

Tek da se zna, da i pčelari Srbije imaju po kojeg prijatelja i dobročinitelja.

 

Dragan Mladenović,

predsednik UP “Avram Maksimović” Sombor

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien