SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DO SADA NAJPLODONOSNIJA SARADNJA SA MINISTARSTVOM POLJOPRIVREDEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.576

U skupštinsku proceduru otišao je predlog Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, u koji su ugrađene SVE SPOS-ove primedbe i sugestije. Ukratko, uskoro će po ovom Zakonu u Srbiji biti apsolutno zabranjeno prskanje bilja tokom cvetanja!

Mi smo vas redovno obaveštavali o razvoju situacije u pregovorima sa Upravom za zaštitu bilja, tj. gospođom Snežanom Savčić Petrić, načelnicom Odeljenja za sredstva za zaštitu i ishranu bilja. Poslednju informaciju dali smo vam 16. septembra (detalje pogledajte OVDE) u kojoj smo vas obavestili da smo se dogovorili oko svega, osim oko jednog problema koji se ticao upravo tretmana tokom cvetanja bilja i sledstvene zaštite pčela.

Danas kasno popodne, predsednik SPOS-a je ponovo razgovarao sa gospođom Snežanom i sa zadovoljstvom može da konstatuje da su uvažene SVE naše primedbe, upravo zahvaljujući velikom razumevanju za muke pčelara od strane gospođe Snežane, koja je vrlo razložno pristupila problemu i sagledala ga sa svih aspekata.

Čim se ovaj Zakon bude zvanično usvojio u Skupštini, u čiju je proceduru već ušao, u Srbiji više neće smeti da se prska voće i drugo bilje tokom cvetanja! To je jasno naznačeno u Zakonu. Ovaj Zakon takođe predviđa da se pravilnicima još približnije odredi zaštita pčela od trovanja tokom nekih drugih tretmana pesticidima (van cvetanja).

Definitivno, ovo je najveći uspeh SPOS-a do sada u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, a sve to zahvaljujući isključivo tome što smo naišli na osobu koja razume kakvi problemi haraju svetskim, pa i srpskim pčelarstvom, i koja je učinila sve da se konačno zakonski reguliše ova osetljiva oblast na jedini mogući razložan način, koji do sada, decenijama unazad, nije uspeo da prodre do nadležnih.

Gospođo Snežana, HVALA od srca u ime svih pčelara Srbije! Hvala i Ministarstvu poljoprivrede što ima zaposlene i ovakve vredne, agilne i nadasve odgovorne poslenike.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien