SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POSTOJI LI DUH KOŠNICE?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.972

Aristotel ih je nazivao "kćerima maslina", a savremena nauka "superorganizmima". Darvina je toliko mučio altruizam kod pčela, da je čak bio spreman da napusti teoriju evolucije, a jedan od najpoznatijih neurobiologa današnjice Thomas Seeley, tvrdi da je "…prirodna selekcija organizovala pčelinje rojeve i mozgove primata na intrigantno slične načine". Važi li za pčele Ničeova tvrdnja "…da je ludilo retkost kada su u pitanju pojedinci, ali da po pravilu karakteriše grupe"?

O percepciji sveta kod pčela ili o tome – parafrazirajući Tomasa Nejgela – kako izgleda biti pčela, u emisiji Gozba Radio Beograda 2, u ponedeljak 15. 10. 2012. godine, govoriće Ivan Umeljić, filozof i urednik časopisa "Pčelarski žurnal". Autor i voditelj Aleksandar Lukić.

GOZBA, Radio Beograd 2

Ponedeljak, 15.10.2012 (9.00-9.55)

http://www.radiobeograd.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=29671&Itemid=335

 

O emisiji GOZBA

Smisao emisije Gozba je da se jedna elitna forma znanja, kakva jeste filozofija, sa svojim visoko profilisanim jezikom i često ezoteričnim sadržajem, što adekvatnije prenese heterogenoj publici putem usmene, radio reči. Kritičari su uvek bili sumnjičavi u pogledu mogućnosti da se jedan takav poduhvat uspešno ostvari, i to je verovatno glavni razlog što je Gozba u Srbiji, svakako ne i u svetu, prva redovna radio-emisija koja se sistematski bavi fundamentalnim problemima filozofije, delima slavnih filozofa, filozofskim skupovima i aktuelnim knjigama i časopisima iz ove oblasti.

Filozofija je i danas najuniverzalnija kulturna forma, koja se odnosi na sve druge vrste diskursa i na čovekovu suštinsku refleksiju o sebi. Otuda prističe potreba za medijskim promišljanjem mesta i uloge filozofije u savremenom svetu. Ta potreba se iskazuje, između ostalog, i u radio-emisijama posvećenim filozofiji, kakve postoje u razvijenim evropskim i svetskim kulturama. One se po pravilu plasiraju na specijalizovanim kulturnim kanalima, kao što je u Srbiji Radio Beograd 2. To su, na primer, američka emisija Philosophy Talk, australijska Philosopher`s Zone (ABC), nemačka Das Philosophische Radio (WDR 5). Naročito je ekspresivan naziv emisije kanala France Culture, koji glasi Filozofija na kaldrmi (Macadam philo), jer izražava težnju ka aktuelnom teorijskom angažmanu u konkretnoj društvenoj praksi.

Meni Gozbe diktiraju često aktuelni povodi, jer i ova emisija mora da se drži nekih uzusa novinarske profesije. Tu su, naravno, i teme koje izgledaju večne, mada se svaki put postavljaju u novom socijalno-istorijskom okruženju i na nov način: sloboda izbora, volja, ljubav, prevođenje filozofskih dela, Darvinova teorija, filozofski jezik, politička korektnost, filozofija i istina, filozofija i muzika, nauka, rat… Sve može da se nametne kao tema, ali i da bude predmet kritičkog preispitivanja. Zato bi moto emisije mogao da glasi: program koji dovodi u pitanje sve, osim vaše inteligencije.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien