SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

BAYER ŽALI ZBOG UGINJAVANJA PČELA U NEMAČKOJDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.574

Nakon dokazivanja da je neonikotinoid clothianidin uzrok stradanja velikog broja društava pčela u Nemačkoj, Bayer izrazio žaljenje.

Kao što smo vas već blagovremeno obavestili, samo dve nedelje nakon što su pčelari počeli da prijavljuju uginuća pčela u pokrajini Baden Württemberg, nemačke federalne vlasti zabranile su upotrebu i prodaju veće grupe insekticida 15. maja 2008. godine, o čemu na ovom sajtu možete pročitati posebnu vest.

Najviše se govorilo o klotianidinu koji je optužen kao glavni krivac za uginuća pčela.

Iz Instituta Julius Kuehn (JKI) koji predstavlja federalnu nemačku istraživačku agenciju u poljoprivredi, došle su vesti da je utvrđena nedvosmislena povezanost između trovanja pčela i klotianidina.

"Pčelari u ovom regionu (Baden Württemberg) počeli su da nalaze gomile mrtvih pčela pred letima košnica još početkom maja, tačno u vreme setve kukuruza", kaže Walter Haefeker, predsednik Evropske asocijacije profesionalnih pčelara.

Da bi se zaštitilo seme kukuruza, ono je zaprašeno klotianidinom, neonikotinoidom koji je u Nemačkoj odobren za upotrebu još 2004. godine. Uz neke restrikcije, odobrenje je godinu dana ranije dato i u SAD-u. Znači, pre u SAD-u nego u zemlji u kojoj se proizvodi.

Klotianidin je neurotoksin, koji se vezuje za acetilholinske receptore insekata. "Klotianidin je odobren za upotrebu iako je toksičan za pčele, jer se smatralo da nikako ne može da dođe u kontakt sa pčelama, jer se seme zatrpava zemljom", kaže Stefanie Hahn, portparol JKI.

"Ove godine je seme kukuruza tretirano više nego duplom dozom (da, moguće je, toga ima i u Nemačkoj) zbog velike infestiranosti kukuruznom zlaticom u pokrajini Baden Württemberg", nastavlja Stefanie Hahn. "Velika količina preparata je tokom sejanja putem dizanja prašine otišla u vazduh i pala na okolno bilje koje je cvetalo".

Možemo samo da zamislimo koliko se pri takvom načinu setve truju poljoprivrednici. U Nemačkoj se čak preporučuje da se tretirano seme seje specijalnim sejalicama (čitajte: skupocenim) koje će onemogućiti trovanje poljoprivrednika koji obavljaju setvu.

"Žalimo što je došlo do gubitaka pčela", kaže Bayer CropScience u saopštenju za javnost. "Bayer CropScience teži ustanovljavanju sertifikovanih sistema u saradnji sa proizvođačima semena, da bi se izbeglo nepravilno tretiranje semena u budućnosti. Kompanija trenutno radi sa proizvođačima poljoprivredne mehanizacije na izradi pneumatskih sejalica koje će obezbediti izbegavanje zanošenja pesticida na druge useve tokom setve".

Navodeći toksičnost klotianidina, pčelari su zahtevali njegovu zabranu u Nemačkoj, što se i dogodilo, baš kao i u Francuskoj nešto ranije tokom 2008. godine. (O činjenici da je klotianidin zabranjen u Francuskoj nešto pre nego u Nemačkoj nemamo konkretnih podataka za sada, to je i za SPOS novost, ali nedvosmisleno tako piše, nije greška u prevodu, jedino ako je došlo do greške ili neke nejasnoće prilikom prenošenja informacije).

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE