SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

TRODNEVNA POSETA KAJA MORTENSENA SRBIJIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.559

Kaj Mortensen, direktor Sektora za predpristupnu pomoć Evropske unije, boravio je u trodnevnoj poseti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Tokom radne posete, održan je niz sastanaka na kojima se razgovaralo o unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja u Republici Srbiji. 

Prvog radnog dana predstavnici Evropske komisije, na čelu sa gospodinom Mortensenom, sastali su se sa predstavnicima Ministarstva finansija, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Kabineta potpredsednika Božidara Đelića. Na ovom sastanku gospodin Mortensen upoznao je srpsku stranu o potrebama stvaranja neophodne infrastrukture za korišćenje predpristupnih fondova Evropske unije. Ovom prilikom naša strana je predstavila aktivnosti o pripremama za decentralizovano upravljanje sredstvima za korišćenje fondova EU.

Drugog radnog dana održan je sastanak sa donatorima u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Predstavnici ambasada Austrije, Španije, Italije, Japana, Amerike, Nemačke, Holandije, Grčke, Svetske banke, UNDP, GTZ, predstavili su svoje aktivnosti i projekte, razgovaralo se i o budućoj saradnji i planovima. Kaj Mortensen je prisutnima prezentovao mogućnosti korišćenja IPARD fondova i uslova pod kojima se oni mogu koristiti. Zaključeno je da je ova vrsta sastanaka veoma korisna u cilju koordinisanja donatorske pomoći. Istog dana predstavnici Evropske komisije i Ministarstva poljoprivrede razgovarali su sa saradnicima Premijera Mirka Cvetkovića. Kabinet predsednika Vlade pružio je punu podršku naporima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za razvoj sela i poboljšanja uslova života i rada seoskog stanovništva.

Drugi deo radnog dana je bio posvećen konkretnim aktivnostima Ministarstva oko priprema za osnivanje Uprave za agrarna plaćanja i uslovima za akreditaciju od strane nadležnih institucija Evropske komisije. Takođe, detaljno su se razmatrali planovi, aktivnosti i dokumenta koje Ministarstvo u oblasti ruralnog razvoja treba da usvoji kako bi se stvorili uslovi da nakon sticanja statusa države kandidata Srbija može da koristi sredstva iz predpristupnih fondova EU (ili Instrument for Pre-Accession – tzv. IPA fondovi). 

Trećeg radnog dana održana je tribina na kojoj su učestvovali gospodin Mortensen, koji je dao instrukcije o korišćenju IPA fondova, zatim Miroslav Božić, direktor Uprave za poljoprivrednu politiku Republike Hrvatske, koji je predstavio iskustva svoje zemlje u toj oblasti i Miloš Milovanović, pomoćnik ministra za analitiku i agrarnu politiku, koji je prezentovao buduće aktivnosti ministarstva poljoprivrede na pripremama za upravljanje sredstvima za korišćenje fondova EU. 

U završnom delu tribine, predstavnici poljoprivrednih udruženja, individualnih poljoprivrednih proizvođača, i drugih relevantnih organizacija imali su prilike da učesnicima postave pitanja o različitim mogućnostima za unapređenje ruralnog razvoja naše zemlje.

Preuzeto sa sajta Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien