SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

REŠENE SUBVENCIJE ZA PČELARE?!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.978

Danas je u Inđiji održana tribina o korišćenju predpristupnih fondova EU, na kojoj su učestvovali Kaj Mortensen (direktor Sektora za predpristupnu pomoć Evropske Unije), Miloš Milovanović (pomoćnik ministra poljoprivrede za analitiku i agrarnu politiku Republike Srbije) i Miroslav Božić (direktor Uprave za poljoprivrednu politiku Republike Hrvatske). Na tribini su se čule dobre vesti za pčelare. 

Naime, na poziv SPOS-a, u diskusiju su se uključili predsednik SPOV-a Nedeljko Stevanović iz Sremske Mitrovice i predsednik Društva pčelara u Maradiku, Naum Bandžov.

Gospodin Kaj Mortensen je na pitanje predsednika SPOV-a, kakvu pomoć mogu pčelari da očekuju od predpristupnih fondova EU, dobio odgovor da takva pomoć sleduje pčelarima, ali samo u zemljama kandidatima za članstvo u EU. Onog trenutka kad budemo postali zemlja kandidat, moći ćemo da konkurišemo za ta sredstva, i SPOS će se ozbiljno pripremiti za takvo konkurisanje. Već su u planu kontakti na najvišem nivou između pčelarskih saveza Slovenije i Srbije, jer je Slovenija jedna od država koja je najefikasnije iskoristila takva sredstva, a predsednik njihovog Saveza je ovih dana izrazio spremnost da nam pomogne iskustvom koje su stekli na tom planu.

Gospodin Stevanović je uputio i pitanje gospodinu Milošu Milovanoviću, našem dragom prijatelju iz Ministarstva poljoprivrede, sa kojim više meseci unazad intenzivno razgovaramo i upućujemo argumente da se i pčelarstvo uključi značajnije u sistem subvencija koje drugi poljoprivrednici imaju – a pčelari nemaju, a pitanje je bilo usmereno ka tome šta je Ministarstvo odlučilo po pitanju dodeljivanja subvencija srpskom pčelarstvu koje se već par godina nalazi u teškoj krizi, koju će teško preživeti bez trajnih posledica, ako država ne bude pomogla. Gospodin Milovanović je izjavio da su prva dva, ključna zahteva SPOS-a prema Ministarstvu, rešena. Prvi je Pravilnik o registraciji pčelinjaka koji će uskoro biti donet, a drugi su subvencije za koje je izdvojeno 120.000.000 dinara, i dobiće ih svi pčelari koji imaju bar 30 košnica.

Ovo je prvi put da je ova informacija javno objavljena. Meni je pre izvesnog vremena javljeno iz Ministarstva da je ovakav predlog otišao na odobravanje, tj. predlog da se za pčelarstvo, tj. subvencije po košnici, izdvoji oko 1,5 miliona evra u 2009. godini, i da će svi pčelari sa bar 30 pčelinjih društava dobiti subvencije od 430 dinara po košnici. Međutim, nisam želeo da to javno obznanjujem dok ne bude bilo zvanično. Ovakva izjava pomoćnika ministra Miloša Milovanovića zaista ohrabruje i uliva nadu da će Ministarstvo ipak izaći u susret opravdanom zahtevu SPOS-a. Hvala gospodinu Milovanoviću i Ministarstvu poljoprivrede što su prihvatili našu argumentaciju koja je bila dobro potkovana i potkrepljena činjenicama sa terena.

Kao što je poznato, SPOS je tražio subvencije za sve pčelare, a ovakvom odlukom Ministarstva, pokriveno je 70% članova SPOS-a. Ako sve ovo zaživi onako kako je planirano, to će biti dodatni stimulans za pčelare da ozbiljnije pristupe pčelarskoj proizvodnji i kroz izvoz obezbede ovoj državi značajna devizna sredstva. Kao što je poznato, ove godine je u poljoprivredi Srbije ostvaren izvozni suficit, i pčelarstvo može, uz pravilne poteze države, značajno da doprinese u narednim godinama, da taj suficit bude znatno veći.

SPOS će se u narednim godinama svakako zalagati da se subvencije prošire na sve pčelare, a u prilog tome, pored brojnih naših argumenata, ide i današnja izjava Kaja Mortensena da se velika pažnja mora obratiti i malim poljoprivrednim proizvođačima, kako bi se zadržali na ovoj proizvodnji radi opšte koristi, i uopšte zbog ostanka na seoskim imanjima.

Na kraju, hvala nadležnima iz Ministarstva na ovakvom pozitivnom stavu. Samo javno iznošenje ovakve informacije od pomoćnika ministra mnogo znači. Hvala mu od srca u ime svih pčelara Srbije.

Takođe izražavamo zahvalnost i predsedniku SPOV-a Nedeljku Stevanoviću i Naumu Bandžovu na konstruktivnoj saradnji i uspešnoj prezentaciji SPOS-a na današnjem skupu.

Nakon skupa, predsednik SPOV-a je razgovarao i sa prisutnim direktorom Uprave za veterinu, našim osvedočenim prijateljem, gospodinom Zoranom Mićovićem, koji je još jednom potvrdio svoju opredeljenost da se pčelarstvu sistemski pomogne, i kome se Nedeljko Stevanović još jednom srdačno zahvalio. Hvala gospodinu Mićoviću na svemu što je do sada učinio i na onome što će tek učiniti, po osnovu obećanja koje nam je dao tokom dosadašnjih kontakata.

Ima nade za nomade! 

Dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien