SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DANAS JE ODRŽANA SKUPŠTINA SPOS-a KOJA JE DONELA ODLIČNE VESTI ZA PČELARE SRBIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.183

Danas je, uz prisustvo 136 delegata, održana redovna godišnja Skupština SPOS-a, na kojoj su se čule mnogobrojne dobre vesti od nadležnih, pre svega o uvođenju subvencija za pčelare od ove, 2009. godine.

Naime, Skupštini su kao gosti prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Generalnog inspektorata, Ministarstva trgovine, Privredne komore Srbije, Zavoda za intelektualnu svojinu, Ekološkog pokreta Srbije i Centra za zaštitu potrošača "Forum". 

Inače, Izvršni odbor SPOS-a doneo je odluku da zahvalnicom sa plaketom SPOS-a nagradi sve poslenike nadležnih državnih institucija koji su direktno pomogli u radu SPOS-a. To su sledeći naši dragi saradnici: 

Gospodin Saša Dragin, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 

Gospodin Miloš Milovanović, pomoćnik ministra za analitiku i agrarnu politiku

Gospodin Momčilo Mitreski, pomoćnik ministra poljoprivrede za pravna pitanja 

Gospodin Željko Radošević. državni sekretar Ministarstva poljoprivrede 

Gospodin Zoran Mićović, direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede 

Gospodin Zvonimir Rot, savetnik direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede 

Gospodin Goran Milošev, prvi čovek Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede za veterinarsku inspekciju 

Gospodin Nenad Terzić, šef Odseka za stočarstvo Ministarstva poljoprivrede 

Gospodin Milan Studen, savetnik u Upravi za veterinu za veterinarsko-sanitarne i higijenske uslove objekata za proizvodnju hrane 

Gospodin Nebojša Jovanović, iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede 

Gospodin Budimir Plavšić, načelnik Odeljenja za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede 

Gospodin Mirko Novaković, samostalni savetnik u Ministarstvu poljoprivrede 

Gospođa Snežana Savčić Petrić, načelnik Odeljenja za sredstva za zaštitu bilja Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede 

Gospođa Sanja Čelebićanin, načelnik Odeljenja veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede

Gospođa Ružica Tripić, načelnik Odeljenja za normativne poslove, Sektora za opšte i pravne poslove Ministarstva poljoprivrede 

Gospodin Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga 

Gospodin Dušan Katić, savetnik za medije Ministra trgovine i usluga 

Gospodin Saša Orlović, direktor Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede 

Gospođa Mirjana Miščević, samostalni savetnik u Udruženju za poljoprivredu Prviredne komore Srbije, Grupacija za pčelarstvo 

Gospodin Milan Prostran, sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije 

Gospodin Zoran Dragojević, iz Zavoda za intelektualnu svojinu 

Izvršni odbor je odlučio da nagradi i tri doajena srpskog pčelarstva, koji su, iako u godinama, svesrdno podržali i pomagali u radu tokom protekle godine, a to su Boža Petrović, Jovan Kulinčević i Prvoslav Nešić. 

Nakon primanja priznanja, Skupštini SPOS-a najpre se obratio pomoćnik ministra poljoprivrede, gospodin Momčilo Mitreski, koji je pčelarima preneo da je Ministarstvo poljoprivrede i pored umanjenja budžeta za subvencije uj 2009. godini za čak 50% u odnosu na 2008. godinu, ipak izašlo u susret opravdanim zahtevima SPOS-a i odvojilo 60.000.000 dinara za subvencije u pčelarstvu po košnici. 

Rukovodstvo SPOS-a za ovakvu odluku Ministarstva znalo je već nekoliko dana, ali pošto Uredba još nije doneta, nije htelo da je javno objavljuje. Danas je tu informaciju javno saopštio pomoćnik ministra, i nama ostaje samo da se zahvalimo Ministarstvu i da budemo zadovoljni što su naša jedanaestomesečna nastojanja dala rezultate. 

Kako saznajemo, ova subvencija će pokriti 150.000 košnica sa po 400 dinara po košnici, ali se još uvek ne zna koji će minimum košnica biti potreban da bi se subvencija dobila. Ministarstvo je svesno da ova suma nije dovoljna za sve pčelare i sve košnice kojih ima bar duplo više, ali je ovo maksimum kojim je moglo da se izađe u susret SPOS-u u ovoj kriznoj godini. U ponedeljak će pomoćnik ministra za analitiku i agrarnu politiku doneti konačnu odluku i Uredba će otići na usvajanje. 

Zatim se Skupštini obratio gospodin Goran Milošev, prvi čovek Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede za veterinarsku inspekciju, govorivši o opredeljenju inspektorata da se suzbije pojava falsifikovanog meda. SPOS je sa inspektoratom postigao operativni dogovor o saradnji na otkrivanju falsifikatora, o čemu smo već pisali na sajtu detaljnije OVDE. Inače, SPOS je prekjuče već podneo prijavu inspektoratu protiv jedne firme za otkup meda za koju smo pronašli dokaze koji upućuju na opravdanu sumnju da se bavi falsifikovanjem meda. 

Skupštini se obratio i gospodin Nebojša Jovanović iz Uprave za veterinu, koji je govorio o našim zajedničkim naporima da usaglasimo tekst Pravilnika o evidenciji pčelara i obeležavanju pčelinjaka. Saopštio je delegatima da je Ministarstvo poljoprivrede završilo rad na Pravilniku u potpunosti, sada se čeka saglasnost drugih Ministarstava, te se očekuje ubrzo i potpisivanje Pravilnika od strane ministra Dragina. 

Delegate je u svoje ime i u ime ministra trgovine i usluga pozdravio i gospodin Dušan Katić, savetnik ministra trgovine i usluga za medije, i rekao da su vrata ministarstva trgovine za pčelare otvorena, te da će nam maksimalno pomoći u plasmanu meda. 

Ispred Privredne komore i u svoje lično ime delegate je pozdravila i gospođa Mirjana Miščević, samostalni savetnik u PKS, i izrazila nadu da ćemo našu dosadašnju saradnju i dalje širiti. 

Snežana Savčić Petrić iz Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, pozdravila je delegate i saopštila da će ovih dana biti završene analize uzoraka meda, polena i pčela sa suncokretove paše, te da će nam po završetku preneti dobijene rezultate. 

Prof. dr Jovan Kulinčević, kao i uvek skroman, zahvalio se na priznanju i obećao da će i dalje pomagati rad SPOS-a onoliko koliko je u njegovoj moći. 

Nakon podele pirznanja, svečano su potpisani Ugovori o dugoročnoj saradnji sa Ekološkim pokretom Srbije i Centrom za zaštitu potrošača "Forum".

Ispred Ekološkog pokreta ugovor je potpisao i delegate pozdravio gospodin Nikola Aleksić iz Novog Sada, naglasivši da su naši zadaci zajednički i da moramo jedinstveno nastupati u borbi za očuvanje čiste životne sredine, koja je i preduslov za držanje pčela. 

Ispred Centra za zaštitu potrošača ugovor je potpisao predsednik Jovan Jovanović, a delegate je pozdravio sekretar Perica Stojčev. Obećao je dugoročnu saradnju, čiji cilj treba da se poklopi sa ciljem IO SPOS-a da do kraja 2009. godine ukloni sa tržišta bar 90% falsifikata. Uz redovnije akcije veterinarske inspekcije i vanredne kontrole Centra za zaštitu potrošača, smatramo da ćemo taj cilj i ostvariti. 

Nakon svečanog dela, Skupština je krenula sa radom, usvojila podnete izveštaje i plan rada za 2009. godinu. Delegati su dali veoma konstruktivne predloge koje će IO ugraditi u svoj plan rada. 

Inače, opšta je ocena delegata da je Skupština protekla u veoma korektnoj atmosferi, i da može poneti epitet najbolje u proteklih desetak godina, jer su prethodne skupštine zaista obilovale svađama i raspravama, što danas nije bio slučaj. To govori o opštem prihvatanju stava da moramo biti jedinstveni kako bi ostvarili svoje ciljeve, jer su problemi u pčelarstvu prevršili svaku podnošljivu meru i samo jedinstvom možemo da se izvučemo iz krize. 

Takođe, treba reći da nas iz Ministarstva poljoprivrede uveravaju da ćemo ove godine dobiti i subvencije za opremu u pčelarstvu u iznosu od 40%, tj. 50% u marginalnim područjima. Nadamo se da će odgovarajuće Uredbe biti donete u narednih par nedelja, te da ćemo već u martovskom broju Pčelara moći da vas detaljnije obavestimo o svim uslovima. 

Drago nam je što smo danas od poslenika nadležnih institucija čuli ovako dobre vesti, što nam daje razloga za nadu u bolje dane. Sada i na nama ostaje da uradimo sve što je u našoj moći da zajedno sa državom pokrenemo pčelarstvo u pozitivnom smeru. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien