SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PREDSEDNIK SPOS-a DANAS URUČIO PLAKETU SPOS-a MINISTRU POLJOPRIVREDEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.609

Danas je predsednik SPOS-a u Sokobanji uručio plaketu SPOS-a sa zahvalnicom ministru poljoprivrede gospodinu Saši Draginu, pošto je bio opravdano sprečen da prisustvuje godišnjoj Skupštini SPOS-a pre tri dana, i obavio razgovor sa ministrom oko aktuelne situacije u pčelarstvu Srbije.

Predsednik SPOS-a je izrazio žaljenje što je ministar bio sprečen svojim redovnim obavezama da prisustvuje Skupštini, te nije mogao da čuje gromoglasan aplauz delegata koji je dobio. Jer, uvođenje subvencija po košnici u srpsko pčelarstvo je nepoznanica u novijoj istoriji Srbije, čime se naša zemlja sada izjednačila sa drugim državama u tranziciji koje teže pristupanju Evropskoj Uniji. Suma koja je određena za početak svakako nije dovoljna za sve pčelare, ali je zaista prelepo čuti i videti da je ministar imao razumevanja za pčelarstvo u godini kada su mnogima subvencije ukinute. 

Ministar žali što subvencije po košnici nisu uvedene i ranije, naglasivši važnost pčelarstva za celu poljoprivredu, naročito za voćarstvo gde bez pčela kao oprašivača nema adekvatnih prinosa. Rekao je da će država ubuduće više pažnje posvećivati pčelarstvu koje to zaslužuje. Jer, kako je rekao, Srbija je zemlja sa dugom pčelarskom tradicijom, sa jednom od najstarijih katedri za pčelarstvo na Bogosloviji u Sremskim Karlovcima. 

Ministar je dao zadatak predsedniku SPOS-a da pčelarima prenese poruku da i oni moraju bolje da se organizuju i da učine sve kako bi svojim udruživanjem postigli povećanje izvoza meda iz Srbije. Predsednik SPOS-a je odgovorio da se nada da će Ministarstvo u tom pogledu pomoći pčelarima da lakše savladaju taj težak zadatak, naglasivši da je SPOS već počeo da vuče poteze u tom pravcu. Ministar je obećao pomoć u tim nastojanjima SPOS-a. Ne sumnjamo da će obećanje i ispuniti, jer je, kao i sva druga obećanja, ispunio i obećanje njegovog Ministarstva da će uvesti subvencije po košnici u 2009. godini. Srbija definitivno može da se diči svojim ministrom poljoprivrede! Hvala, gospodine Dragin, na razumevanju! 

 Tokom dana je i na sajtu Ministarstva poljoprivrede objavljena informacija o ovom događaju i o predviđenim subvencijama za pčelarstvo, što možete pogledati OVDE

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien