SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IZVEŠTAJ SA PRVOG JAVNOG SLUŠANJA O GMO U SKUPŠTINI SRBIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.658

U utorak, 13. novembra, u Narodnoj skupštini Republike Srbije održano je Prvo javno slušanje Odbora za zaštitu životne sredine na temu GMO, u Maloj sali Narodne skupštine, na kojem je govorio i predsednik SPOS-a dr med. Rodoljub Živadinović. Ovih dana ste na sajtu SPOS-a mogli da pročitate kompletan njegov govor na ovom skupu, a ovde možete pročitati i kompletan izveštaj.

Pred oko 60 pozvanih učesnika Prvog javnog slušanja o GMO, uvodna izlaganja dalo je ukupno 12 učesnika (Program sa rasporedom izlaganja pogledajte OVDE).

Prva tri uvodna izlaganja dali su najavljeni predstavnici nadležnih ministarstava, jedino se niko nije odazvao iz Ministarstva zdravlja, na žalost, ali smo od ostalih predstavnika čuli ono što je već poznato da se Lekarska komora Srbije izjasnila protiv uvođenja GMO kultura u Srbiju.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, izričito su demantovali da je u toku bilo kakva priprema izmene zakona koji reguliše GMO u Srbiji, a direktor Uprave za zaštitu bilja je na kraju skupa čak izjavio da će iduće godine, kako je rekao, biti „prvi na čelu kolone“ i da će zajedno sa nadležnim inspektorima krenuti na teren u potragu za GMO kulturama, kako bi ih uništili.

Naglašeno je da i sadašnji zakon ima mnogo propusta, zbog slučajno ili neodgovorno lošeg prepisivanja propisa EU, tako da i ako se nikada ne bude menjao zbog nečeg drugog, zbog tih propusta bi trebao da se menja, jer može da dovede do brojnih problema i bez zvaničnog odobravanja GMO. Jer, zbog pogrešnog preuzimanja EU propisa, u Srbiju se može uvesti seme koje može u sebi da sadrži 1% GMO semena, a to je prema istraživanjima, dovoljno da zemlju koja je slobodna od GMO, učini zemljom gde će kontaminacija sa GMO biti tolika da se zemlja više ne može smatrati slobodnom od GMO, i što bi dovelo do svih posledica kao da je gajenje GMO apsolutno dozvoljeno.

Većina uvodničara, među kojima je bio i predsednik SPOS-a (njegov govor pročitajte OVDE), izjasnila se protiv uvođenja GMO. I oni koji su, uslovno rečeno, bili zagovornici GMO, izjasnili su se za uvođenje strogih propisa koji bi eventualne dozvole za uvođenje neke GMO kulture davali tek nakon dugoročnih i strogih naučnih istraživanja u svakom zasebnom slučaju, ali takav stav, iako suštinski ispravan, nije naišao na odobravanje, niti na promenu mišljenja onih koji su apsolutno protiv uvođenja GMO u Srbiju, bilo kroz uveženu hranu, bilo kroz odobravanje gajenja GMO kultura na našoj teritoriji.

Čulo se, doduše nezvanično i u kuloarima skupštinske sale, da se u Srbiji već ilegalno gaji GMO soja na oko 5000 hektara. Takođe smo čuli tokom zvanične diskusije, od direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada prof. dr Borislava Kobiljskog, da su oni sproveli istraživanja na teritoriji Vojvodine i da su pronašli prisustvo GMO kukuruza. Uskoro, kada sve analize budu kompletirane, izaći će zvanično u javnost i saopštiti o kojim se tačno površinama radi. On je napomenuo da je Institut ove godine izvezao semena u rekordnom iznosu za 75 godina postojanja Instituta, i da to potvrđuje da je konvencionalno seme itekako traženo u svetu, i da to dovoljno govori protiv GMO.

Naučno i ljudski najargumentovanija izlaganja imali su prof. dr Miladin Ševarlić, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, čiju kompletnu izvrsnu prezentaciju možete preuzeti OVDE, i svakako prof. dr Miodrag Dimitrijević sa Katedre za genetiku i oplemenjivanje biljaka Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Na žalost, nije bilo televizijskog prenosa, ali su mediji propratili ovaj skup, mada se u izveštajima medija nije primetila njihova prevelika zainteresovanost za ovu važnu temu. Agencija Beta je od predsednika SPOS-a zatražila njegovo izlaganje, i ono će biti medijski obrađeno i postavljeno na njihov sajt, o čemu će nas detaljnije obavestiti kad sve bude završeno.

Nakon svaka tri uvodničara, koji su imali po 10 minuta vremena, otvarana je diskusija u trajanju od pola sata, tako da su govorili skoro svi prisutni i izrazili svoje stavove. Apsolutna većina prisutnih je bila protiv GMO, sa jačim ili slabijim argumentima. Međutim, argumentaciju za uvođenje GMO u Srbiju tog dana jednostavno nismo čuli, već su zagovornici GMO svoj stav pravdali time da ne postoje dokazi o štetnosti GMO hrane, ali su zaboravili da ne postoje pravi dokazi ni o njenoj neškodljivosti, zbog nedovoljnih istraživanja, koja nikoga realnog ne mogu ubediti da je GMO bezbedan.

Pod pritiskom velike većine protivnika GMO, na kraju su čak i neki GMO zagovornici izjavili da su oni sigurni da GMO nisu štetni za čoveka, ali da su protiv njihovog uvođenja iz ekonomskih razloga. Jer, isuviše je marketinga u medijima da GMO ima brojne ekonomske prednosti, ali se ispostavlja iz dana u dan da to jednostavno nisu tačne informacije, a najviše i najargumentovanije o tome je govorio prof. dr Miladin Ševarlić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, naš poznati agroekonomista, koga ćete, kao i sve govornike, moći da čujete sa audio zapisa celog skupa.

Postavlja se pitanje svrsishodnosti svih diskusija na ovom javnom slušanju. Jer, kako je par učesnika reklo, mi smo se izjadali jedni drugima, ali da li će to neko čuti i prihvatiti? Ono što ohrabruje svakako jeste da su sada GMO lobisti mogli da vide apsolutni otpor uvođenju GMO u Srbiju, a to je od visokog značaja. Sa druge strane, kako saznajemo iz naših izvora iz Ministarstva trgovine i Ministarstva poljoprivrede, Srbija definitivno planira da uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju, što je uslovljeno i time da promet svih roba mora biti slobodan, samim tim i GMO, što sigurno znači da će naš zakon morati kad tad da bude promenjen ako takvo opredeljenje ostane, ali je svakako moguće da bi on u takvom krajnjem slučaju mogao da zadrži takvu restriktivnost da se u praksi GMO ne može da širi, jer su takvu praksu neke zemlje već uvele, i to uspešno. SPOS će svakako i svojim narednim koracima, u saradnji sa ostalim predstavnicima anti GMO pokreta u Srbiji, činiti sve da se spreči slobodno širenje GMO kultura Srbijom, jer bi to značilo kraj srpskog izvoza meda, koji u najvećoj količini ide u EU, a tamo med sa polenom GMO nije moguće plasirati, te je jedini naš put apsolutno suprotstavljanje uvođenju GMO u Srbiju, svim sredstvima, bez ikakvog kompromisa. Zato pozivamo sve članove SPOS-a da svaki trenutak koriste za kampanju protiv uvođenja GMO u Srbiju, i na što se više mesta takve reči budu čule, to će konačni uspeh biti verovatniji. Ako bi država ipak rešila da dozvoli širenje GMO kultura našim poljima, moramo biti spremni i na oštre proteste do ispunjenja zahteva, jer bi to značilo kraj pčelarstva kakvog poznajemo u Srbiji.

Predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije, koja je vodila ovaj skup, gospođa Milica Vojić Marković, bila je izuzetno predusretljiva prema svima, trudeći se da se vreme izlaganja poštuje, kako bi svi koji žele da govore, mogli da govore. Ona je najavila Drugo javno slušanje o GMO za februar 2013. godine, gde će biti pozvani svi zainteresovani, posebno oni koji se ovog puta nisu našli među učesnicima ovog slušanja. SPOS joj se na tome posebno zahvaljuje, kao i gospođi Milici Bašić, sekretarici Odbora, čija je predusretljivost tokom pripreme ovog javnog slušanja, bila na maksimalnom mogućem nivou.

Na kraju, pošto je javno slušanje zaista bilo javno, i pošto su mu prisustvovali mediji, snimili smo celo javno slušanje za potrebe našeg časopisa Pčelar, kao i za stavljanje na pun uvid javnosti svega što se tog dana govorilo u Skupštini Srbije, pošto su ostali mediji preneli tek deo događanja.

Pošto je Prvo javno slušanje bilo pauzom podeljeno na dva dela, OVDE možete preuzeti i odslušati prvi deo, a OVDE i drugi deo, tako da imate priliku da čujete sva izlaganja kao da ste bili na javnom slušanju. Prilikom otvaranja gornjih linkova, za preuzimanje WMA audio fajla, kliknite na svetlo plavi pravougaonik na kome pise Click here to start download from sendspace

Na žalost, pošto trenutno ne raspolažemo drugom tehničkom mogućnošću, ove WMA fajlove možete preuzeti samo u narednih 7 dana. Ako bude bilo interesovanja, ponovo ćemo ih postaviti na internet kada ih sendspace servis bude automatski obrisao nakon 7 dana.

 

 

Prof. dr Miladin Ševarlić, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu,  i prof. dr Miodrag Dimitrijević sa Katedre za genetiku i oplemenjivanje biljaka Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE