SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

JUČE ODRŽAN SASTANAK FIRMI BURAM I MEDOPROMET OKO IZVOZA MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 7.152

Juče je na poslovni sastanak sa firmom Medopromet iz Subotice, koja je na tenderu SPOS-a dala najpovoljniju ponudu za otkup i izvoz meda, došao lično direktor firme Buram iz Nemačke, gospodin Kemal Kaymakci, sa svojim predstavnikom za ovaj region, gospodinom Hakanom Yavuzom.

Medopromet je zastupao gospodin Jožef Agardi iz Subotice. Sastanku je prisustvovao u ime SPOS-a i Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a. 

Da podsetimo, SPOS je ostvario kontakt sa firmom Buram iz Nemačke i spojio je sa najpovoljnijim ponuđačem, Medoprometom iz Subotice, pošto SPOS još uvek nema zakonsko pravo za otkup i izvoz meda, a sve u okviru interesa članova SPOS-a da se iz Srbije izveze što veća količina meda po što višim cenama za pčelare. 

SPOS je preko sajta i časopisa Pčelar do sada više puta prenosio detalje njihovih međusobnih dogovora oko procedure izvoza meda, ali nijedan od tih dogovora nije urodio plodom. Tokom višemesečnih pregovora, menjani su zahtevi kupca, cene otkupa i uslovi poslovanja. Par puta je dolazilo i do konačnog dogovora, ali ipak nije došlo i do sledstvene realizacije, pre svega, stiče se jak utisak, zbog nedovoljnog međusobnog poverenja ove dve firme. To je i potpuno razumljivo, jer do sada nisu sarađivale, i potrebno je vreme za razvoj poverenja. Medopromet je, sasvim razumljivo, tražio finansijske garancije za ceo posao, Buram se ustezao, pa je na kraju direktor firme gospodin Kemal Kaymakci lično došao u Srbiju da pogleda pogon Medoprometa, uveri se u ozbiljnost firme koja je u Srbiji već stekla reputaciju, i postigne konačni dogovor, ovoga puta – nadamo se zaista konačni. 

Dogovor je ovakav. Kupac će dati zahtevanu finansijsku garanciju Medoprometu, a prva isporuka treba da bude obavljena u narednih 15 dana. Transport meda do Nemačke pada na teret prodavca. Uslovi otkupa biće sledeći: 

Cena na veliko za bagrem se kreće od 2,22 evra (tri dolaska otkupljivača kod pčelara, da uzorkuje, odveze med i vrati praznu ambalažu), preko 2,47 evra (ako otkupljivač dođe jednom da uzorkuje med, a pčelar ga vozi do otkupljivača, ako je med dobar), i 2,62 evra (ako pčelar vozi med do otkupljivača, uz rizik da mora da ga vrati kući o svom trošku ako analiza ne bude dobra). Cene za lipu pod navedenim uslovima su od 1,82 evra, preko 2,07 evra, do 2,22 evra. 

Kupac pristaje da u narednim isporukama može da se isporučuje i livadski med (u njemu nikako ne sme da se nađe med od suncokreta i uljane repice), ali su cene mnogo niže, te ne verujemo da će biti zainteresovanih. Firmi Buram nije jasno kako to da u Srbiji livadski med ima veću cenu od bagrema, jer je tamo obrnuto, te je to razlog zašto ne mogu da ponude veću cenu. 

Tokom marta direktor Burama će opet doći u Srbiju na dogovor i potpisivanje ugovora za 2009. godinu, kada će saopštiti svoju ponudu za 2009. godinu. Tada će biti postignut i dogovor oko isporuke meda u saću. 

Na ovom sastanku razgovarano je i o uslovima koje treba da ispunjava satna osnova za dobijanje meda u saću, i najverovatnije će takvo saće morati da se uvozi u Srbiju od firme koju preporuči Buram, pošto mora postojati garancija da u satnim osnovama nema parafina iznad dozvoljenih granica. 

Inače, procedura otkupa prvih 6 tona meda započela je već danas, i otkupljivač kontaktira pčelare sa Berze, te će otkupiti med od onih kojima novodogovoreni uslovi odgovaraju. Čim ode ova prva količina meda (koja je hitno potrebna firmi Buram), kreće se sa otkupom meda za isporuku kompletnog šlepera. 

Kada je došlo do dogovora, gospodin Agardi se u šali obratio predstavnicima Burama rekavši da sada, kada su postigli dogovor, SPOS mogu da isključe iz ove priče, pošto SPOS ne može da im isporuči med, već to može Medopromet. Ova šala, koja je zapravo potpuno tačna, i koje je SPOS bio svestan celo vreme, u sebi ne sadrži ništa loše, jer je to zaista puna istina. Cilj SPOS-a jeste da pronađe što više kupaca, a da izvoznik bude onaj koji uzima najmanju proviziju, zato je i raspisivan tender, kako bi cena za pčelare bila što veća. Doduše, Buram je već saopštio da želi da sve ide preko SPOS-a, ali je sve ovo samo dodatno podstaklo nas u SPOS-u da ubrzamo realizaciju planova i priprema za dan kada će se promeniti Zakon o udruženjima građana. Naime, tada će SPOS moći da izgradi svoj pogon za otkup meda, i da bude u najpovoljnijem položaju za pčelare, pošto će po Zakonu morati da radi bez profita (samo uslužno), te će pčelari moći da ostvare najveću cenu meda. Samim tim, bićemo najkonkurentiji na tržištu. Da bi se to ostvarilo, SPOS mora još godinu ili dve da sakuplja novac i da traži pomoć države. Za to vreme rešiće se i zakonske smetnje, te će SPOS konačno zadovoljiti i taj potpuno opravdani zahtev pčelara – da se med prodaje po pristojnim cenama. 

Do tog trenutka, mi ćemo tražiti najpovoljnijeg izvoznika i u saradnji sa njim izvoziti med. 

Mi smo u SPOS-u svesni da će ovakve namere stvoriti brojne protivnike takve ideje kojima ovo nije u interesu, čak im ugrožava interes, ali ako mi budemo složni u samom SPOS-u, ostvarićemo taj cilj veoma brzo uz pomoć države sa kojom smo već uspostavili dobre kontakte, što se i videlo na upravo održanoj Skupštini SPOS-a. Jer, mi se moramo boriti da svoje proizvode plasiramo po najvišim cenama, i ne smemo da obraćamo pažnju na one kojima to ne odgovara. Svako se bori za svoj interes. A mi se za naš interes možemo izboriti samo jedinstvom i ni na jedan drugi način. 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE