SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN PRVI SASTANAK STRUČNE RADNE GRUPE ZA STOČARSTVO PRI MINISTARSTVU POLJOPRIVREDEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.098

Kao što smo već pisali na sajtu (OVDE), Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je Stručnu radnu grupu za stočarstvo, koja će od sada biti konsultovana po svim pitanjima vezanim za stočarstvo. Pčelarski sektor Srbije zastupa predsednik SPOS-a dr med. Rodoljub Živadinović. Danas je održan prvi sastanak ove radne grupe, i to na temu Nacrta Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Sastanak je vodio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, gospodin Danilo Golubović sa saradnicima. Koordinator za kontakt Stručne radne grupe za stočarstvo i Ministarstva poljoprivrede, je šef Odseka za stočarstvo pri Ministarstvu, gospodin Nenad Terzić.

Svi članovi Stručne radne grupe za stočarstvo najpre su dobili rešenja o imenovanju, na osnovu člana 28. Uredbe o načelima za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta u ministarstvima, posebnim organizacijama i službama Vlade, i ovlašćenja po rešenju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 8. avgusta 2012. godine. Rešenje je potpisao državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, gospodin Danilo Golubović. Zadatak Stručne radne grupe je da svojim predlozima doprinese što boljem kreiranju mera agrarne politike u oblasti stočarstva. Članovi Stručne radne grupe za realizaciju navedenog zadatka neće primati novčanu nadoknadu.

U svom uvodnom izlaganju, državni sekretar je govorio o trenutnom stanju u srpskoj poljoprivredi, rekavši da je praktično poslednji čas da mere agrarne politike moraju biti takve da doprinose razvoju poljoprivrede, jer smo na ivici mogućnosti da se pretvorimo u zemlju uvoznika poljoprivrednih proizvoda. Naveo je primere Bugarske i Rumunije koje danas uvoze 70% poljoprivrednih proizvoda koji su im potrebni, dok su nekada bile veliki izvoznici. Rekao je da je opredeljenje sadašnjeg rukovodstva Ministarstva poljoprivrede da se učini sve što je neophodno da srpska poljoprivreda stane na noge, i da neće odustati od tog cilja ni po koju cenu. Čini se sve da se obezbede dovoljna sredstva za pomoć poljoprivredi, jer Srbija nema drugu granu privrede koja može da je izvuče iz krize. Kako stvari stoje, izgleda da je budžet za poljoprivredu za narednu godinu već određen, i da je veći od prvobitno planiranog, te da će iznositi 3,78% u 2013. godini, a 5% u 2014. godini. Za 2013. godinu to predstavlja ukupno 40,2 milijarde dinara, od čega će u podsticaje otići 33 milijarde dinara. Govorio je i o tome da je u saradnji sa Vensan Dežerom ipak obezbeđeno korišćenje odgovarajućih fondova EU, koje smo praktično propustili u prethodnom periodu. Veliko je opredeljenje Ministarstva za punu saradnju sa EU, i očekuje se puna podrška sa te strane. Za investicije biće odvojeno 4,8 milijardi dinara. Napomenuo je da se uveliko radi na tome da se referentna laboratorija (koja će analizirati i med) što pre osposobi za rad, iako je oprema, koja je kupljena još 2002. godine i koja skoro da još nije otpakovana, delom već zastarela i mora se zanoviti.

U svom obraćanju državnom sekretaru, predsednik SPOS-a se zahvalio na tome što je rukovodstvo Ministarstva prihvatilo dugogodišnje zahteve SPOS-a da se uvede subvencija po košnici. Napomenuo je da SPOS stoji na raspolaganju Ministarstvu kao svojevrsni servis u što boljem sprovođenju te mere, ali da SPOS traži da se sve što se obeća zaista i ispuni, jer je bilo dosta negativnih iskustava u proteklom periodu, što niko ne želi da se ponovi, a što izaziva nepotrebno nezadovoljstvo kod ljudi. Gospodin Danilo Golubović obećao je čak i druge vrste specifične podrške razvoju pčelarstva, kakvih do sada nije bilo, a o čemu će tek biti reči.

Svi diskutanti su izrazili zadovoljstvo odlukom Ministarstva da uključi ljude sa terena u kreiranje agrarne politike. Sa druge strane, državni sekretar je naglasio da se neće tolerisati bilo kakvi politički oblici zalaganja za bilo koji vid podrške Ministarstva, već da će se isključivo poštovati mišljenje pravih poljoprivrednika u svakom sektoru.

Dogovoreno je da, iako je i do sada bilo poslatih sugestija na Zakon o podsticajima, da svi članovi radne grupe, do ponedeljka, 19. novembra, ponovo pošalju sistematizovane zahteve, na osnovu informacija dobijenih na današnjem sastanku, a da će Ministarstvo posebno odgovoriti na sve sugestije svim članovima radne grupe, sa argumentima za prihvatanje ili neprihvatanje predloga, te da će svima biti dostavljena konačna verzija Zakona, kada bude završena, sa izmenama i dopunama, na poslednji pregled i usaglašavanje članova radne grupe pre stavljanja u skupštinsku proceduru.

Još jednom puna zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede na sasvim novom načinu rada, nadamo se dobrim rezultatima!

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien