SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE PREDSEDNIK SPOS-a PRISUSTVOVAO SEDNICI ODBORA ZA POLJOPRIVREDUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.096

Nakon uspostavljanja saradnje sa gospodinom prof. dr Zoranom Mašićem, predsednikom Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije, danas je predsednik SPOS-a prisustvovao sednici Odbora za poljoprivredu, čija je tema trebala da bude razmatranje Zakona o stočarstvu u načelu.

Sednici su prisustvovali i ministar poljoprivrede gospodin Saša Dragin, pomoćnik ministra za analitku i agrarnu politiku gospodin Miloš Milovanović i pomoćnik ministra za opšte i pravne poslove gospodin Momčilo Mitreski. 

Predsednik Odbora je započeo sednicu, pozdravio goste, među njima i predsednika SPOS-a. Međutim, neki narodni poslanici mu bučnim razgovorom nisu dozvolili da sednicu vodi uobičajenim tokom. Ovakav scenario se dogodio i na prošloj sednici Odbora, koja takođe nije održana kako je planirano. Razlozi su političke prirode i ovde nije mesto da o njima raspravljamo, možete detaljnije pogledati na vestima ili na sajtovima dnevnih listova, trenutno smo vest našli samo na sajtu TV PINK, te je možete pogledati OVDE

Pre i nakon sednice, predsednik SPOS-a obavio je kraće razgovore sa pomoćnikom ministra gospodinom Milošem Milovanovićem, razgovarajući pre svega o Uredbi koja će uskoro biti doneta o subvencijama u pčelarstvu. Inače, gospodin Milovanović je pre manje od 6 meseci obećao da će subvencija u pčelarstvu u 2009. godini biti u granicama mogućnosti Ministarstva. On je svoje obećanje ispunio, i pčelarstvo je po prvi put dobilo subvencije po košnici. Sigurno nedovoljne, ali u godini kada su većini subvencije ukinute, mi moramo biti zadovoljni i boriti se za uvođenje subvencija za sve pčelare u 2010. godini, bez obzira na broj košnica. Ovo rukovodstvo SPOS-a imalo je manje od 7 meseci da se izbori za subvencije argumentovano obrazlažući potrebu za njima novoj administraciji koja je postavljena tek nakon 7. jula kada je izabrana nova Vlada. Sada imamo celih 12 meseci da u novim pregovorima i dogovorima postignemo subvencije za sve, i opravdano se nadamo da ćemo to i postići, jer znamo da razgovaramo sa odgovornim ljudima koji su u teškoj situaciji i uz smanjenje budžeta za subvencije od 50% ipak uspeli da nam izađu u susret, te da i Srbija jednom krene sa subvencijama po košnici, kao i druge zemlje regiona. Još jednom hvala ministru i svim njegovim saradnicima na razumevanju. 

Nakon sednice, predsednik SPOS-a je imao sastanak samo sa predsednikom Odbora za poljoprivredu gospodinom Mašićem, gde je dogovoreno da prisustvuje i narednim sednicama u vezi sa Zakonom o stočarstvu, kako u načelu, tako i u raspravi po amandmanima, kako bi se isključila svaka mogućnost bilo kakvih iznenađenja. Zakon o stočarstvu je SPOS-u i pčelarstvu Srbije veoma bitan, jer predlog Zakona vraća mogućnost pčelarima da slobodno odgajaju i prodaju matice, rojeve i pčelinja društva, što je dosadašnjim zakonom bilo zabranjeno. 

SPOS se zahvaljuje svima u državnim organima koji su razumeli problematiku pčelarstva i pokazali spremnost da se zakonska rešenja usklade sa zakonodavstvom u drugim državama, te da i srpski pčelari mogu ravnopravno sa ostalima da nastupaju, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu. 

Након седнице, председник СПОС-а је посетио и шефа Одсека за сточарство у Министарству пољопривреде, господина Ненада Терзића, са којим је разговарао око темпа доношења Уредби везаних за пчеларство, како би СПОС своје активности усклађивао са тиме. 

Na slici sa desna na levo: Predsednik Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije gospodin Zoran Mašić, ministar poljoprivrede gospodin Saša Dragin, pomoćnik ministra poljoprivrede za analitiku i agrarnu politiku gospodin Miloš Milovanović i pomoćnik ministra poljoprivrede za opšte i pravne poslove gospodin Momčilo Mitreski 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien