SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

U SUSRET PČELAMA I PROLEĆUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.931

U organizaciji Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije i Udruženja pčelara „Matica“ iz Surdulice, pod pokroviteljstvom opštine Surdulica, u Surdulici je 23. marta 2014. godine održan Regionalni stručni seminar pod nazivom „U susret pčelama i proleću“.

Seminaru je prisustvovalo oko 100 pčelara iz čak 16 udruženja / društava pčelara, sa područja jugoistočne, istočne Srbije i Pomoravlja.

Sadržajan program Seminara pružio je prisutnim pčelarima obilje korisnih informacija, praktičnih postupaka i aktivnosti u razvoju pčelinjih zajednica u proleće, u cilju ostvarivanja visokih prinosa i povećanju rentabilnosti pčelarstva u celini.

Tema predavanja dr med. Rodoljuba Živadinovića: „Zimske zalihe hrane i ishrana pčela u proleće“, obilovala je nizom podataka i rezultata najnovijih naučniih istraživanja i saznanja iz oblasti ishrane pčela, kojima se pčelarima sugeriše racionalan pristup u očuvanju i razvoju pčela.

Drugi predavač, Vlastimir Spasić prikazao je praktične metode i postupke razvoja pčela u proleće, usklađenih sa biologijom pčela i uslovima u prirodi. Poseban osvrt dao je na stanje pčelinjih zajednica i vegetacije u prirodi, kao posledicu vremenskih prilika ove zime i ranog proleća. 

Posebno zanimanje pčelara izazvalo je prisustvo i predavanje gospođe Snežane Savčić Petrić, načelnice Odeljenja za zaštitu i ishranu bilja u Upravi za zaštitu bilja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Kod pčelara, u ovo doba godine, aktuelna tema zaštita pčela od trovanja hemijskim sredstvima koja se primenjuju u poljoprivredi, tempirana je u pravo vreme i postavljena je stručnoj i kompetentnoj osobi, za ovu oblast. Kroz predavanje i dijalog sa pčelarima, gospođa Snežana Savčić Petrić dala je prikaz pravne regulative i praktične postupke u zaštiti pčela od trovanja.

Republika Srbija je 2009. godine donela Zakon o sredstvima za zaštitu bilja, Zakon o hemikalijama i Zakon o biocidima, kojima su registrovani postupci za registraciju, kriterijumi za procenu, ali i za pravilnu primenu ovih hemikalija (ograničena primena u vreme cvetanja useva i zasada) i odgovornost onih koji ih primenjuju, temeljna su pravna sredstva u zaštiti pčela od trovanja, uvodni je deo predavanja, načelnice.

Na okruglom stolu, posvećenog ovoj temi, pčelari su izneli veliki broj konkretnih slučajeva trovanja pčela na terenu, kao i niz praktičnih predloga, mera i sugestija, koje je gospođa Snežana sa pažnjom saslušala i prihvatila, kao korisne i održive u daljem unapređenju ove oblasti.

Srdačno gostoprimstvo domaćina Ivice Kostića, iskazano je prilikom posete njegova dva pčelinjaka u selu Alakince, na periferiji grada. Posluženje, prigodni pokloni uvaženim gostima, snimci za uspomenu, učinili su ovu posetu događajima za pamćenje i prijatno sećanje.    

Učesnici seminara imali su razlog više za zadovoljstvo, svi su besplatno dobili Zbornik radova, u kojem su štampana održana predavanja i poseban dodatak „Kako se izboriti sa trovanjem pčela“.

Udruženje pčelara „Matica“ iz Surdulice na čelu sa predsednikom Ivicom Kostićem, u ulozi domaćina Seminara, potvrdilo je svoju visoku organizovanost, kao i da poseduje izvanredne ljudske i organizatorske potencijale, na čemu im čestitamo i zahvaljujemo.

Vlastimir Spasić

Predsednik Asocijacije

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien