SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽANA SKUPŠTINA REGIONALNE ASOCIJACIJE PČELARSKIH ORGANIZACIJA JUGOISTOČNE SRBIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.528

U subotu, 31. marta 2012. godine održana je redovna skupština Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije. Izvršena je analiza aktivnosti, kao i analiza zimskih gubitaka pčela na teritoriji Asocijacije.
Do sada je članstvo u Asocijaciji obnovilo 14 udruženja sa ukupno 530 članova. Skupštini su u svojstvu delegata prisustvovali i dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a, Milorad Novković i Dušan Kostić, članovi IO SPOS-a.
Predsednik GO Pantelej, gospodin Saša Dinić, iskoristio je priliku, kao naš domaćin, da prisutne pčelare pozdravi rečima dobrodošlice i  izrazio spremnost za buduću saradnju i pomoć pčelarima.    
Uprkos obimnom dnevnom redu, koji je imao čak 10 tačaka, skupština je radila vrlo efikasno i sadržajno, po svakoj od njih.  
U izveštaju o radu za 2011.  prikazane su realizovane programske aktivnosti, od kojih su najznačajnije: XVI Međunarodni stručni seminar, pod nazivom “Prezimljavanje bez uginuća pčela”, 24. jula 2011. godine  i Akcija preventivnog dijagnostičkog pregleda pčela na nozemozu, za članove Asocijacije po subvencionisanoj ceni po uzorku, a koja je još uvek u toku.
Oragnizaciju Simpozijuma Apimondije „Apiecotech 2012.“ i 4. Državnog pčelarskog sajma, u Beogradu 18. i 19. februara, Asocijacija je na najbolji mogući način iskoristila kao priliku za afirmaciju kvaliteta meda sa područja jugoistočne Srbije. U saradnji sa Veterinarsko-specijalističkim institutom prijavljen je rad na temu: „Prikaz rezultata analize meda sa područja jugoistočne Srbije u Veterinarskom specijalističkom institutu u Nišu, od 2006. do 2011. godine“. U saradnji sa UP „Vlasotince“ i UP „Niš“ prijavljeni su radovi: „Uticaj prirodne sredine na kvalitet meda u Nišavskom okrugu i na teritoriji opštine Vlasotince". Svi radovi su prihvaćeni za usmenu prezentaciju i štampani su u Zborniku radova Simpozijuma, koji je štampan na srpskom i engleskom jeziku.
Jednaku pažnju delegata privukao je plan rada za tekuću godinu, koji sadrži nekoliko značajnih programskih aktivnosti: Seminar „Nije pusta Pusta Reka“ u Bojniku 3. aprila, 17. Međunarodni stručni seminar na Vlasini, Viši kurs za odgajanje matica i 2. Susreti pčelara Srbije u Blacu.
Na planu zdravstvene zaštite pčela UO Asocijacije je postigao dogovor sa Veterinarskim spscijalističkim institutom da pčelarskim organizacijama, članicama Asocijacije ponudi Ugovor za sprovođenje Posebnog plana na kontroli zdravstvenog stanja pčela na području Asocijacije, po veoma povoljnoj ceni.  
Diskusija u kojoj su učestvovali skoro svi prisutni dala je odgovore na mnoga pitanja,  a  prvenstveno su se odnosila na dosadašnji i dalji tok otkupa meda, zbog problema u dosadašnjem toku. Istovremeno, napravljena je i analiza zimskih gubitaka na području jugoistočne Srbije. Najveći broj prisutnih delegata prijavio je gubitke u svom kraju od 2 do 5% (Ražanj, Lebane, Medveđa, Cna Trava, Vlasotince i Svrljig), manji broj procenjuje gubitke na oko 10% (Aleksinac i Bela Palanka), dok se gubici u topličkom kraju procenjuju do 15%, dok su u kuršumlijskom kraj. Obzirom na saznanja o zimskim gubicima u pojedinim delovima Srbije gde dostižu i do 50% (zapadna Srbija i deo Vojvodine) pčelari ovog dela Srbije mogu smatrati da su im pčele uspešno prezimile, odnosno sa minimalnim gubicima. Nisu li ovakvi rezultati uspešnog prezimljavanja na najbolji način potvrdili opravdanost naziva međunarodnih seminara: „Pčele ne umiru zbog zime“ i „Prezimljavanje bez gubitaka pčela“ (Aleksinac, 2006. i 2011.) i „Za dobrog pčelara nema zime“ (Pirot, 2007.) ili novinskih naslova: „Asocijacija – škola koja stvara pčelarsku elitu“ i „Škola teorije i prakse“.
Oni koji nisu članovi Asocijacije neka sami pronađu odgovor kroz analizu dosadašnjih najznačajnijih uspeha Asocijacije za osam godina postojanja. Ovaj put podsetićemo ih da je članarina za Asocijaciju poslednje tri godine iznosila samo 100, a ove 150  dinara.

PREDSEDNIK RAPOJS-a
Vlastimir Spasić         

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien