SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POŽARI NA PODRUČJU TIMOČKE KRAJINEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.472

Kaže narodna poslovica da dva dobra ne idu zajedno. Taman kada smo izvršili prve kontrolne preglede izimljavanja pčelinjih zajednica, i konstatovali da je stanje za sada izuzetno dobro, gotovo da se pčele nisu dobro ni ogrejale na Suncu, nastupiše katastrofalni požari na području cele opštine Negotin, ali i šire.

22. marta 2012. godine pčelari Slavko  i Nenad Luković  uz pomoć meštana sela Mala Kamenica kod Negotina, gasili su požar u okolini pčelinjaka punih  6 sati i pitanje je  šta bi bilo da u pomoć nisu stigli i vatrogasci iz Negotina uz čiju je pomoć požar stavljen pod kontrolom a pčelinjak od preko 100 košnica spašen. Ovom prilikom se zahvaljujemo na požrtvovanju vatrogascima i svim ostalim koji su učestvovali u gašenju požara. Na žalost već narednog dana takodje u okolini Negotina, požar je zahvatio pčelinjak Dejana Stefanovića, kojom prilikom je izgorelo  18 košnica od ukupno 60 koliko je bilo na tom pčelinjaku.

Procenjujemo da je na području Male Kamenice, Mihajlovca, Slatine, Dupljana, Dušanovca, Vidrovca i drugih  naselja,  do sada izgorelo 80% šume pod bagremom što će se katastrofalno odraziti na bagremovu pašu. Iz navedenih razloga savetujemo pčelarima da na vreme vide gde će sa svojim pčelinjim zajednicama na bagremovu pašu. Takođe, ukazujemo vlasnicima pčelinjaka, da što pre – pod hitno, naprave zaštitne pojaseve oko svojih pčelinjaka kako bi ih zaštitili od piromana koji nam svima zagorčavaju život.

Apelujem na sve pčelare, da prijavljuju sve koji se zateknu da pale na otvorenom, kako bi stali na put piromanima  jer za njih nemam drugog adekvatnog izraza.

Pčelar Slavko Luković, Negotin

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien