SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

BRITANCI MUKU MUČE SA POLITIČARIMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.234

Iako je ministar Lord Jeff Rooker pokrenuo akciju sastavljanja strategije za zaštitu pčela u Velikoj Britaniji, do toga nije došlo baš tako lako.

Početkom ove godine je Lord Rooker govorio da u budžetu nema para za istraživanja u pčelarstvu, čak je hteo da prekine istraživanja iz oblasti pčelarstva u istraživačkoj laboratoriji u Rothamsted-u. Kasnije se puno toga promenilo, pa je promenio svoju izjavu i pokrenuo akciju za pomoć pčelama. Sigurno pod pritiskom svoje savesti, ali i zbog jakog pritiska javnosti…

Evo šta je rekao jedan britanski pčelar (Wally Thrale iz Bedfordshire-a) u februaru 2008. godine, mnogo pre nego što je Lord Jeff Rooker 8. aprila 2008. započeo konsultacije oko izrade strategije, a izjavu je preneo BBC:

"Astronomi su nedavno izjavili da bi se moglo dogoditi da asteroid udari u Zemlju u narednih 5 godina. To je strašno, rekli su političari, svi ćemo poginuti. I nakon toga nisu preduzeli ništa. Takvo je i ponašanje Lord Rooker-a. On je hteo da zaustavi pčelarska istraživanja u Rothamsted-u. I to baš u trenutku kada su naučnici razvili preparat koji obećava efektivnost protiv varoe. Pčelari na kontinentu (tako Britanci zovu Evropu) imaju podršku i pomoć od svojih političara koji shvataju važnost pčela. Naša Vlada broj pčelara ne vidi kao dovoljno veliki, da bi se zbog njih brinula oko ponovnog izbora. Kada selo bude ostalo bez ptičjeg cvrkuta, svi ćemo znati šta je uzrok tome".

Na kraju, vidimo da je pčelarstvo svuda u problemu. Takođe vidimo da svi misle da je u drugim zemljama bolje nego kod njih, i da je taj sindrom prisutan širom sveta. Mi u Srbiji imamo tu sreću da je pčelara puno i da predstavljaju relevantan faktor u svakom pogledu. Sve što treba jeste da se organizujemo na mudar i efektivan način. Samo tako ćemo uspeti da se izborimo ne samo za svoja prava, već i za pravo naše dece da žive u svetu bez jakih otrova. Ko tvrdi da je to nemoguće, treba da stavi prst na čelo i da pogleda u svoju decu.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE