SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

WORKSHOP TAIEX-a O NEONIKOTINOIDIMA U BEOGRADUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.939

Tokom aktuelnih pregovora sa Ministarstvom poljoprivrede, koji se vode od oktobra 2011. godine, SPOS je zatražio analogno suspendovanje upotrebe neonikotinoida u Srbiji, kao što je to učinjeno u nekim drugim zemljama EU.

Odgovoreno nam je da stvari nisu tako jednostavne kako izgledaju, da suspenzija nigde nije trajna, već privremena, što nama svakako nije za utehu, ali i da će Ministarstvo sve učiniti da se to razjasni, i da Srbija i srpski pčelari definitivno neće biti u gorem položaju od pčelara u EU.

Da su Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za zaštitu bilja zaista rešili da sprovedu tada izrečeno, pokazuje i vest koju smo upravo dobili iz Ministarstva poljoprivrede.

Naime, u februaru će Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede organizovati seminar TAIEX-a u Beogradu, koji će biti pozivnog tipa, i na koji su pozvani i predstavnici SPOS-a. Tema skupa biće neonikotinoidi i posledice njihove upotrebe. Zahvaljujemo se Ministarstvu što je brzo reagovalo i što će dovesti najbolje stručnjake kako bi diskusija o problemu bila na najvišem nivou.

Da podsetimo, TAIEX je Biro za tehničku pomoć i razmenu informacija Evropske Unije (TAIEX).

Nedavno je u Beogradu Ministarstvo poljoprivrede organizovalo još jedan workshop TAIEX-a, o kome smo već obavestili javnost preko sajta SPOS-a, i putem časopisa Pčelar za januar 2012. godine. Cilj tog skupa bilo je dodatno upoznavanje sa propisima EU, a sve radi predstojećeg uskladjivanja našeg zakonodavstva po pitanju kvaliteta meda, zakonodavstvu EU. Naš pravilnik o kvalitetu meda ni po čemu ne zaostaje za evropskim, naprotiv, jedini problem su metode za analize koje su zastarele i moraju se uskoro menjati.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien