SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IN MEMORIAM: VELIMIR PALIĆDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.878

7. oktobra je iznenada preminuo vlasnik firme Biodvig, gospodin Velimir Palić – Velja.

Ovaj iznenadni gubitak, koji je najviše pogodio porodicu Palić, nanevši im nenadoknadiv gubitak i šok, pogodio je i pčelare Srbije, sa kojima je Velimir dugo sarađivao, i trudio se da im izlazi maksimalno u susret.

Istorija je već zapisala, i to niko ne može obrisati, da je plasman meda pčelara Srbije značajno unapređen zahvaljujući dobroj volji Velimira da prati nastojanja SPOS-a u borbi za što realniju cenu meda na našem, nekada monopolizovanom tržištu. Taj njegov doprinos razvoju pčelarstva Srbije je neoboriv, a da li će biti trajan, zavisi samo od nas, i od nikoga više. Velimir bi nam zamerio ako zarad sopstvene neodgovornosti izgubimo postignuto.

Velimir je bio dobar saradnik SPOS-a. U svakoj saradnji ima problema, bilo je i u ovoj, ali nikada suštinskih, sa obe strane činjeno je sve što je moguće da se cene približe evropskim, i tako se unapredi pčelarstvo Srbije. Velimir je imao razumevanja za naše organizacione probleme, kao i mi za njegove, i u tome je bila tajna uspešne saradnje. I Velimir i SPOS trpeli su velike pritiske tokom ove saradnje, bilo je i pretnji kad god bi se podigla cena meda, ali Velimir nije popustio, iako je mogao vrlo lako. Da je popustio, to bi bilo loše za pčelarstvo Srbije, ali samo on zna kako je bilo u njegovoj duši koja je trpela sve te pritiske. Oštre rane ostale su na njegovom srcu i nakon progona sa Kosova i Metohije, sa rodne grude podno Dušanovog grada. Često pominjući Dečane gde je kršten, iskazivao je strašnu čežnju za izgubljenim domom, ali mi se čini da mi to nismo mogli najbolje da shvatimo. Njegova duša je očigledno najbolje znala šta je sve pretprela, ponos je bio jak, ali srce nije izdržalo, jer svi smo mi, iako hrabri, pre svega nežna bića, list na vetru, ali to shvatimo samo u ovakvim tužnim trenucima.

Želim mnogo snage porodici Palić, supruzi Dosti i sinovima Igoru i Goranu. Mislim da i oni znaju gde mogu da je nađu – u Velimirovom neumornom duhu, njegovom trajnom optimizmu, i, priznajem, sada tek to vidim, krajnje realnom sagledavanju stvari.

SPOS izražava najdublje saučešće porodici Palić, znajući da se ovaj njihov veliki gubitak ničim ne može nadoknaditi, i izražavajući zahvalnost za sve što je Velimir učinio za pčelarstvo Srbije!

Predsednik SPOS-a,
Rodoljub Živadinović

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien