SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

MEDENE TAJNEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.623

U organizaciji Mladih istraživača Beograda i suorganizaciji SPOS-a, a uz sufinansiranje Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda i SPOS-a, u Beogradu će se za učenike osnovnih i srednjih škola realizovati Kurs o pčelama, pčelarstvu i medu, primeren uzrastu omladine od 13 do 18 godina, na kome će oni steći osnovna praktična znanja primenjene biologije, potrebna za ispravno korišćenje meda u zdravoj ishrani, kozmetici i lečenju.

Za organizaciju ovog Kursa konkurisano je kod Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda. 

Sufinansiranje od strane Sekretarijata za sport i omladinu Skupštine Grada Beograda je u iznosu od 50.000 dinara (80% programa), od strane organizacije Mladi istraživači Beograda u iznosu od 8.000 (10%) i od strane Saveza pčelarskih organizacija Srbije u iznosu od 8.000 dinara (10%). 

 

Kurs će biti održan u Dečjem kulturnom centru u Beogradu (Takovska 8), od 12. do 15. januara 2009. godine od 11.00 do 14.30 sati. 

 

Cilj i planirani efekti programa su sticanje veština i znanja o pčelama, pčelarstvu, medu i proizvodima od meda u ciljnoj grupi iz različitih škola od 13 do 18 godina, međusobno upoznavanje i socijalizacija, kao i promovisanje pčelarstva među mladima.

U programu će učestvovati zainteresovana deca iz 2 osnovne škole i 2 srednje škole (Milan Rakić,Skadarlija, Nadežda Petrović i Gavrilo Princip). 

Teme programa:

1. dan. Kako su ljudi i pčele postali partneri u proizvodnji meda?

    –    Istorijat pčelarstva, kako se sada proizvodi med? Vrste pčela? 

    –    Pokazna interaktivna radionica na kojoj bi se predstavio osnovni pčelarski pribor, oprema i slično koji je neophodan za gajenje pčela. Predavač: Miloš Antonić

2. dan. Organizacija života u košnici

    –    Podela rada u košnici, karakteristike pčelinjeg društva, život pčele i opstanak njihove zajednice. Razlike u životu pčelinjeg društva u divljini i prilikom organizovane proizvodnje. Koliko se čovek upliće u život pčela? Bolesti i načini lečenja. Predavač: Veroljub Umeljić

3. dan. Zdravlje iz košnice – pčelinji proizvodi

    –    Pokazna radionica i degustacija meda. Predavač: Danica Mandić 

    –    Samostalno pravljenje poslastice iz doba faraona – degustacija. Predavač: Jasmina Bjelić-Mesaroš

4. dan. Med i proizvodi od meda u kozmetici

    –    Pokazna interaktivna radionica.

    –    Samostalno pravljenje kozmetičkih preparata. Predavač: Dikosava Miloradović 

Završna evaluaciona radionica stečenih znanja i iskustava. Podela sertifikata i CD-ova sa projekta. 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien