SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SUD U NIŠU DOKAZAO ŠTETNO DEJSTVO BAZNIH STANICA MOBILNE TELEFONIJE NA PČELEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 7.976

Slučaj pčelara Čedomira Nikolića iz Niša, koji je 2002. godine za uzrok stradanja 18 pčelinjih zajednica u selu Supovac smatrao štetan uticaj bazne stanice mobilne telefonije, dobio je svoj sudski epilog.

Presudom osnovnog suda u Nišu 32P.br. 1147/10, od 21. marta 2011. godine, koju je potvrdio Apelacioni sud u Nišu, presudom 14Gžbr.2233/11 od 15.03.2012. godine, dosuđeno je da tuženi, Preduzeće za telekomunikacije “Telekom Srbija” A.D. iz Beograda, delimično nadoknadi štetu tužiocu,  zbog uništenja 18 pčelinjih zajednica u selu Supovac kod Niša.

U sudskom procesu, koji je trajao od 2002. godine, sud je izveo dokaze saslušanjem osam svedoka i dokaze veštačenjem četiri univerzitetska profesora i jednog veštaka poljoprivredne struke.

Iz svih ovih nalaza, kao i iz ostalih izvedenih dokaza, sud je na nesumnjiv način utvdio da je uzrok nestanka pčela kako postojanje bazne stanice za mobilnu telefoniju, od strane tuženog, tako i postojanje parazita varoe kod tužiočevih pčela. Međutim, sud nije mogao precizno da utvrdi koji deo štete potiče od radnje oštećenog, a koji od štetnikove radnje, jer se nijedan veštak nije mogao precizno izjasniti o tome.

Sud je u ovom slučaju primenio odredbe člana 192. Zakona o obligacionim odnosima, kojim je regulisano podeljeno snošenje posledica u vezi sa prouzrokovanom štetom između oštećenog i odgovornog lica.

Sud je iz svih izvedenih dokaza, vodeći računa o svim okolnostima zaključio da je u konkretnom slučaju šteta mogla nastati kako usled velike zaraženosti pčelinjih društava, tako i usled delovanja elektromagnetnog zračenjua bazne stanice za mobilnu telefoniju tuženog.

Navedeni slučaj bio je povod za izradu referata pod naslovom “Uticaj elektromagnetnog zračenja na funkciju orijentacije medonosne pčele” koji sam prezentovao na II Kongresu pčelara Srbije, u Aleksincu 2002. godine. Rad je u celosti postavljen i na sajtu: http://www.pcelinjak.com/content/view/378/146/

 

Ovde ću prezentovati rezultate najnovijih istraživanja, koja nisu sadržana u navedenom radu.

 

Širom sveta u posljednjih nekoliko godina alarmantno se smanjio broj pčela i dosad se nije pouzdano znalo šta je tome uzrok. Iako kod pčela nije pronađena nikakva bolest, njihov broj dramatično je u opadanju. Dosada su među moguće uzroke navodili nepoznate viruse, pesticide, genetski inženjering semena i klimatske promene, ali ni za jednu tvrdnju nisu pronađeni dokazi.

Nestanak velikog broja pčela počeo se primećivati kroz opadanje zaliha voća i povrća za čije su oprašivanje najzaslužnije upravo pčele, prenosi britanski Telegraf (Telegraph).

Naučnici tvrde da su signali mobilnih telefona odgovorni za naglo smanjenje populacije pčela u svetu. Studija obavljena u Švajcarskoj jasno pokazuje da signali mobilnih telefona zbunjuju pčele, koje reaguju tako što počinju dezorijentisano da lete, a zatim umiru.

Tim okupljen oko Dr Danijela Favra  (Daniel Favre, 2011)  biologa iz laboratorije za biotehnologiju, švajcarskog Federalnog instituta za tehnologiju u Lozani i pčelinjak škola grada Lozane (Laboratory of Cellular Biotechnology (LBTC), Swiss Federal Institute of Technology (EPFL) in Lausanne and the Apiary School of the City of Lausanne) postavio je telefone u nekoliko košnica i pratio šta će se dogoditi.

Naučnici su izveli 83 eksperimenta i pratili kako pčele reaguju kada je mobilni telefon isključen, u stendbaj modusu i modusu za pozivanje. Zvuk koji su proizvodile pčele snimljen je i analiziran audiogramom i spektogramom i na osnovu toga otkrili su da aktivni mobilni telefon ima dramatičan uticaj na ponašanje pčela.

„Ispostavilo se da su pčele proizvodile deset puta veću buku kada je telefon birao broj ili primao poziv nego kada je bio isključen ili na stendbaju.

„Zujanje pčela se drastično pojačava čim telefon zazvoni – zraci iz telefona i buka ih očigledno uznemiruju. One reaguju tako što napuštaju košnicu, a ponekad su toliko zbunjene da lete naokolo sve dok ne uginu. Mobilni telefoni imaju pogubno dejstvo na pčele – ova studija to definitivno pokazuje“, kaže Favre čija je studija objavljena u časopisu o pčelarstvu „Apidolodži“.

Studija Danijela Favrea potkrepljuje jednu studiju iz 2008. godine, čiji rezultati, tada, nisu bili konačni. Prema njoj, pčele se ne vraćaju u košnicu ukoliko je u blizini mobilni telefon.

Naučnici sa Univerziteta Pandžab (Panjab) u Indiji izveli su eksperiment u koji su uključili dve košnice pčela. U jednoj košnici ostavili su mobilni telefon na kome su dvaput dnevno simulirali poziv u trajanju od 15 minuta. U drugu košnicu stavili su imitaciju mobilnog telefona koji nije davao nikakav signal. Posle tri meseca, naučnici su otkrili da se broj pčela u košnici s aktivnim mobilnim telefonom znatno smanjio. Pčele izložene zračenju mobilnog telefona ponašale su se neobično, izlegle su znatno manje jajašca i nisu proizvodile med.       Ovim eksperimentom naučnici iz Pandžaba potvrdili su više godina spominjanu mogućnost da su mobilni telefoni krivci za masovno izumiranje pčela u svetu.

Pad u broju gajenih pčelinjih zajednica, koji je zabeležen u Evropi i SAD tokom protekle decenije, sada se primećuje i u Kini i Japanu i dovodi se u vezu sa uticajem mobilne telefonije.

Kako piše „Dejli mejl“ (Daily mail), u Britaniji se broj pčela prepolovio, a proizvođači meda u SAD su veoma pogođeni smanjenjem njihove populacije.

Ekonomska korist od pčela kao oprašivača, u svetu je procenjena je na oko 153 miljardi evra godišnje.

Naravno, kako i sam Dr Danijel Favra kaže u svom zaključku, niko ne može zaustaviti upotrebu mobilne telefonije zbog pčela, ali sasvim sigurno, treba izbegavati postavljanje pčelinjaka blizu baznih stanica mobilne telefonije i drugih izvora elektromagnetnog zračenja.

                                                                                               

                                                                        Ing. Vlastimir Spasić

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien