SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

MIRIS LIPE U KNJAŽEVCUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.682

Jubilarna, 40. godišnjica i krsna slava sveti Prokopije udruženja pčelara “Lipa” iz Knjaževca proslavljena je 21. jula ove godine, u prisustvu velikog broja pčelara i gostiju. Slavlje domaćina svojim prisutvom uveličali su: predsednik Skupštine opštine Knjaževac Dragan Mančić, član IO SPOS-a Slobodan Luković iz Negotina, predsednik Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije Vlastimir Spasić iz Niša i velepčelar Zvonimir Vasić iz Leskovca.

            Program proslave bio je veoma sadržajan i, ubeđen sam, veoma koristan za sve prisutne pčelare i goste. Nakon okupljanja članova i gostiju u prostorijama društva, u srdačnoj i opuštenoj atmosveri tekao je spontan razgovor. Tema za razgovor na pretek, ocena medobranja, stanje pčelinjih zajednica, pašnne (ne)prilike, iskustva iz selidbe, otkup i prodaja meda i niz drugih. Pitanja i odgovori, od svakog, za svakog, iz svog ugla i iskustva.

            U nastavku razgovora, novo rukovodstvo udruženja, predsednik dr med. Aleksić Zvonimir i podpredsednik Duško Milošević, upoznali su prisutne sa Planom i programom rada udruženja u narednom periodu. Čvrsto opredeljenje za realizaciju planiranih aktivnosti, rukovodstvo je potvrdilo uručenjem osnovne pčelarske opreme i literature šestorici najmlađih i šestorici najstarijih članova udruženja i priznanja zaslužnim pojedincima, kao vid podsticaja i ostalim članovima udruženja.

            I Slobodan Luković iskoristio je priliku da prisutne upozna sa aktuelnim pitanjima iz sadržaja rada IO SPOS-a.

            Da bi proslava krsne slava bila u duhu pravoslavlja, u prisustvu sveštenog lica, obavljeno je osvećenje prostorija i sečenje slavskog kolača.

            Glavna programska aktivnost bilo je predavanje ing. Vlastimira Spasića, na temu: Efikasno suzbijanje varoe savremenim preparatima. Kroz prezentaciju teme, Spasić je, na način koji ne ostavlja nejasnoće, prikazao primenu mravlje i oksalne kiseline i Apiguarda  u suzbijanju varoe i istovremeno ukazao na značaj pravovremenog letnjeg tretmana, u okviru pripreme pčelinjih zajednica za uspešno prezimljavanje.

            Projekcijom fotografija sa pčelarskih ekskurzija u Italiju i Sloveniju, Zvonimir Vasić i Saša Vučković, preneli su nam utiske, iskustva i saznanja iz poseta velikim pčelarskim firmama i velepčelarima.

            Gotovo ceo program prolave snimila je internet televizija Knjaževac info, a snimak ćete uskoro moći da pogledate na: www.knjazevacinfo.com

            I naravno, kakva bi to slava bila bez slavlja uz bogatu trpezu i veselja uz muziku. Druženje u lepom raspoloženju, sa osmehom na licu, uz pesmu i “srpsko kolo”, bar na trenutak zaboravilo se na pčelarske muke i probleme. Sa puno optimizma ponovo se osetio “miris lipe” u Knjaževcu. Ako ove godine nije zamedila, zamediće sledeće. Važno je da postoji nada.

Predsednik
Dr med. Zvonimir Aleksić 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien