SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POKRETAČKA SNAGA BABUŠNIČKIH PČELARADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.122

Poznato je da na pčelarskim skupovima u Srbiji, a koliko je meni poznato i ne samo u Srbiji, dominiraju “sede”, a neko će s pravom dodati i “mudre” glave. I skup pčelara u Babušnici, održan 11. januara 2012. godine, u tom pogledu, nije se razlikovao od uobičajene, opisane slike pčelarskih skupova. Nešto je ipak itekako odudaralo, od napred rečenog, i zbog toga zaslužuje pažnju. Predsednik Milan Stamenković (29), sekretar Nebojša Stanković (38) i blagajnik Dragan Stanković (52), su novi čelni ljudi udruženja pčelara “Lužnica” iz Babušnice.

Njihov prosek starosti (ili mladosti) je 39 godina. I članovi Upravnog odbora ovog udruženja ne mogu se svrstati u veterane, jer samo je jedan od njih penzioner, a ostalih pet su mlađi od 40 godina. Eto, upravo po njihovoj starosnoj dobi naslovih ovaj izveštaj, jer se sa punim pravom može reći da su prava pokretačka snaga babušničkih pčelara. A evo i zašto mladost opravdava poverenje, i uliva nadu.

Pomenuti skup bio je više od uobičajenih predavanja. Najpre po tome što je imenovano rukovodstvo obezbedilo prisustvo, pored predavača dr med. Rodoljuba Živadinovića, predsednika SPOS-a, i prisustvo Milorada Novkovića iz Niša, člana IO SPOS-a, i Vlastimira Spasića, predsednika RAPOJS-a iz Niša. A da je ovo bila i tribina i regionalni skup, potvrđuje prisustvo pčelara iz Grdelice, Pirota (“Pirotska Dolina” i “Stara Planina”) i Bele Palanke.

Iako je Milan na čelu udruženja tek od novembra prošle godine, već je uspostavio kontakte i izgradio dobre veze sa čelnim ljudima opštine Babušnica. Rezultat toga je i prijem trojice pomenutih gostiju i predstavnika udruženja, kod zamenika predsednika opštine Saše Stankovića. Vođen je razgovor o potencijalnim mogućnostimna daljeg razvoja i unapređenja pčelarstva babušničkog kraja, unapređenje saradnje, kao i implementacija pčelarstva u razvojne programe i projekte koji se realizuju u opštini Babušnica. Podpredsednik Stanković, koji je kroz razgovor pokazao veoma dobro poznavanje stanja pčelarstva, ne samo u svojoj opštini, već i u Srbiji, obećao je punu podršku i lično angažovanje da pčelari dobiju pomoć i subvencije za realizaciju planiranih programskih aktivnosti. A planirane aktivnosti upravo oslikavaju ambicije, koje su svojstvene samo mladim ljudima.

Osvrnuću se ukratko i na ostale aspekte ovog skupa. Predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović dao je intervju za Radio Babušnica. Tema intervjua više nego aktuelna, plasman meda. Njegovo briljantno besplatno predavanje na temu „Nove metode pčelarenja“, skoro dva sata plenilo je pažnju oko 80 prisutnih pčelara. Veštim vođenjem kroz sadržaj teme, prikazom najnovijih naučnih saznanja i otkrića, proverenih kroz sopstvenu pčelarsku praksu, Živadinović je postavio moderne principe i ciljeve pčelarenja, kojima bi svi pčelari trebali da teže, ako žele da im pčelarstvo ne bude samo skupi hobi.

Ing. Vlastimir Spasić, prisutnima se obratio kroz prikaz planiranih aktivnosti Asocijacije u 2012. godini.

Milorad Novković, kome je Babušnica zavičaj, obavestio je rukovodstvo babušničkih pčelara o dosadašnjim aktivnostima i angažovanju na Projektu prekogranične saradnje sa Pčelarskim savezom Bugarske.

Pčelari Babušnice mogu još nečim da se pohvale. Meštani obližnjeg Aleksandrovca renovirali su staru osnovnu školu i ustupili je pčelarima za njihov dom. A da je to zbilja pravi pčelarski dom dokazuje to što im tu nije samo sala za sastanke, već i mesto gde veoma lepo dočekuju svoje goste. Ovo lepo, naravno, podrazumeva i retke stare domaće specijalitete, na kojima im mogu zavideti i mnogi renomirani restorani.

I na kraju, recimo još i to da reči hvale itekako zaslužuje i prethodno rukovodstvo: dvojica Ljubiša, Veličković i Ristić, Vlastimir Ilić, ali i ostali aktivisti i prednjaci, koji su svojim angažovanjem doprineli da pčelarstvo ovog kraja ne bude na periferiji događaja, već da je u skladu sa vremenom i trendovima pčelarstva Srbije.  

Vlastimir Spasić,
Predsednik RAPOJS-a, Niš

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien