SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DRUŽENJE ČLANOVA SPOS INFO FORUMA U SMEDEREVSKOJ PALANCIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.475

2. septembra 2012. godine u Smederevskoj Palanci održano je sedmo druženje pčelara „forumaša“, a PD „ Jasenica“ se potrudilo da ovo druženje bude na visokom nivou.

Okupljanje je bilo kod  fontane u centru grada, odakle se prešlo u „Gradsku baštu“, kafanu, u neposrednoj blizini mesta okupljanja. U Bašti smo se osvežili uz piće i posluženje.

Po planu, koji je već bio objavljen, otišli smo u Narodni muzej, gde nas je srdačno dočekao Petar Dekić.

U muzeju su mogle da se vide originalne slike Jugoslovenskog i Srpskog slikarstva iz prve polovine dvadesetog veka. Imena slikara su veoma poznata, kao što su:

Uroš Predić, Paja Jovanović, Sava Šumanović, Ljuba Ivanović, Beta Vukanović, Lubarda, Konjović, Bijelić i drugi značajni slikari tog doba. Takođe su mogli da se vide razni predmeti, od kojih su najznačnije zbirke iz neolita i numizmatička antička zbirka. Predmeti su stari oko 8500god.  

Gospodin Petar nam je ispričao priču o Palanci, kao i o Kiseljaku, jednom od najznačajnih izvora mineralne vode, poznat još u vremenu rimske vladavine. Koristim ovu priliku da se zahvalim Petru Dekiću, kao i direktorki muzeja Vinki Lazović, koja  nam je izašla u susret i otvorila muzej neradnog dana. Posebno bih  se zahvalio našem forumašu pesnikinji  Mirjani Bojović-Mančić, koja je poklonila Gradskoj biblioteci tri autorske knjige pesama,  i roman „Plava mama“.

Po izlasku iz muzeja napravili smo jednu grupnu fotografiju u centru ispred fontane, pa nastavili put ka manastiru Koporin. U Koporinu nas je sačekala mati Nina, koja nam je ispričala interesantnu priču vezanu za sam manastir. U manastiru smo obavili jos jedno grupno slikanje, a zatim se uputili ka  Kiseljaku, gde smo prošetali kroz predivan park i posetili izvor, i osvežili sa čuvenom Palanačkom vodom.

Nastavak naše maršute  bio je  pčelinjak Gorana Stanojevića,  malo se osvežili, a zatim uputili ka kafani gde smo nastavili druženje. Počeo je ručak uz tihu muziku poznatog Palanačkog muzičkog  umetnika Raje Đorđevića.

Ovo je do sada bilo druženje sa najvećim odzivom, 92 člana je prisustvovalo ovom predivnom skupu a dolazili su iz raznih krajeva naše zemlje. Užice, Vlasotince, Velika Plana, Doljevac, Sivac, Smederevo, Surdulica, Požarevac, Stari Banovci, Stari Kostolac, Banatsko veliko selo, Vrnjačka Banja, Beograd, Kikinda, Vrbas, Požega, Stanišić, Bačka Palanka, Novi Sad, Ripanj, Lučani, Šabac, Rača Kragujevčka, Kragujevac, Drmno, Niš. Kobilje, Kosjerić, Ražanj, Valjevo, Aranđelovac, Devojački Bunar, Bela Crkva, Bajina Bašta, Vladičin Han, Nova Varoš, Hajdučica, Resavica, Zrenjanin, Srpski Itebej, Sremska Kamenica, Leskovac.

 Ovako veliki odziv pčelara pokazuje da je ljubav prema pčelama isuviše velika, i dužina puta radi druženja ne predstavlja prepreku da bi se dragi prijatelji sreli i druzili.

 

Goran Stanojević

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien